Familie & Relatii

#incredere in sine #competitie #sport #socializare #sport copii #relationare

Expertul Acasa.ro, psihologul Andreas Hniatiuc: Beneficiile activitatii fizice pentru copii

Alegerea si practicarea unui sport reprezinta un demers esential in dezvoltarea fizica, mentala si sociala acopilului, a viitorului adult. Varsta la care copilul este orientat catre desfasurarea activitatilor de ordin fizic este, de asemenea, foarte importanta. In continuare vom prezenta principalele aspecte care trebuie luate in calcul in ceea ce priveste antrenamentul copiilor.

Sfaturi practice

Chiar daca activitatile sportive sunt benefice pentru dezvoltarea celor mici, nici excesul nu este recomandat.

In primul rand, copilul nu ar trebui trimis la sport la varste prea fragede, deoarece risca sa piarda din placerea practicarii sportului respectiv, resimtindu-l ca pe o sursa de frustrare.

Tendinta naturala a copilului este de a face miscare si e foarte important sa identificam preferintele pentru activitatile fizice, in functie de varsta acestuia.

Lasati copilul sa se orienteze spre sportul pentru care manifesta pasiune si nu calculati riscurile sau sansele de esec sau reusita. Este foarte important ca micutul sa se simta in largul lui, valorizat si sa-si devolte simtul creator.

Nu il constrangeti sub nicio forma sa urmeze acele sporturi pe care v-ar fi placut dumneavoastra sa le urmati si, dintr-un motiv sau altul, nu ati reusit. Copilul trebuie sa simta ca alegerea ii apartine si asta il va face sa se simta important.

Sursa foto: blog.peoriadentist.com

Avantajele miscarii

Stimularea increderii in sine

Mens sana in corpore sano! Conform dictonului latin, activitatea fizica este principalul mijloc prin care corpul se dezvolta armonios, respectand liniile unei vieti sanatoase. Acest lucru este extrem de important pentru dezvoltarea psiho-sociala a copilului. Aspectul fizic este un punct de plecare foarte important si in construirea imaginii de sine. Starea de sanatate se cultiva prin sport si, de cele mai multe ori, este mai important sa previi decat sa tratezi!

Buna relationare cu altii

Un alt avantaj oferit de sport consta in faptul ca micutii pot socializa cu alti copii. Activitatea fizica desfasurata in mod organizat in cadrul unui grup sau club sportiv reprezinta cadrul in care copilul isi poate dezvolta abilitatile de comunicare si interactiune. El stabileste relatii, comunica cu alti copii, profesori si instructori, invata comportamente specifice prin expunerea in grup si dobandeste abilitati de adaptare si integrare in colectiv. Interactiunea cu alte persoane il ajuta pe copil sa se formeze pentru provocarile si experientele din viata de adult.

Educarea emotiilor si dezvoltarea capacitatilor intelectuale

Sportul ajuta copilul sa se dezvolte si din punct de vedere mental-intelectual. Pe aceasta cale, copiii sunt stimulati in dezvoltarea potentialului aptitudinal si in optimizarea reactiilor emotionale. Copilul va invata sa isi castige autonomia afectiva si controlul asupra propriilor stari.

Capacitati precum autostapanirea, stabilitatea emotionala, increderea in fortele proprii sau initiativa sunt si efectul performantelor de ordin fizic. De asemenea, statistic s-a confirmat faptul ca rezultatele de exceptie in plan sportiv coreleaza pozitiv cu performantele de ordin intelectual.

Disciplinarea comportamentului si dezvoltarea spiritului de competitie

Initial, la varste fragede, sportul trebuie prezentat copilului strict prin valoarea creativ-sociala si trebuie privit doar ca o joaca.

Ulterior, dupa varsta de 10 ani, sportul trebuie prezentat ca fiind un joc cu reguli si norme proprii si privit prin prisma valorii spiritului de competitie. Acest demers dezvolta nevoia de performanta a viitorului adult!

Sportul, mai ales cel de performanta, reprezinta cadrul ideal pentru dezvoltarea personalitatii copilului in sensul respectarii unor reguli si norme de desfasurare. Pe termen lung, aceste reguli vor fi transferate in viata viitorului adult. Acesta va invata sa respecte anumite cadre de functionare in societate si isi va dezvolta abilitatea de a fi tolerant si de a se integra in grup.

Valorizarea timpului liber si a hobbyurile

Un alt avantaj pe care il ofera practicarea unui sport de la o varsta frageda este faptul ca ii va oferi copilului o ocupatie constructiva. Activitatea de tip fizic reprezinta o alternativa sanatoasa si placuta de a petrece timpul liber. Atunci cand copilul este plin de energie si dispune si de timpul liber necesar este recomandata miscarea. Aceasta, de multe ori, poate fi introdusa in programul zilnic al copilului sub forma unor jocuri si exercitii recreative. Ele activeaza si dezvolta resursele creative ale copilului, il fac sa se simta valorizat si ii ocupa timpul intr-un mod constructiv.

De cele mai multe ori, exercitiile fizice reprezinta cadrul perfect, in care cei mici se simt in largul lor, jocul fiind activitatea pe care copiii o indragesc cel mai mult.

Date de contact: 

Andreas Hniatiuc

Psiholog

Web: lapsiholog.com

E-mail:  contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom

Telefon: 0735 19 34 39

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreas Hniatiuc

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea