Familie & Relatii

#psihoterapie #respiratie #atac de panica #hiperventilatie # manevra Valsalva

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Cum sa trecem cu bine printr-un atac de panica

Atacurile de panica sunt cea mai intalnita forma de tulburare anxioasa. Ele sunt perioade de frica intensa, fara obiect al fricii, care apar brusc si pot dura intre cateva minute si cateva ore, atingand un varf al panicii dupa 10-20 de minute de la aparitia primului semn. Cei mai multi dintre cei care experimenteaza un atac de panica pentru prima data dau fuga la camera de garda sau cheama salvarea crezand ca au un atac de cord.

 

Ce putem face atunci cand avem un atac de panica? In primul rand, cu cat stim mai multe despre ce ni se intampla, cu atat mai bine putem trece peste un asemenea atac. Iata ce putem face: respirati adanc pe nas, si nu pe gura, reducand hiperventilatia.

Hiperventilatia este cea care va da senzatia ca nu puteti respira cum trebuie si ca va sufocati. In realitate, exista aceeasi oxigenare in sangele arterial, dar mai putin dioxid de carbon (hipocapnie). In timp ce exista indeajuns de mult oxigen in sange, hiperventilatia reduce livrarea efectiva a acestuia catre organele vitale, datorata vasoconstrictiei cauzata de nivelul redus de dioxid de carbon.

Hiperventilatia este astfel un simptom auto-promulgat care face ca nivelul de dioxid de carbon sa scada brusc sub nivelurile normale, favorizand astfel dezvoltarea alcalozei respiratorii (PH al sangelui ridicat). Acest fapt inrautateste simptomele, pentru ca persoana va cauta sa respire mai repede (din cauza senzatiei de sufocare), dar ea nu va avea mai mult aer. Aceasta alcaloza respiratorie duce la aparitia ametelii si altor simptome de modificare a perceptiei.

 

Asadar, inspirati foarte lent pe nas si expirati incet pe gura. Incercati, pe cat posibil, sa va concentrati pe cuvantul "calm" si pe respiratie. Cu cat respirati mai incet (eventual intr-o punga de hartie pentru a echilibra nivelul de dioxid de carbon din sange), cu atat mai repede va veti reveni.

O alta manevra este Valsalva, care se efectueaza tinandu-va de nas si expirand in pumn, foarte incet ca si cum v-ati forta sa suflati intr-un balon. Aceasta manevra, impreuna cu respiratul in punga, precum si gandul ca stiti in fiecare clipa ce vi se intampla poate trece cu bine printr-un atac de panica.

Un tratament medicamentos impreuna cu psihoterapia orientata pe resurse si solutii va poate ajuta sa tineti eventualele atacuri de panica sub control.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea