Familie & Relatii

#anxietate #solutii #psiholog #confuzie #intalnire psiholog

Expertul Acasa.ro, psihologul Andreas Hniatiuc: De ce mergem la psiholog?

Mersul la psiholog nu mai este o moda sau o curiozitate, ci reprezinta o alternativa la provocarile emotionale sau sociale ale vietii cotidiene. Zilnic ne confruntam cu factori care ne pot perturba functionalitatea atat in raport cu noi insine, cat si in raport cu ceilalti, iar consecinta impactului acestora asupra noastra se reflecta in felul in care reactionam sau ne comportam in anumite circumstante de viata. De cele mai multe ori, ca urmare a repetarii unor comportamente dezadaptative, in timp, oamenii ajung sa devina stangaci in situatii banale de viata, nereusind sa isi explice esecul, abandonul sau insuccesul.

In acest context, psihologul reprezinta specialistul care pune un diagnostic valid, identificand cauzele reale ale problemelor cu care persoana in cauza se confrunta, oferindu-i acesteia alternativele unor raspunsuri sau solutii concrete, adaptate nevoilor si resurselor personale. Demersul consultarii unui specialist pe probleme de psihologie devine o initiativa necesara fie in situatia in care problemele cu care ne confruntam iau amploare, nereusind sa le facem fata, fie atunci cand ne propunem sa prevenim aparitia acestora in viata noastra.

De cele mai multe ori, persoanele care trec pragul unui cabinet de psihologie se confrunta cu una din urmatoarele situatii:

  • simt o insatisfactie legata de viata lor. Oamenii se simt nefericiti, sunt blocati intr-o situatie careia nu ii gasesc solutii, se simt dezorientati, repeta anumite greseli sau se resimt dupa anumite experiente afectogene, precum pierderea unei persoane, a unui loc de munca sau a unor bunuri materiale insemnate. Astfel de experiente sunt resimtite la nivelul consecintelor sub forma unor stari de anxietate, nesiguranta, confuzie, timiditate, ezitare sau, din contra, agresivitate, tensiune emotionala sau alte comportamente cu conotatii negative. In astfel de situatii oamenii isi pierd increderea in sine sau in ceilalti, se retrag, se izoleaza din viata sociala sau profesionala si cauta in permanenta raspunsuri sau solutii la problemele lor.
  • manifesta diverse comportamente dezadaptative, precum atacuri de panica, cosmaruri, insomnii, crize de furie sau de plans, obsesii, stari dispozitionale confuze, tulburari maniacale sau furie si agresivitate.
  • intampina dificultati in relatiile cu cei din jur, se confrunta cu probleme in relatia de cuplu, intampina probleme in relatia cu copiii, parintii sau cu prietenii. Intr-un astfel de context, cei in cauza au tendinta de a considera ca nu sunt intelesi, ca nu sunt acceptati sau iubiti si ajung sa se simta marginalizati.
  • nu pot depasi o trauma din trecut. Fie ca au pierdut pe cineva drag, fie ca au crescut intr-un mediu nefavorabil sau intr-o familie nefericita, fie ca au fost victimele divortului parintilor sau au fost abuzati emotional sau fizic, acestia isi traiesc prezentul prin oglinda traumelor trecutului.

Sursa foto: kuponi.com.ua

Pentru oricare dintre situatiile de mai sus, se recomanda vizita la psiholog, iar, atunci cand situatia o cere, urmarea unui program de psihoterapie. Psihoterapia este o forma de interventie si are ca scop diminuarea sau eliminarea unor simptome, traume, conflicte probleme, prin activarea propriilor resurse blocate initial.

Date de contact:

Andreas Hniatiuc

Psiholog

Web: lapsiholog.com

E-mail:  contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreas Hniatiuc

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea