Familie & Relatii

#jucarii #gesturi #cuvinte #cuburi #jocuri copii parinti #casa-jucarie

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Elena Anghel: Profitati de vacanta de Paste - Jocuri pentru mamici si pitici

In societatea romaneasca, prima intrebare care e pusa unui copil este: „Cum te cheama?”. De multe ori, mamicile se jeneaza si incearca sa ofere imediat raspunsul pentru a camufla lipsa de raspuns a copilului. E normal ca un copil in varsta de 1-2 ani sa fie reticent si sa nu raspunda la intrebare, dar puteti sa folositi si jocul pentru a putea invata numele sau porecla.

Isi spune la cerere numele sau porecla (diminutivul)

Folositi o fotografie sau o oglinda si intrebati: ”Cine e aici?”. Spuneti apoi numele copilului si determinati-l sa repete.

Insirati cateva nume si faceti-l pe copil sa bata din palme sau sa se ridice cand aude propriul nume.

 

Intrebati-l pe copil:”Cum te cheama?”. Aratati spre copil sau atingeti-i usor pieptul. Spuneti-i: ”Numele tau e…”. Reduceti treptat ajutorul si soptiti-i doar numele sau prima litera. Lasati-l sa termine completandu-si singur numele.

 

Cand copilul isi spune numele, spuneti-i: ”Bravo, Doru!”, repetandu-i astfel numele.

Aveti grija ca porecla (diminutivul) sa fie una care va putea sa fie folosita si cand va fi mare si din cand in cand, numiti-l cu numele intreg.

Folositi des numele copilului cand ii dati comenzi,cand ii puneti intrebari si, in general, in conversatie.

Raspunde la intrebarea “Ce-i asta?”, denumind obiectul

Folositi cateva obiecte pe care copilul le cunoaste bine dupa denumire. Ridicati obiectul in fata lui si intrebati-l: ”Ce e asta?”. Lasati-i timp copilului sa raspunda. Daca nu o face, raspundeti in locul lui si faceti-l sa repete. Continuati pana cand copilul va incepe sa raspunda singur.

Rasfoiti o carte cu poze, opriti-va la una si intrebati-l ”Ce e asta?”.

Recompensati copilul daca a denumit corect, repetand denumirea si laudati-l.

Combina cuvinte si gesturi pentru a-si face cunoscute dorintele

Alegeti activitati care-i plac copilului, de exemplu: jocul cu mingea. Daca el spune ”minge”, intrebati-l: ”Cine vrea mingea?”. Aratati spre copil si spuneti: ”mingea”. Asteptati ca el sa arate spre sine si sa spuna: ”Mingea”, inainte de a o arunca. Daca nu face asta, luati-i dumneavoastra degetul si indreptati-l spre el spunand: ”Minge”. Aruncati apoi mingea spre el. Dupa ce copilul a inteles ce se asteapta de la el, lasati-i ragaz sa spuna si sa arate inainte de a-i da mingea.

Procedati la fel cu jocul cu baloane de sapun. Cereti-i un cuvant sau un gest inainte de a-l lasa sa sufle baloanele.

Folositi jucarii mici (un cub, o casa-jucarie). Asezati cubul sau casa-jucarie, dar NU si oamenii, animalele, mobila…Plasati un obiect, doua: cubul sau in casa si lasati-l pe copil sa vada ca aveti mai multe. Daca intinde mana intrebati-l: ”Ce vrei?”. Spuneti numele unui obiect, daca copilul nu poate sa-l spuna ajutati-l sa-l denumeasca sau sa va spuna ”mie”, aratand spre obiectele, fie lasandu-l sa arate cu degetul spre sine sau spre dumneavoastra si sa denumeasca obiectul. De asemenea, poate sa denumeasca obiectul si sa arate sau sa spuna unde il vrea.

Cand copilul intelege ce i se cere, lasati-l sa-si faca astfel cunoscute nevoile zilnice. Actiuni ca: iesitul la plimbare, oferitul unei prajituri sau al unei jucarii  trebuie indeplinite doar dupa ce copilul si-a exprimat dorinta printr-o combinatie de gest si de cuvant. Incepeti doar cu trei-patru situatii specifice, la care, dupa ce au fost invatate, adaugati altele noi.

Anghel Elisabeta Elena
Psiholog/psihopedagog
Telis ro special – cabinet logopedic
Web: terapielogopedica.blogspot.ro
A.I.C.N. – Asociatia Ingerii Copiilor Nostri

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elisabeta Elena Anghel

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea