Familie & Relatii

#femei #barbati #refuz #afrodisiac #prejudecati #aventura #prima intalnire #sex #control

Expertul Acasa.ro, psihologul Andreas Hniatiuc: Sexul la prima intalnire

Parerile despre sexul de la prima intalnire sunt oarecum impartite in functie de educatie, cultura, experiente anterioare si… sex! La nivel formal, cele mai multe persoane ar declina propuneri ce ar viza sexul de la prima intalnire, insa, la nivel inconstient, o astfel de abordare reprezinta una dintre cele mai raspandite fantezii.

Cei mai multi renunta la impulsul experimentarii fanteziilor din cauza prejudecatilor sau a perceptiei sociale. “Ce ar crede lumea despre mine daca as face asta?” isi spun femeile, in timp ce barbatilor le este teama de refuz.

O femeie este mult mai atenta la ceea ce crede lumea despre ea, la felul in care este perceputa, isi contureaza scenarii despre ceea ce ar declansa in mintea altora un astfel de gest.

Barbatii, in schimb, isi hranesc orgoliul din astfel de momente, iar un refuz ar putea fi fatal din perspectiva increderii de sine.

Necunoscutul, prin elementul de noutate, a reprezentat dintotdeauna un punct de interes, indiferent la ce se raporteaza acesta. O partida de sex cu o persoana necunoscuta poate aduce satisfacerea acestei curiozitati, implinirea unei fantezii la care multi viseaza. Se spune ca cel mai puternic afrodisiac este “noul”. Chiar si asa, este recomandat sa iei lucrurile pas cu pas, indiferent de viteza cu care faci pasii. Incearca sa descoperi ce te atrage la persoana in cauza si pentru ce ai face pasul respectiv.

Nu pleca la drum cu asteptari pentru a nu avea deceptii. Daca alegi o astfel de abordare, traieste clipa, fara a-ti crea scenarii despre ce ar urma sa se intample, pentru ca, spune un proverb, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Sursa foto: blog.match.com

Pe scurt, sexul de la prima intanire are urmatoarele beneficii:

  • aduce cu sine satisfacerea unor fantezii, experimentarea unor trairi, refularea unor dorinte sub impulsul emotiilor.
  • te ajuta sa descoperi rapid daca partenerul (a) respectiv (a) corespunde nevoilor si asteptarilor tale si sa stabilesti daca exista premisele unei noi intalniri.

Pareri in functie de sex

Perspectivele asupra unei experiente sexuale inca de la prima intalnire sunt total diferite de la femeie la barbat.

Femeile… ar agrea o astfel de experienta daca ar sti ca aceasta ar fi una de calitate, care s-ar putea materializa intr-o relatie ulterioara. Ele experimenteaza cu un scop bine determinat, stiu unde vor sa ajunga, au asteptari si proiecteaza fiecare actiune in viitor, nelasand nimic la voia intamplarii.

Retinerea femeilor in a apela la astfel de experiente nu se trage din faptul ca ar considera sexul la prima intalnire o dovada a promiscuitatii, ci din dorinta de a tine lucrurile sub control, de a evalua adecvat contextul si persoana si de a lua decizia cea mai potrivita.

Barbatii… ar agrea o experienta de genul acesta daca ar sti ca totul s-ar rezuma la o aventura de o noapte. Acestia actioneaza fara sa planifice, traiesc instinctual, fara a proiecta eventualele consecinte ale experientei. De multe ori sunt chiar surprinsi cand, dupa o aventura, sunt intrebati “Si maine ce program ai?!”.

Ideea ca o aventura sa devina punctul de plecare al unui angajament serios ii sperie teribil si tocmai de aceea inventeaza fel de fel de motive, prin care se eschiveaza. Asta nu inseamna ca, dupa o perioada, in care sa fi reflectat la cele petrecute, nu isi pot manifesta dorinta de a se reintalni cu persoana respectiva. In cazul barbatilor, lucrurile par mult mai simple. Veni, vidi, vici este dictonul preferat al barbatilor aflati in astfel de ipostaze.

Riscuri si beneficii

Indiferent de abordare, ca orice experienta, sexul “din prima” este asociat cu riscuri si beneficii. Dar atunci cand cantaresti prea mult riscurile la care esti expus intr-o situatie anume s-ar putea sa scapi din vedere tocmai beneficiile si sa pierzi ocazia de a trai experiente noi, care la randul lor pot aduce noi experinte placute de viata. Pe de alta parte, orientandu-te doar asupra beneficiilor, excluzand din ecuatie riscurile, este posibil ca o experienta care ulterior se poate dovedi pozitiva sa se transforme intr-un fiasco.

Asadar, nu conteaza ce castigi, nu conteaza ce pierzi, cata vreme experienta respectiva este rezultatul alegerii tale. Pana la urma, sexul este ca si dansul, important este sa stii sa iti potrivesti pasii cu partenerul pentru a nu il transforma in judo!

Date de contact:

Andreas Hniatiuc

Psiholog

Web: lapsiholog.com

E-mail:  contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreas Hniatiuc