Familie & Relatii

#concedii #expert acasa.ro #medic pediatru #concediu cu copiii

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Petrescu, medic pediatru: Siguranta si mentinerea sanatatii copiilor in timpul concediilor

Continuam seria articolelor dedicate vacantei si concediilor, cu un articol in care ne propunem sa facem vacanta celor mici cat mai agreabila si lipsita de probleme. Un vechi proverb spune "mai bine sa previi decat sa vindeci", iar cand suntem departe de casa impreuna cu copiii, ne dorim sa fim cat mai precauti cu putinta, pentru a preveni neplacerile.


Calatoria impreuna cu cei mici poate fi o sursa de stres pentru parinti, dar acesta poate fi diminuat daca va faceti anterior plecarii un plan de vacanta.

In cazul in care aveti copiii mari, implicati-i in planificarea vacantei, astfel incat aceasta sa fie o sursa de bucurie pentru ei. Includeti in program actiuni pentru intreaga familie (de exemplu o vizita la water park, mici excursii daca sunteti la munte, etc.) si activitati destinate copiilor, astfel incat vacanta sa fie o placere pentru acestia. Multe destinatii turistice ofera aceste facilitati, tot ce va ramane de facut este sa va consultati cu agentii de turism sau cu prietenii care au fost deja in statiunea respectiva.

In cazul in care copiii sunt mici, alegeti excursii simple, pentru a reduce numarul posibilelor probleme. Tineti cont ca la aceasta varsta copiii se plictisesc si obosesc foarte usor. Excursiile complexe, cu prea multe calatorii incluse sau cu prea multe vizite la obiective turistice destinate adultilor (de exemplu muzee) nu vor fi pe placul celor mici.

Sugestii generale pentru planificarea unei vacante alaturi de copii:

 

  • Sfatuiti-va cu agentii de turism, prietenii, persoane apropiate care au copii pentru a alege destinatii adecvate varstei copiilor.
     
  • Alegeti sa va cazati in apartamente utilate, cu un numar de camere suficient pentru intreaga familie.
     
  • Este mai usor sa inchiriati anumite articole destinate celor mici: scaunul cu masuta, caruciorul, premergatorul, trotineta, tricicleta etc, decat sa le transportati pe ale dumneavoastra, insa trebuie sa va interesati anterior daca aceasta varianta este fiabila.
     
  • Atunci cand faceti scurte excursii insotiti de copiii dumneavoastra mici, in locuri unde nu exista magazine, luati un numar suficient de scutece de unica folosinta si de servetele igienice pentru micuti.
     
  • Daca aveti copii mari, faceti un plan reciproc avantajos cu acestia, acela de a avea dimineata activitati care sunt mai mult pe placul parintilor ( vizitarea monumentelor istorice sau religioasa, a muzeelor, etc.), pentru ca dupa-amiaza sa participati toti la actiuni preferate de copii ( bowling, scuba - diving, etc.).
     
  • Folositi facilitatile tip “baby-sitting” sau ateliere, antrenamente sportive ori actiuni in aer liber pentru copii, oferite de resortul in care sunteti cazati, pentru a va oferi mici pauze de relaxare. In acest sens interesati-va inainte de a alege destinatia de vacanta daca astfel de optiuni exista, si daca ele presupun costuri suplimentare, pentru a le include in “planul financiar” al vacantei.
     
  • Luati in calcul si faptul ca, daca aveti copii mari, acestia vor dori sa aiba propria camera.


Ce masuri trebuie sa luati inainte de a pleca cu intreaga familie in vacanta:

  • Stabiliti doua vizite la pediatru: una cu 6 - 8 saptamani inaine de plecare pentru recomandari privind vaccinarile. Aceasta este importanta pentru a afla daca exista vaccinari suplimentare in functie de destinatie sau ce sa faceti daca “ratati” un vaccin din cauza vacantei (in cazul in care calatoresti cu un bebelus). O alta vizita la pediatru trebuie facuta chiar inainte de plecare pentru consult de rutina, recomandari pentru preventia si tratarea unor posibile afectiuni acute, recapitularea tratamentului si a conduitei medicale in cazul in care aveti un copil cu o afectiune cronica stabilizata, alcatuirea “trusei medicale pentru vacanta”, amintirea situatiilor in care trebuie sa cereti ajutor medical etc.
     
  • Faceti o consultatie la stomatolog cu copiii mai mari.
     
  • Stabiliti o vizita la oftalmolog, iar daca unul dintre copiii dumneavoastra poarta ochelari este bine sa aveti o pereche de ochelari “de rezerva”, pe care sa ii luati in calatorie.
     
  • Faceti asigurari medicale pentru intreaga familie, care sa acopere si diferitele afectiuni care pot necesita spitalizarea copiilor (enterocolite acute cu deshidratare, infectii urinare grave, pneumonii, traumatisme, etc, in general orice afectiune care necesita supraveghere medicala zilnica sau tratament injectabil)
     
  • Nu uitati cremele pentru protectie solara (cu factor de protectie maxim pentru copii), palariute, haine deschise la culoare, spray-uri pentru utilizare cutanata impotriva insectelor, etc. Pot fi utile indiferent de destinatie.
     
  • Fiti foarte atenti la locurile periculoase pentru copii (piscine, balcoane, etc)
     
  • Luati-va cu dumneavoastra intregul echipament pentru sterilizarea biberoanelor, daca micutul este sugar. Daca apartamentul de destinatie nu este utilat conform necesitatilor dumneavoastra in prepararea hranei sugarilor, puteti folosi in vacante (si de preferat numai in aceste situatii) preparate pentru sugari gata facute, pe care le gasiti in comert. Fiti atenti la data expirarii si asugurati-va ca le puteti transporta intr-o lada frigorifica.
     
  • Evitati in timpul vacantei animale precum cainii sau pisicile care pot genera incidente (muscatura de animal).
     

Saptamana viitoare vom continua cu alte sfaturi privind mentinerea starii de sanatate precum si cu descrierea continutului trusei medicale destinate copiilor aflati in vacanta departe de casa.
 

Dr Ruxandra Petrescu
Medic specialist pediatru

Family Clinic

Str.
Erou Iancu Nicolae nr. 124 Pipera-Voluntari, Ilfov
Tel. clinica:
0374.200.300
Web: familyclinic.ro
E-mail receptie:
reception@familyclinic.o
E-mail personal: xandra1410@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Petrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea