Familie & Relatii

#copii #protectie solara #jocuri #creta #piscina gonflabila #activitati natura #plastilina

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Petrescu, medic pediatru: Ponturi ca sa petreceti timp de calitate cu copiii in concediu (continuare)

Pentru ca a inceput vacanta va propunem o serie de subiecte, incepand de la cum sa petreceti un timp de calitate cu copiii in concediu, dar si cateva sfaturi pentru siguranta calatoriilor si sanatatea micutilor vostri in vacanta sau despre ce trebuie sa contina “trusa medicala” care va va insoti in calatorii.

Petrecerea timpului cu copiii este esentiala si benefica pentru psihicul lor, fiind de neinlocuit (asa ca va propun activitati care sa includa natura si sportul si mult mai putin televizorul, laptop-ul, jocurile pe calculator sau folosirea diferitelor gadgeturi). Asa ca profitati la maximum de zilele de concediu si de timpul petrecut alaturi de copii.

Activitati agreabile pe care copiii le pot face impreuna cu parintii

  • Jucati diferite sporturi in aer liber sau jocuri care presupun competitie, dar nu uitati ca, la aceasta varsta, copiii pot fi frustrati de esec, astfel incat propriile victorii (chiar si fortate) ii vor incuraja, fiind utile pentru cresterea increderii in sine.
  • Stabiliti ca intr-una din zile sa gatiti impreuna – chiar si copiii mai mici adora sa-si ajute parintii in bucatarie. Lasati-i pe micuti sa stabileasca ce veti gati (in limitele rezonabilului, desigur), apoi luati-i ca ajutoare atat la cumparaturi, cat si la bucatarie.
  • Faceti un picnic cu intreaga familie in curte sau in locurile special amenajate.
  • Daca locuiti langa plaja, nu ratati un mic dejun cu intreaga familie in locurile amenajate de pe faleza …sau in propriul balcon.
  • Mergeti cu bicicletele sau rolele “in formula completa”, pe traseele special amenajate sau, daca acestea nu va sunt accesibile, in parc.

Sursa foto: prco.com

Excursiile si activitatile in aer liber

  • Simpla iesire in aer liber va stimula aparitia de noi idei de joc in mintea copiilor. Prin urmare, fiti bine informati in legatura cu parcurile sau locurile de recreere din localitate sau din imprejurimile acesteia.
  • Vizitati Gradina Botanica. O iesire la Gradina Zoologica ar putea fi instructiva si distractiva pentru copii, dar controversele legate de animalele tinute in captivitate pot constitui, pe buna dreptate, o bariera pentru unii parinti. Pornind de la aceasta idee, in multe din tarile dezvoltate clasicele Gradini Zoologice au fost inlocuite cu rezervatii naturale, unde animalele traiesc in propriul habitat, iar organizarea in aceste locuri de excursii tip safari, cu ghid, sunt foarte atractive atat pentru copii, cat si pentru parintii…redeveniti copii.

Sursa foto: felben.at

  • Gasiti in apropierea localitatii mici rauri sau lacuri unde cei mici pot hrani ratele sau gastele si se pot lasa vrajiti de delicatetea bobocilor.
  • Daca aveti copii mai mari, existenta unor ape curgatoare unde puteti face impreuna sporturi gen caiac-canoe va asigura succesul unei astfel de iesiri in natura. Daca sunteti insotiti de adolescenti, practicarea raftingului alaturi de traineri profesionisti poate fi o adevarata aventura…Si lista poate continua, dar intotdeauna alegeti activitati pe care copiii, in functie de varsta, le pot practica in siguranta, alaturi de traineri profesionisti si de dumneavoastra, dar in orice caz nu insistati daca acestia nu agreeaza din diferite motive (cel mai adesea frica) activitatea respectiva. Iar daca o anumita activitate pe care adolescentul din familia dumneavoastra ar adora-o, dumneavoastra va trezeste un sentiment de teama pentru el este bine sa fie amanata pana cand nu va mai insemna un stres pentru nici un membru al familiei, pe principiul “step by step”. Si nu incalcati niciodata regula de aur a prezentei unui trainer profesionist alaturi de voi in orice activitate potential periculoasa.

Sursa foto: wetplanetwhitewater.com

  • Vizitati muzeele, castelele, locurile cu semnificatie istorica din zona in care locuiti si nu numai.
  • Vizitati muzee de arta, dar, cand copiii sunt mici, “jucati-va” incercand, de exemplu, sa gasiti tablourile in care apar diferite animale (caini, cai). Dar nu depasiti limita la care copiii, in functie de varsta, se plictisesc,.
  • In cazul in care aveti masina, iar copiii dumneavoastra sunt obisnuiti sa calatoreasca in ea, schimbati regula “jocului”: faceti excursii cu autocare sau trenuri. Trenurile vor arata o noua perspectiva asupra naturii si localitatilor prin care tranziteaza. Si alegeti pachete turistice de o zi, in care trebuie sa urmati un itinerariu prestabilit folosindu-va doar de autocare si trenuri, iar locurile de popas vor fi reprezentate de rezervatii naturale, pesteri, parcuri de distractie sau parcuri acvatice, toate incluse in pachetul turistic ales (si care reprezinta o economie fata de un pachet identic efectuat “pe cont propriu” deoarece foloseste sistemul ”all-included”). Astfel de pachete turistice exista si in Romania, dar le puteti gasi diversificate in excursiile pe care le faceti in strainatate.
  • In cazul in care aveti copii mici, mergeti cu ei in natura, cititi-le o poveste favorita, cu eroii lor preferati, cu zane sau dinozauri, lasandu-i apoi pe ei sa-si creeze si interpreteze propria poveste.
  • Daca va aflati intr-o zona cu plaja si exista valuri suficient de mari si de dese puteti face surf sub indrumarea unui trainer si cu utilizarea unei creme de protectie solara (cu indice de protectie maxim pentru copii!). Daca insa va aflati intr-o zona de plaja stancoasa, cautati impreuna cu copiii scoici si mici raci (dar nu ii luati din habitatul lor natural).
  • Nu in ultimul rand, mai ales cand va aflati in alte localitati decat cea de domiciliu, informati-va la oficiul de turism ce activitati se desfasoara in locul respectiv. Iar din cotidienele locale sau de pe internet aflati la ce activitati de genul “scolii de vara” pot copiii dumneavoastra participa.

 

Activitati pe care le puteti face in zilele caniculare

  • O piscina gonflabila sau o “adevarata” piscina sunt intotdeauna apreciate de copiii in astfel de zile. Dar este obligatoriu sa ii supravegheati!
  • Mergeti impreuna in biblioteci care au aer conditionat. Lasati-va copiii sa se imprieteneasca cu cartile preferate si interesati-va cand sunt sesiuni de povestit carti sau de punere in scena de catre copii a unor piese de teatru citite de acestia.
  • Mergeti impreuna cu copiii in centrele comerciale dotate cu aer conditionat, in care puteti desfasura si diferite activitati impreuna (vizionarea de filme, catarare pe perete artificial, bowling etc). Savurati o inghetata alaturi de copiii mai mici.

 

Activitati pe care copiii le pot face acasa

  • Sa picteze sau sa deseze cu creta.
  • Invatati-va copiii sa croseteze.
  • Sa faca ordine in camera cu jucarii, sa le curete si sa le sorteze, de exemplu sa puna toti dinozaurii in acelasi loc, astfel jucariile vechi vor parea din nou ca noi, iar copiii vor reincepe sa se bucure de ele.
  • Sa faca un zmeu si sa-l inalte.
  • Sa faca schimb de jucarii cu prietenii lor. Sa inventeze impreuna cu acestia noi activitati.

 

Activitati pe care copiii le pot face cand parintii sunt obositi

  • Inchiriati un DVD cu filme pentru copii/desene animate sau imprumutati unul de la prietenii copilului dumneavoastra.
  • Obisnuiti-i pe copii sa-si invite prietenii sa se joace in casa dumneavoastra si lasi-va copiii sa-si viziteze prietenii daca ii cunoasteti atat pe acestia, cat si pe parintii lor, astfel incat sa aveti deplina incredere in ei.
  • Cumparati plastilina si incurajati-i pe copii sa faca diferite figurine din ea, dupa ce, eventual, le-ati dat cateva sugestii.
  • Sugerati copiilor sa inventeze o activitate pe care sa o desfasoare cu fratii si prietenii, iar dumneavoastra doar supravegheati-i.
 
Dr Ruxandra Petrescu
Medic specialist pediatru
Family Clinic
Str. Erou Iancu Nicolae nr. 124
Pipera-Voluntari, Ilfov
Tel. clinica: 0374.200.300

Web: familyclinic.ro

E-mail receptie: reception@familyclinic.o

E-mail personal: xandra1410@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Petrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea