Familie & Relatii

#avantaje celibat #avantaje casatorii #celibat #coabitare consensuala #mariaje #casatorii #relatii

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Casnicie sau celibat - avantaje si dezavantaje

In 1950, 22% dintre americani erau necasatoriti. Acum numarul este de aproape 50%, un adult din sapte alegand sa traiasca singur. Si romanii se casatoresc tot mai rar si la varste mai inaintate. Rata casatoriilor din Romania inregistrata la 1.000 de locuitori a scazut constant din 2007, an in care au fost consemnate pana la 9 mariaje la 1.000  de locuitori.

 

Situatia actuala arata o medie a casatoriilor de 5,40 la 1.000 de locuitori, un nivel asemanator cu perioada 2003-2006, cand erau inregistrate aproximativ 6 mariaje la 1.000 de locuitori (conform Eurostat).

Intr-o lume in care institutia matrimoniala este in declin la nivel global, rata divorturilor fiind foarte crescuta (in Europa, rata de divort este de 45%), oamenii aleg din ce in ce mai des variante ale unei vieti implinite, dar fara obligatii: coabitarea consensuala sau, pur si simplu, celibatul.

Exista avantaje si, evident, dezavantaje ale ambelor stiluri de viata. Pentru ca dezavantajele sunt oarecum intuitive, o sa prezint doar partea buna a ambelor stiluri de viata.

Eric Klinenberg, sociolog la Universitatea din New York, sustine ca celibatul este de preferat, insistand ca persoanele care aleg acest stil de viata sunt mai sociabile, au mai multi prieteni si un potential mai mare de a-si dezvolta carierele.

 

Intr-un studiu efectuat in 2008, s-a gasit ca oamenii singuri au timp sa mearga la programe de voluntariat, pot decide fara multe batai de cap unde sa mearga in vacanta, participa la ateliere de arta si socializeaza mai mult decat cei casatoriti, ei alegand sa iasa in oras sau cluburi sau gratare mai mult decat cei care sunt casatoriti. Acestia din urma preferand de cele mai multe ori caldura caminului decat aventura pe munte. Evident, exista exceptii in ambele tabere.

Mai mult decat atat, se pare ca oamenii, in general, casatoriti sau nu, isi doresc mai degraba sa petreaca timp cu celibatarii sau celibatarele, care sunt considerati mai pusi pe distractie si mai interesanti decat cuplurile casatorite.

Un alt avantaj al vietii de burlac este timpul investit in dezvoltarea carierei, multi tineri din ziua de azi alegand sa ramana singuri, ca sa se poata concentra pe profesie, asigurandu-se ca au succes profesional inainte de a intra intr-o relatie serioasa.

Pe de cealalta parte, exista, indubitabil, multe avantaje ale mariajului. Desi multi cred ca persoanele casatorite fac mai putin sex, acest lucru este neadevarat, ele nu doar ca fac sex mai des decat burlacii, dar sunt si mai putin predispuse in a contacta boli cu transmitere sexuala. Apoi, persoanele casatorite par sa traiasca, in medie, mai mult decat cele singure, rata mortalitatii la cei casatoriti fiind de doua ori mai scazuta.

Alte avantaje ale celor casatoriti este ca au tendinta de a bea mai putin si pot suferi mai rar de depresie.

In general, cuplurile casatorite au mai multa grija de ele, deoarece isi asuma mai multe responsabilitati atat fata de sot, cat si fata de copii si sunt mai atenti la nevoile emotionale si fizice ale celorlalti. Astfel, persoanele casatorite sau cele care coabiteaza au un risc mai scazut de a dezvolta dementa, cancer sau atacuri de inima. Evident, aceste beneficii se extind, mai degraba, celor aflati in casnicii fericite sau multumitoare, decat celor care sunt in mariaje destructive sau disfunctionale, relatiile stresante fiind la fel de nocive pentru sanatatea inimii ca si fumatul.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea