Familie & Relatii

#cum educam # psihologie copii #limbajul copiilor #comunicare copii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Cum descifrezi limbajul secret al copiilor

Desi in primii sai ani de viata, copilul nu dispune de un limbaj coerent si constient, asta nu inseamna ca el nu va comunica. Ei bine, parintii stiu deja ca plansul este o prima forma de comunicare, iar mamele pot distinge adesea intre tipurile de plans si mesajele asociate cu acesta. 

Omul este o fiinta eminamente comunicationala si nu ar fi atins nivelul de civilizatie de astazi daca nu ar fi reusit sa dezvolte un limbaj, un sistem de comunicare complex si din ce in ce mai rafinat. De altfel, tehnologiile comunicationale sunt in plina expansiune si sumele vehiculate in domeniu tin capul de afis al investitiilor.

Dar pentru a ajunge sa comunice, omul a parcurs filogenetic un drum lung si anevoios, derulat pe mai bine de 2 milioane de ani, limbajul fiind de altfel o anchizitie „recenta” in parcusul umanitatii. Acest lucru poate fi usor de sustinut, cu atat mai mult cu cat chiar si astazi copilul are nevoie de ani de dezvoltare, de o maturare a sistemului nervos, de stimulare, de incurajare si de o continua slefuire pentru a reusi sa poata initia, mentine si finaliza un act comunicational!

Desi in primii sai ani de viata, copilul nu dispune de un limbaj coerent si constient, asta nu inseamna ca el nu va comunica. Ei bine, parintii stiu deja ca plansul este o prima forma de comunicare, iar mamele pot distinge adesea intre tipurile de plans si mesajele asociate cu acesta. Pot recunoaste relativ usor plansul care indica o nevoie, plansul de oboseala, plansul de durere, de frica sau de ”rasfat” (desi nu agreez ideea de rasfat si poate voi reveni pe acest subiect!). Mamele au insa dificultati in a percepe plansul cu conotatii relativ pozitive: plansul de entuziasm, de nerabdare, de fericire, de surprindere sau de... plictis! Da, sunt copii care plang pentru ca se plictisesc!

Insa poate ca parintii ar trebui sa constientizeze ca cei mici nu comunica doar prin emisii sonore mai mult sau mai putin inteligibile si prin plans, ci si prin comportament. Eu spun adesea parintilor ca niciun comportament al copiilor nu este gratuit, el transmite ceva! De fapt, copiii comunica prin tot – prin joc, prin explozii emotionale, prin taceri, prin manifestari agresive si mai ales prin corpul lor, incercand astfel sa compenseze lipsa limbajului. Teoria este evident valabila si pentru adulti, numai ca acestia se cenzureaza mai mult, se saboteaza mai cu spor si reusesc sa dezvolte tipare mai complicate de comunicare si sa se „ascunda” intr-o asa numita pseudo-comunicare, folosind comunicarea nu pentru a transmite un mesaj, ci pentru a-l ascunde, a-l trunchia, a-l simula.

Revenind la copii, as spune ca daca copilul tau dezvolta un comportament care pana acum nu facea parte din manifestarile lui uzuale, este foarte posibil sa fie o modalitate prin care el incearca sa-ti spuna ceva. Aceste comportamente care ”sar” din rutina zilnica sunt denumite generic comportamente atipice. Spre exemplu, sa spunem ca de la un moment dat remarci ca, in anumite contexte, copilul are ticuri sau se loveste, se sperie nejustificat, se ascunde, isi roade unghiile sau tremura tot, desi in aceleasi contexte, cu ceva vreme in urma, nu se manifesta asa. Acestea sunt semne de intrebare, sunt semne de atentionare si parintii ar trebui sa fie capabili sa le recunoasca si sa stie cum sa intervina. De retinut: cu cat manifestarea comportamentala este mai dezorganizata si dezorganizanta, cu cat impactul ei este mai mare, cu atat mesajul pe care-l poarta este mai important! As preciza aici ca este vorba despre importanta pe care o acorda copilul mesajului, nu parintele.

Tot in categoria comportamentelor atipice se-nscriu si acele comportamentele care nu urmaresc tiparele normale de dezvoltare. Spre exemplu, stim faptul ca de pe la 7-8 luni copiii incep sa se ridice in picioare si incearca sa se sprijine pentru a pasi. Daca la aceasta varsta copilul nu este tentat sa se ridice, ci din contra refuza, incepe sa planga atunci cand este incurajat, evita etc., toate acestea vor fi considerate comportamente atipice, adica nenaturale pentru dezvoltarea normala a unui copil si pot fi un indicator al unei maladii, al unui sindrom, a unei probleme medicale sau psihologice.

Un alt exemplu este cel al copiilor autisti care pot fi diagnosticati inca din primii ani de viata prin tot felul de comportamente atipice, care sunt remarcate de specialisti, dar, din pacate, ignorate de parinti (de genul, nu mentin privirea, nu reactioneaza la prezenta sau absenta adultului, este usor apatic si neprezent, nu reactioneaza la stimulari, are comportamente repetitive etc).

Recomandarea pe care o fac parintilor este ca in primul rand sa stie care sunt principalele etape de dezvoltare ale copilului. Piata este plina de materiale informative privind ce trebuie sa faca, sa stie, sa spuna un copil la diferite paliere de varsta. Doar asa poti sa urmaresti daca copilul tau se inscrie intr-un parcurs normal de evolutie sau nu. Mai mult, ori de cate ori remarcati un comportament atipic, urmariti-l o perioada, pentru a vedea daca a fost doar o reactie de moment sau este ceva mai mult. Daca aceste se mentine, se dezvolta si devine constant, atunci este nevoie de o interventie clara si prompta. In functie de amplitudinea acestuia, puteti apela la un specialist sau nu.

Despre felul in care puteti recunoaste, interveni si gestiona un comportament atipic voi vorbi in data de 16 noiembrie, la Rin Central Hotel – Bucuresti, in cadrul workshopului ”Comunicarea reltionala a copilului prin limbajul corpului: comportamente atipice si somatizari”. Evenimentul face parte din seria de conferinte si workshopuri reunite generic sub denumirea Da o sansa in plus educatiei, sustinute de Antonia Noel. Detalii despre acest eveniment aici:

Pe mine ma puteti gasi si pe "Fericiti cei ce comunica". 

 


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Daniela Nicoleta Dumitrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea