Familie & Relatii

#tradare #televizor #telenovele #razbunare #dopamina #succes telenovele #telenovele Romania

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: De ce au telenovelele succes in Romania?

Succesul telenovelor nu este specific Romaniei. Acest gen de film serial se bucura de o popularitate crescuta din Orientul Mijlociu si pana in America de Sud, unde isi are originile. Spre deosebire de alt gen de filme, telenovelele din prezent nu fac decat sa arate oameni obisnuiti facand lucruri obisnuite, pe marginea dihotomiilor clasice: sarac versus bogat, bine versus rau etc., asezonate cu comportamente de tip tradator sau razbunator.

 

In telenovele nu exista supereroi care salveaza lumea. Dar, in cele din urma, saracilor li se va face dreptate, raufacatorii vor fi incarcerati, iar binele va triumfa. Este in natura umana sa dorim sa echilibram nedreptatile, pentru ca ne nastem cu simtul echitatii.

Tradarea, desi este un comportament care poate fi regasit la multi din noi in anumite circumstante, este uneori firul central al scenariului de telenovela. Tradatorii patologici fac parte din tabloul clinic mai larg al narcisistilor, persoane fara scrupule care nu sunt interesate de relatii autentice.

Razbunarea este un alt ingredient psihologic comportamental al scenariilor de telenovela si ea se bazeaza pe o alta emotie universala: ura. Razbunatorii sunt, de obicei, oameni insensibili, lipsiti de empatie, agresivi care nu au la dispozitie si alte mecanisme de a rezolva o disputa sau un conflict. Pe de alta parte, razbunarea este insotita de un sentiment de reparatie a unei pierderi, de transformare a rusinii in mandrie si de a crea un rau simetric, pentru a ajunge la acel simt al echitatii innascut de care vorbeam mai devreme.
 

La nivel neuronal, televiziunea este mijlocul prin care obtinem recompense imediate pentru atentia pe care o acordam, in creier eliberandu-se o cantitate semnificativa de dopamina. Aceasta este un neurotransmitator eliberat in arii specifice din creier (nucleus accumbens si cortexul prefrontal) si joaca un rol important in cognitie, gratificatie sexuala si rasplata.

Dar toate acestea nu pot fi sustinute daca nu trezim emotii in oameni. De aceea, telespectatorii vor ajunge sa iubeasca sau sa urasca anumite personaje, pe care le vor delega, de-a lungul a sute de episoade, sa intreprinda diverse actiuni.

 

Asa cum se intampla cu orice lucru repetitiv, frecventa crescuta a acestor episoade va loializa in cele din urma un segment de audienta. Daca simplificam putin explicatia, o parte din "dependenta" pe care o dau telenovelele este o conditionare de tip clasic: in fiecare zi la ora 4, telespectatorului ii este stimulata o emotie, pe care va dori sa o resimta in mod constant, fie ca e bucurie, tristete sau furie. De aceea, il vei gasi si a doua zi, la aceeasi ora, in fata televizorului. Daca aceasta emotie este stimulata zilnic, impreuna cu un minim de efort cognitiv, in care telespectatorului nu i se cere sa proceseze informatii si judecati complicate, succesul nu poate fi decat garantat.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea