Familie & Relatii

#violenta #furie #probleme mintale #tulburare exploziva intermitenta

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Esti furios in trafic? S-ar putea sa ai o problema mentala

Tulburarea exploziva intermitenta poate fi definita prin incapacitatea de a rezista impulsurilor agresive si de a ceda acestor impulsuri agresand persoane sau distrugand proprietati. Tulburarea a fost recunoscuta medical pe la inceputul anilor ’80 si se presupune ca aproape 6% -7% din populatia lumii sufera de aceasta tulburare,  prevalenta fiind de doua ori mai ridicata in randul barbatilor.

 

Conform acestor statistici, in jur de 1.177.000 de romani sufera de aceasta tulburare care, de cele mai multe ori, trece nediagnosticata. In cazurile mai severe, numarul de crize de furie necontrolata, din cadrul acestei tulburari, ajunge la 3 pe an.


Uneori, comportamentul impulsiv si predispozitia catre violenta au fost asociate cu alte boli mentale, incluzand depresia, anxietatea sau abuzul de alcool si/sau droguri.

Insa nu oricine care are o criza de furie ocazionala sufera de tulburare exploziva intermitenta. Aceasta tulburare, ca sa poata fi diagnosticata ca atare, trebuie sa implice episoade repetate de izbucniri disproportionate, verbale si comportamentale impulsive, agresive si violente, si care nu pot fi explicate prin alte diagnostice, precum deficit de atentie, comportament antisocial, tulburare borderline, tulburare psihotica, episoade maniacale.

Furia din trafic, violenta casnica, aruncatul de obiecte si alte crize de nervi excesive si repetate pot fi insa simptome ale tulburarii explozive intermitente. La nivel comportamental, simptomele pot include agresiune fizica si verbala, izbucniri de furie, atacul altor persoane sau obiecte, furie in trafic.
 

Simptomele fizice includ dureri de cap, tensiune musculara, palpitatii, temuraturi.

In schimb, la nivel cognitiv se observa o toleranta scazuta la frustrare, pierderea controlului rational al gandurilor. La nivel psihosocial exista sentimente de furie excesiva, iritabilitate incontrolabila si detasare emotionala.

Cea mai mare problema a celor cu tulburare exploziva intermitenta este de a rezista impulsului violent, indiferent de cauza. In anumite cazuri, in care acestia au solicitat ajutor psihiatric, au putut fi observate uneori si leziuni la nivelul cortexului prefrontal.

In DSM 5 (Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale), tulburarea exploziva intermitenta este clasificata sub “Tulburari de conduita disruptiva si controlul impulsului”.

Tratamentul recomandat pentru tulburarea exploziva intermitenta se bazeaza pe psihoterapie orientata pe solutii sau cea cognitiv comportamentala si uneori medicamente recomandate de medicul psihiatru.

Psihoterapia poate ajuta persoana in cauza sa isi recunoasca impulsurile, pentru a constientiza izbucnirile de furie, precum si distresul emotional cauzat de aceste episoade.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea