Familie & Relatii

#divort #divort pe cale administrativa #divort la notar # divort pe cale judecatoreasca

Expertul Acasa.ro Laura Vartolomei: Cum divortez?

In diverse ocazii mi s-a cerut parerea cu privire la cea mai convenabila, dar si cea mai rapida modalitate de a divorta. Convenabil poate fi pentru unii
sa astepte hotararea instantei, care sa decida cu privire la culpa desfacerii casatoriei, culpa "dovedita" prin martori, inregistrari etc. Ceea ce este convenabil pentru anumiti oameni poate fi dezonorant pentru altii.

 

De aceea, este la latitudinea fiecaruia sa aleaga modalitatea prin care doreste sa incheie la un moment dat un capitol al vietii, iar, daca ne gandm ca este vorba de un capitol realizat impreuna, si anume casatoria, ar fi ideal ca si decizia cu privire la terminarea acesteia sa fie luata tot impreuna, cautand solutiile potrivite amandurora, iar, daca exista si copii, este necesar ca interesul acestora sa primeze.

Astazi va voi vorbi despre modalitatile prin care se poate obtine divortul in Romania si despre celeritatea cu care se poate realiza aceasta actiune, prin
metodele legale oferite de legislatia actuala.

Modalitatile de a obtine divortul sunt in numar de trei, si anume divortul pe cale administrativa, divortul la notar si divortul pe cale judecatoreasca.

Divortul pe cale administrativa (la starea civila) este supus unei taxe de 500 lei. Pentru realizarea acestuia, ambii soti trebuie sa se prezinte pentru a depune cererea de desfacere a casatoriei, iar o conditie sine qua non este ca din casatorie sa nu fi rezultat copii sau sa nu existe copii adoptati in comun. De asemenea, este necesar ca intre soti sa existe acord in privinta numelui pe care il va purta fiecare dintre ei dupa desfacerea casatoriei.
De la depunerea cererii va curge un termen de 30 de zile, iar, daca sotii staruie in cererea lor dupa indeplinirea acestui termen si se prezinta la ofiterul
de stare civila la data stabilita, cu o declaratie privind mentinerea cererii de desfacere a casatoriei, se constata desfacerea casatoriei si se elibereaza
certificatul de divort.

Divortul la notar este supus unei taxe de aproximativ 650 lei (divort fara copii), 950 lei (divort cu copii), la care se adauga costurile diverselor conventii (cu privire la numele purtat dupa divort etc). Realizarea divortului notarial presupune ca partile sa fie in acord asupra aspectelor ce privesc desfacerea casatoriei (modul de realizare a autoritatii parintesti comune, in cazul in care exista copii minori, locuinta copiilor dupa divort, numele purtat dupa desfacerea casatoriei de catre fostii soti etc). In cazul existentei copiilor minori, este necesara si ancheta psihosociala, realizata de catre Serviciul de Autoritate Tutelara din cadrul Primariei de pe raza domiciliului acestora. La depunerea cererii de divort sotii pot fi reprezentati prin mandatar (procura speciala autentica).
 

In cazul casatoriei oficiate la un oficiu consular, cererea de divort se solutioneaza in Municipiul Bucuresti, certificatele de casatorie emise de misiunile diplomatice sau de catre oficiile consulare fiind pastrate la registrul de stare civila al Primariei Sectorului 1.

De la depunerea cererii de divort insotita de o serie de acte pe care notarul este tinut sa le solicite partilor va curge un termen de 30 de zile, iar, daca sotii staruie in cererea lor dupa indeplinirea acestui termen si se prezinta la notar, se constata desfacerea casatoriei, acestora fiindu-le eliberat certificatul de divort.

Divortul pe cale judecatoreasca se poate realiza urmand calea dreptului comun.

O modalitate este reprezentata de varianta divortului clasic, prin depunerea la judecatorie a unei actiuni de divort in instanta, cu procedura si termene de
judecata. In acest caz, este necesara regularizarea cererii, fiind nevoie ca intr-o perioada stabilita de instanta sa se depuna la dosar toate actele necesare deliberarii asupra cererii.

A doua modalitate este reprezentata de depunerea cererii de desfacere a casatoriei cu acordul partilor impreuna cu acordul de mediere spre incuviintare instantei (cererea de consfintire a intelegerii partilor prin acordul de mediere). In acest caz, in care in prealabil se realizeaza acordul de mediere prin
intermediul mediatorului liber ales de parti, cererea se depune la registratura judecatoriei, nu este necesar sa curga timp cu procedura de regularizare.
Procedura se poate realiza cu maxima celeritate, acest lucru depinzand de gradul de incarcare (aglomerare) al instantei, in practica termenul primit variind de la o judecatorie la alta, de la un judet la altul.

Exista in prezent dorinta forurilor competente de a determina asigurarea rapiditatii efectuarii acestei proceduri, ceea ce este si firesc, avand in vedere ca un acord de mediere incheiat in deplina cunostinta de cauza de catre ambele parti este de dorit sa fie apoi pus in aplicare in timp scurt, nefiind nevoie de alte proceduri, termene, amanari.

Este importat de cunoscut ca pe parcursul existentei unui dosar de divort la judecatorie (prima modalitate mentionata), in fericita situatie in care partile
decid ulterior incheierea unui acord de mediere, acesta poate fi prezentat instantei spre consfintire, scurtand astfel durata divortului intentat de catre
unul dintre soti, economisind timp si alte resurse necesare sustinerii unui proces pe rol (nu mai sunt necesare alte termene, martori etc).

Date de contact:
Laura Vartolomei
Mediator, consilier juridic
Web: varto.ro
Telefon: 0733.951.555

loading...
  •  
  •  
  •   comentarii
Laura Vartolomei

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.