Familie & Relatii

#depresie #depresie reactiva #depresie tratament #depresie imunitate

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Despre depresie – o alta ipoteza

Depresia este o boala devastatoare, caracterizata printr-o multitudine de simptome. Multi isi inchipuie ca un deprimat va sta in pat, plangand, lipsit de energie sau pofta de viata. Dar depresia poate fi si reactiva, unde pacientul este iritabil, irascibil, nervos si cu un prag de toleranta la frustrare foarte scazut.

 

Si, in vreme ce oamenii de stiinta incearca sa descopere secretele intunecate ale acestei boli, in aparenta dezadaptative, nu putem sa nu ne intrebam in ce fel a fost ea adaptativa pentru stramosii nostri.

Miller si Raison (2012) au publicat o lucrare in care vorbesc despre semnificatia evolutionista a depresiei in lupta cu patogenii. Ipoteza lor este urmatoarea: cele mai multe variatii genetice care au fost legate de depresie s-au dovedit a afecta functia sistemului imunitar. Ideea de baza este ca depresia si genele care o promoveaza au fost foarte adaptative - la stramosii nostri in mediul ancestral - si au ajutat oamenii sa nu moara in urma vreunei infectii cu patogeni.

Cei doi doctori opineaza ca stresul acut nu numaica poate duce la depresie, dar poate da un impuls sistemului imunitar. Se sugereaza ca simptomele depresive precum retragerea din viata sociala, lipsa energiei, lipsa interesului pentru activitati care odata ofereau placere erau, la un moment dat, avantajoase pentru stramosii nostri. Lipsa energiei asigura organismului resurse pentru a se lupta cu o potentiala infectie, simptomele depresive fiind interconectate cu raspunsurile fiziologice ale unei potentiale infectii cu patogeni, descresterea socializarii (si deci intrarea in contact cu alti oameni) reducand mortalitatea infectioasa.

 

Astfel, cei doi doctori au gasit de cuvinta sa trateze depresia cu un medicament numit infliximab, un anticorp artificial, care functioneaza intrerupand comunicarea dintre celulele imune si reducand inflamatia.

In mod normal, infliximab este folosit pentru tratarea bolilor autoimune, ca tratament pentru psoriasis, boala lui Chron, artrita reumatoida, colita ulceroasa etc.

Desi infliximab nu a redus simptomele depresiei in totalitate, medicamentul a avut totusi rezultate pe un subgrup de pacienti.

Pentru o documentatie mai elaborata asupra depresiei, va rugam sa consultati site-ul depresiv.ro, singurul site din Romania care va pune la dispozitie, gratis, cea mai bogata colectie de articole pe tema depresiei, scrise de o echipa de specialisti in psihiatrie si psihologie.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea