Familie & Relatii

#profesie #meserie #hobby

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Hobby sau profesie?

Un hobby este o activitate pe care o desfasori in timpul tau liber si care-ti face placere, care te bucura si pe care o faci pentru sufletul tau. Sa spunem ca de profesie esti profesor sau avocat, dar ai ca pasiune cataratul pe munte sau fotografia, care iti valorizeaza alta parte a personalitatii tale, care iti produce o satisfactie, o bucurie ce poate ajunge pana la exaltare.

Exista trend-ul acesta cum ca ar trebui ca profesia sa-ti faca placere, sa te bucure, sa te simti bine atunci cand o faci, in asa fel incat sa nici nu mai simti ca muncesti si cea mai facila varianta pare a fi transformarea propriului hobby in profesie. Sigur ca ar fi minunat sa nu simti ca mergi la spanzuratoare atunci cand mergi la birou, dar oare aceasta stare de bine poate fi ea permanentizata? Cred ca aici avem un prim mit – permanentizarea starii de bine. Stare de bine, ca orice alta stare, nu dureaza, nu poate fi continua, statornica pentru ca asa functionam. Suntem fiinte cu o viata emotionala complexa, in care variatiile emotionale sunt singura permanenta posibila.

Desi aparent pare sa fie o solutie profesionalizarea pasiunilor, cred ca totusi pe termen lung, lucrurile nu stau chiar asa. Ca in orice decizie, exista avantaje semnificative, dar si dezavantaje importante.

Principalele avantaje vizeaza faptul ca poti sa aduci experienta acumulata pana atunci si sa o perfectionezi, sa aplici ceea ce ai ca abilitati si sa le dezvolti intr-un mediu poate ceva mai structurat, ceva mai corent, pentru ca se desfasoara intr-un ritm formal, nu doar atunci cand timpul liber iti permite asta. Ceea ce inseamna ca poti sa evoluezi, sa te dezvolti, sa treci poate de la amatorism la profesionalism. Mai mult, petrecand atat de mult timp in zona care te preocupa, evident ca-ti largesti anturajul, cunostintele etc. Te simti bine - cel putin o vreme, cam pana cand apar dezavantajele, si anume: daca hobby-ul devine un mijloc de a trai, atunci va trebui sa-ti asigure suficiente venituri pentru supravietuire si, pana cand se va intampla asta – daca se va intampla, vei fi nevoit sa faci tot felul de compromisuri. Spre ex., daca ai ca pasiune fotografia si iti place sa faci fotografie de peisaj, ca sa poti sa platesti factura la lumina, va trebui sa mergi la nunti, botezuri si cumetrii, desi urasti genul asta de evenimente. Mai mult, este foarte posibil sa nu aprecieze nimeni unghiul perfect, lumina calda si compozitia pozelor, pentru oamenii au criterii diferite.

Asta nu ar fi neaparat ceva dramatic, pentru ca si intr-un job obisnuit faci tot felul de compromisuri. Problema apare atunci cand, facand asta in mod constant si aflat cumva sub presiunea sigurantei financiare, hobby-ul respectiv isi pierde valoare de placere. Iti pierzi oaza de liniste, zona ta strict intima, personala, acel ceva pe care-l faceai eminamente pentru propria bucurie. Apare un fel de supra-saturare, de oboseala, de urat acumulat in timp, care reuseste sa prafuiasca acele momente de entuziasm. Plus de asta, si personalitatea ta se limiteaza la o singura modalitate de manifestare.

In concluzie, as recomanda sa-ti gasesti un job poate in zona de interes a hobby-ului tau, dar nu fix el. Iar daca te-ai decis totusi sa-l profesionalizezi pe cel pe care-l aveai, atunci ar fi bine sa-ti dezvolti un alt hobby. In plus, lucrand de aproape 10 ani in zona persoanelor varstnice, am constatat ca cei care s-au conservat cel mai bine fizic si mental sunt cei care si-au pastrat de-a lungul vietii pasiunea, preocuparea pentru ceva, in afara profesiei. Atunci cand decizii ca este cazul sa te cam retragi din activitate, faptul ca-ti ramane inca satisfactia de a face ceva placut, poate sa fie solutia pentru o viata lunga si implinita.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Daniela Nicoleta Dumitrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea