Familie & Relatii

#proprietari apartament #restantieri intretinere #restante intretinere

Expertul Acasa.ro Laura Vartolomei: Ce ne facem cu restantierii la intretinere?

Modul de viata in marile aglomerari urbane a dus la aparitia condominiurilor, a blocurilor de locuinte unde gaspodarirea privind sursele de caldura, de apa, mentenanta a spatiilor comune etc. a determinat organizarea in asociatii de proprietari cu personalitate juridica.

 

Asociatiile de proprietari isi desfasoara activitatea potrivit Legii nr. 230/2007, astfel ca hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari. Asadar, chiar si proprietarii care nu au aderat la asociatie sau care au cumparat locuinta in condominiu ulterior infiintarii asociatiei vor trebui sa se supuna hotararilor asociatiei.

Membrii asociatiei de proprietari au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei, astfel cum sunt definite la art. 47 din Legea nr. 230/2007.

Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta afisata pe lista de plata.

Exista cazuri cand, din diverse motive, cota de contributie (,,intretinerea”) ce revine de plata pentru fiecare apartament nu este achitata de catre anumiti proprietari sau chiriasi ai acestora. Trebuie stiut faptul ca datoriile care se acumuleaza la intretinere sunt in sarcina proprietarului de drept al apartamentului. Astfel ca, in situtia in care un chirias de rea-credinta nu achita contributiile lunare, tot proprietarul este cel care trebuie sa plateasca intretinerile restante, urmand ca mai apoi acesta sa se poata indrepta prin actiune impotriva chiriasului in a carui sarcina era prevazuta prin contract obligativitatea platii cotei de contributie.
 

O situatie des intalnita si care serveste drept motivare pentru proprietar de a nu achita cota de contributie ce ii revine in urma calculului lunar este constitutita de contestarea de catre acesta a diverselor aspecte, cum ar fi:

 

  • modul de calcul al contributiilor pe apartamente;
  • modul de trecere de la plata consumului de apa din regim apometre in regim pausal sau invers;
  • nemultumri cu privire la modul de desfasurare a diverselor lucrari efectuate in beneficiul proprietarilor si costul acestora;
  • aspecte cu privire la cheltuielile lunare cu reparatiile, salariile si repsonsabilitatile persoanelor remunerate sau cu privire la modul de folosire a diferitelor parti comune ale blocului etc.


Neplata cotei de contributie aferente apartamentului detinut in proprietate are asadar diverse motivatii, obiective sau subiective, reale sau imaginare, astfel ca modurile de solutionare ale acestei situatii neplacute - in urma careia si ceilalti proprietari suporta consecinte - sunt constituite de doua variante, deopotriva viabile, medierea conflictului sau actionarea in instanta (de catre proprietar sau de catre asociatie).

De cele mai multe ori, solutionarea litigiului in mod amiabil tine de disponibilitatea partilor de a se aseza la masa dialogului, de a intelege punctul de vedere al celuilalt si de a fi dispuse sa faca compromisuri.

Intr-una din spetele mediate avand ca scop stingerea litigiului cu privire la o suma restanta destul de consistenta, partile au fost dispuse (in urma discutiilor pe care le-am avut cu fiecare separat, dar si in sesiuni comune) sa renunte la o buna parte din penalitatile de intarziere ce incepusera sa curga de multa vreme si sa fie dispuse la modificarea modului de folosinta a unei parti comune din imobil. A fost important ca partile sa aiba sansa de a
vorbi, de a fi ascultate, de a fi dispuse sa afle lucruri pe care nu le cunosteau cu privire la motivatiile interinseci deciziilor celeilalte parti.

Adesea, atunci cand apar probleme de comunicare ce degeneraza in conflicte in toata regula, nu doar una din parti este cea care „a gresit” si nici cealalta nu este detinatoarea adevarului absolut.

Este util de stiut ca pe de o parte asociatiile de proprietari sunt scutite de plata taxei de timbru la valoarea sumei ce face obiectul litigiului, iar pe de alta parte proprietarul care doreste actionarea in judecata a asociatiei de proprietari nu este scutit de plata taxei de timbru. De asemenea,  dreptul la actiune cu privire la obligarea restantierului la plata intretinerii se prescrie la trei ani de la aparitia datoriei, asadar este util sa se actioneze din timp pentru recuperarea creantei.

Date de contact:
Laura Vartolomei
Mediator, consilier juridic
Web: varto.ro
Telefon: 0733.951.555

loading...
  •  
  •  
  •   comentarii
Laura Vartolomei

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.