Familie & Relatii

#stres #relaxare #concediu #beneficii #socializare #stare de bine

Expertul Acasa.ro, psihologul Andreas Hniatiuc: Beneficiile psihologice ale concediului

De multe ori, sub impulsul obiectivelor, a termenelor si sarcinilor de lucru, ne trezim in situatia in care spunem ca nu mai putem functiona optim. Simtim ca nu mai dam randament la munca, ca lucrurile care in mod curent ne aduceau anumite beneficii acum nu mai trezesc in noi nicio reactie, simtim ca nu mai avem rabdarea sa ii ascultam sau sa cominicam cu cei din jur. Daca toate lucrurile acestea vi se intampla si simtiti ca lucrurile va scapa de sub control, este momentul sa analizati situatia si sa va luati o scurta vacanta.

Concediul in sine este un deziderat la care ne raportam tot timpul, indiferent de anotimp sau de perioada a anului, experienta vacantei fiind cea care ne motiveaza sa finalizam proiectele personale sau profesionale.

Concediul nu ar trebui privit ca un lux sau ca un rasfat personal, intrucat acesta in sine reprezinta un demers extrem de important in vederea functionarii optime a organismului.

Iata cateva dintre beneficiile pe care vi le poate aduce o vacanta, indiferent de destinatie, perioada a anului, context sau persoanele care va insotesc.

Prilej de relaxare

In general, perioada de concediu vine dupa o perioada intensa de lucru, dupa o perioada agitata sau incarcata de proiecte si angajamente profesionale.

Relaxarea este fundamental necesara oricarui organism, dupa o perioada de tensiune si alerta, pentru realimentarea cu energie.

Dupa o perioada incarcata, in care am fost asaltati de deadline-uri, presiuni si obiective profesionale, scurta perioada in care sa ne detasam de aceste presiuni ne va ajuta sa ne umplem de energie pentru proiectele si activitatile viitoare. Organismul ajunge intr-un moment in care fara odihna, sport si relaxare nu mai reactioneaza la stimulii si presiunile de mediu, asa ca, in acest context, concediul reprezinta atat o forma de recompensa dupa o perioada grea, cat si modalitatea perfecta de refacere a depozitului de energie.

Diminueaza stresul

Atunci cand suntem in vacanta suntem departe de orice factor de stres, iar asta ne ajuta sa functionam optim. Daca sunteti in vacanta si va ganditi la meetinguri, proiecte, telefoane, sarcini de lucru sau mailuri este cazul sa renuntati! Aveti suficient timp pentru toate acestea in restul anului, recomandat fiind ca scurta perioada de vacanta sa o petreceti departe de stresul cotidian.

Optimizeaza starea de bine si starea de sanatate

Fie ca alegem sa mergem la munte sau la mare, vacanta este contextul perfect pentru a desfasura o serie de activitati de timp liber precum alergarea, inotul, urcatul pe munte, drumetiile, plimbarile cu bicicleta sau pe jos. Acestea stimuleaza conditia fizica, contribuie la imbunatatirea calitatii somnului, a starii de sanatate si a dispozitiei generale, facandu-ne sa ne simtim mult mai tonici, mai optimisti si plini de energie.

Prilej de socializare

Fie ca plecam in vacanta cu prieteni sau alaturi de cunostinte comune, experienta concediului reprezinta contextul perfect pentru a cunoaste persoane noi, vacanta in sine fiind un bun prilej de socializare si petrecere a timpului alaturi de cei cu care avem afinitati, interese si nevoi comune. Vacanta ne ofera ocazia de a ne regasi si de a fi alaturi de cei pe care de-a lungul anului ii neglijam in dauna unor obiective personale sau profesionale.

Date de contact: 

Andreas Hniatiuc

Psiholog

Web: lapsiholog.com

E-mail:  contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom

Telefon: 0735 19 34 39

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreas Hniatiuc

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea