Familie & Relatii

#relationare #prieteni dominatori #comunicare asertiva

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Cum le facem fata prietenilor cu personalitati dominatoare

Un prieten dominator este o persoana care controleaza si se impune, cu o nevoie acerba de putere, el preferand sa detina controlul intr-o relatie de prietenie. Dominatorul are o incredere exagerata in sine si in capabilitatile lui, uneori supraestimandu-se, dar este, in acelasi timp, si un rezolvator de probleme. Intr-un grup de prieteni, el este cel care zice primul "hai sa facem".

 

Comunicarea cu dominatorii poate fi putin frustranta. Pentru ca ritmul lor este unul rapid, vor sa prezinti rapid ce ai de prezentat. Ca parinti, dominatorii nu prea au rabdarea pentru a raspunde intrebarilor copiilor. Ca parteneri, ei te pot considera incompetent daca adresezi prea multe intrebari. Ca prieteni, inteleg greu de ce nu iei decizii rapid si sunt profund surprinsi daca asertivitatea lor (uneori exagerata) este etichetata drept agresivitate.

Persoanele mai sensibile ii pot percepe ca fiind insensibili, iar dominatorii pot interpreta sensibilitatea altora drept frivolitate. Este bine ca, atunci cand comunici cu dominatorii, sa nu faci apel la emotii foarte des. Este, de asemenea, recomandabil ca in 50% din timp, mai degraba sa ii asculti decat sa vorbesti. Dominatorii sunt mai eficienti atunci cand isi dau seama de asertivitatea lor. Uneori, puterea nu se arata prin forta, ci prin rabdare si asteptare, desi nu e punctul lor forte. Pentru ei este important sa stie ca detin controlul. Le putem spune ca sunt cu adevarat puternici atunci cand, cunoscandu-si forta, nu fac uz de ea.
 

Putem invata totusi ceva de la dominatori: asertivitatea, felul direct de a spune lucrurilor pe nume, rapiditatea decizionala si actiunea. Exista tehnici de invatare a comunicarii asertive. Sa spui, de pilda, un “nu” politicos, dar ferm si asertiv cererilor excesive ale celorlalti te poate imputernici.

Comunicarea asertiva te poate ajuta sa vorbesti cu membrii mai dificili ai familiei sau cu colegii de munca, reducand astfel stresul relationarii cu o persoana care caute sa domine.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea