Familie & Relatii

#divort #casatorie #relatie #dragoste dupa divort

Expertul Acasa.ro psihologul Keren Rosner: Dragostea, mai greu de gasit dupa divort?

Am auzit mereu la persoanele singure, intrebate fiind cum schiteaza portretul posibililor parteneri, sa raspunda, printre altele, ca ar prefera sa nu fie un divortati. Uneori, persoanele divortate sunt respinse cu vehementa. M-am intrebat care ar fi motivul.

Puterea pe care ti-o da iubirea este de neinvins, asa ca a fi divortat nu impiedica pe nimeni sa-si gaseasca perechea potrivita.

Pana nu demult, termenul de divortat era un blam de care se fereau majoritatea persoanelor. Inca mai sunt copii care traiesc un sentiment de rusine si ascund fata de toata lumea ca parintii le sunt divortati.

Astazi este un comportament ce a intrat parca in zona normalitatii, daca socotim dupa numarul tot mai mare al divortatilor si usurinta cu care se ia aceasta decizie de despartire definitiva si legala.

Tot mai multe persoane refuza sa traiasca in relatii nefericite si isi asuma eticheta de divortati.

Din fericire, teama ca o persoana divortata sa fie privita ca si cum ceva este in neregula cu ea s-a diminuat. Aceasta abordare nu prea mai exista, pata sau rusinea nu o mai simt.

Rata divorturilor in crestere a facut ca aceasta situatie familiala sa devina obisnuita.

Intrebarea este cum aceasta afecteaza sansele de a gasi o noua dragoste si sa deschida un nou capitol amoros in viata divortatului.

1. De multe ori depinde de raspunsul dat la intrebarea “Ai sau nu ai copii?”. Desigur, depinde si de varsta divortatului. Se schimba imaginea de ansamblu daca subiectul are sub sau peste 50 de ani. Daca persoana este sub 50 de ani si nu are copii, atunci titlul de “divortat“ nu are nici un impact grav asupra sanselor de a trai o noua poveste de iubire. Daca sunt copii, atunci vor fi sprancene care se vor ridica simultan cu intrebarea “De ce s-a terminat relatia precedenta?”.

2. Urmeaza indoiala “Nu cumva chiar el este subiectul principal si protagonistul in motivul divortului?”. Sunt si asemenea cazuri, nu-i asa?

3. Alt motiv pentru care sunt cautate persoanele singure este dorinta fiecaruia sa fie implicat in egala masura intr-o situatie noua, de exemplu nunta sa fie o experienta noua pentru amandoi, sa traiasca farmecul noutatii daca este vorba despre nasterea unui copil.

4. Femeile si barbatii singuri prefera parteneri fara obligatii, in acest caz obligatiile fiind copiii, iar cei care au copii accepta mai usor ca si partenerul sa aiba copii, intelege mai bine situatia si oarecum ii pozitioneaza pe picior de egalitate.

5. Chiar daca afectiv oamenii se situeaza de partea femeii divortate dandu-i credit mai mare si absolvindu-i “vina” de a fi femeie divortata cand este vorba despre alegere pentru o relatie de cuplu, barbatii divortati au mai multa trecere.

6. Alt motiv ca o persoana sa fie suspicioasa in legatura cu un/o divortata este presupunerea ca acea persoana trage dupa sine experiente neplacute legate de fosta/fostul si ca va reactiona in conformitate cu trecutul. Nu putem nega ca se intampla chiar asa, din acest motiv este sanatos dupa divort sa se rezolve orice problema legata de fosta casnicie si fostul partener sa se poata intra intr-o noua relatie fara traume si repercursiuni.

7. Exista suspiciunea ca, daca o persoana a ajuns la despartire, va repeta procedeul si pe viitor. Parerea ca poate nu este capabila sa se implice suficient de puternic intr-o relatie de cuplu si sa nu lase sa destrame.

Toate acestea sunt temeri sau mituri care se spulbera cand intalnesti persoana de care te indragostesti si care te face sa crezi ca merita sa lupti si sa o cuceresti. Puterea pe care ti-o da iubirea este de neinvins, asa ca a fi divortat nu impiedica pe nimeni sa-si gaseasca perechea potrivita.

 

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

Clinica Mentarex Consult 

Telefon: 0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea