Familie & Relatii

#mediere partaj #taxe de timbru #divort partaj #partaj #mediator

Expertul Acasa.ro Laura Vartolomei: Taxe de timbru reduse cu 50% la partajul bunurilor prin mediere

Partajul bunurilor detinute in comun poate avea loc intre cei doi soti in timpul casatoriei sau dupa incetarea casatoriei. In practica, cele mai numeroase sunt cazurile cand sotii doresc sa imparta bunurile obtinute si detinute in comun dupa ce relatia conjugala se deterioreaza si se ajunge la divort. Faptul ca exista relatii extraconjugale, de o parte sau de ambele, sau faptul ca unul dintre soti este plecat la munca in strainatate de o perioada prea indelungata pentru ca relatia de cuplu sa mai functioneze normal sunt doar cateva dintre motivele pentru care se poate ajunge la decizia de a imparti bunurile comune odata cu decizia de separare prin divort sau la un moment ulterior.

Partajul bunurilor comune aduce adesea in discutie impartirea imobilului ce a constituit locuinta familiei, o casa sau un apartament cumparat in timpul casatoriei de catre ambii soti, eventual cu ajutorul  unui  imprumut contractat de la banca de catre acestia.

Acesta este momentul cand trebuie initiate si purtate discutii amiabile despre un  eventual transfer al proprietatii catre unul dintre soti, despre o eventuala sulta ce va fi platita catre celalalt sot si despre modalitatea de achitare ulterioara a creditului ramas de plata.

Discutiile privind medierea partajului pot fi purtate si dupa deschiderea procesului pentru partaj de catre unul dintre soti sau chiar si in faza de apel, dupa ce a fost parcursa prima etapa procesuala, cea a fondului, iar in urma ei unul dintre soti sau ambii au fost nemultumiti de decizia instantei. Medierea asadar poate interveni atat in timpul procesului de fond, cat si in timpul judecarii apelului. Insa mai productiv este sa se medieze partajul bunurilor inca de la inceput, sa nu se cheltuiasca inutil bani pentru probe, expertize, consum emotional cu propunerea rudelor, a prietenilor sau a cunostintelor ce sunt puse in pozitia de martori pentru a dovedi cine ce aport a avut in procurarea bunurilor comune.

Prin medierea partajului nu se mai pierde timp si nu se cheltuiesc bani cu deschiderea actiunii, expertize judiciare si extrajudiciare, adunarea de probe si tot angrenajul pe care il presupune sustinerea unui proces pe rol.

Asistenta juridica asigurata de avocatii partilor ce doresc solutionarea partajului in mod amiabil prin mediere, desi nu este obligatorie, este binevenita, ajutand la atingerea scopului medierii evaluative.

Prin Acord de Mediere, sotii pot decide modul cum pot stabili aceste aranjamente imobiliare si financiare, care dintre ei isi va asuma creditul contractat impreuna, care dintre ei il va despagubi pe celalalt, in ce cuantum si orice alte aspecte importante pentru parti, discutand si punand in balanta diverse variabile ce difera de la caz la caz, cum ar fi un aport mai mare sau mai mic, o anumita valoare sentimentala, anumite concesii etc., aspecte care nu au cum sa fie relevate in instanta, unde pozitiile sunt adversariale prin excelenta.

Ce anume poate fi luat in considerare pentru stabilirea aranjamentelor ulterioare divortului?

  • locuinta si bunastarea copiilor;
  • veniturile, proprietatile detinute si resursele financiare pe care fiecare dintre soti le are sau le-ar putea avea in viitorul apropiat;
  • obligatiile financiare si responsabilitatile pe care le are fiecare dintre soti sau pe care le-ar putea avea in viitorul apropiat;
  • nivelul de trai de care se bucura familia inainte de desfacerea casatoriei;
  • varsta pe care o au sotii si durata casatoriei;
  • existenta unor probleme de sanatate cronice;
  • contributiile pe care fiecare dintre soti le-a adus sau este probabil sa le aduca in viitorul apropiat pentru bunastarea familiei, inclusiv orice contributie la ingrijirea casei sau ingrijirea familiei.

Un aspect financiar insemnat in decizia cu privire la modul de solutionare a partajului dintre soti este constituit de semnificativa reducere a taxei de timbru aferente partajului solutionat amiabil, printr-un Acord de Mediere. Astfel partajul realizat prin intelegerea partilor reduce taxa cu 50% din valoarea taxei ce trebuie achitata in situatia existentei unui litigiu, conform O.U.G. 80/2013, Art. 11 (1).

Alte categorii de cereri se taxeaza dupa cum urmeaza:

a) cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere - 20 lei;

In cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta suma se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat.

In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;

Sursa foto: torontofamilylaw.com

  •  
  •  
  •   comentarii
Laura Vartolomei

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Articole din familie-relatii

Contacteaza-ne

Top

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.