Familie & Relatii

#consultatie #pediatru #alegere pediatru #copii medic #ingrijire medicala #nutritie pediatrica # neurologie pediatrica

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Petrescu, medic pediatru: Cum alegem medicul pediatru?

Deoarece copiii nostri sunt de nepretuit, dorim ca totul sa fie cat mai bine posibil pentru ei. Si pentru ca sanatatea este primordiala, a avea un medic de incredere alaturi de puiutul nostru si de noi este esential.

Pentru inceput, consider ca trebuie precizate doua lucruri:

  1. Cum este structurat sistemul medical romanesc si care sunt persoanele potential implicate in ingrijirea medicala a micutului nostru.
  2. Care sunt situatiile in care suntem pusi sa alegem un medic pentru copilul nostru si care sunt particularitatile legate de varsta copilului care influenteaza aceasta alegere.

Sursa foto: allinahealth.org

Iata ce trebuie sa avem in vedere, legat de persoanele implicate in ingrijirea medicala a micutului nostru.

Sursa foto: gograph.com

Fiecare copil de nationalitate romana are dreptul la asistenta medicala gratuita prin medicul de familie. Background-ul de pregatire a unui medic de familie consta in 3 ani de rezidentiat dupa absolvirea facultatii de medicina generala, in cadrul rezidentiatului, 6 luni fiind destinate pregatirii in pediatrie.

Spre deosebire de acesta, medicul specializat in pediatrie va urma 5 ani de rezidentiat destinati exclusiv pediatriei si ramurilor sale (nutritie pediatrica, neurologie pediatrica, psihiatrie pediatrica, cardiologie, pneumologie, chirurgie pediatrica).

Trebuie precizat faptul ca, intre medicii de familie, generatiile care au terminat facultatea in anii ‘70-’80 au putut alege, ca studenti, sa frecventeze cursurile facultatii de pediatrie, ulterior desfiintata. Dintre acesti medici de familie (dar nu numai) o parte aleg ca pacientura lor sa fie predominant pediatrica, avand un interes profesional in aceasta directie.

Ca parinte, pus in fata alegerii unui medic de familie, un medic cu interes deosebit pentru pediatrie este de preferat unuia cu inclinatii catre alte ramuri ale medicinii, asteptandu-ne ca cei din prima categorie sa fie mai interesati sa cunoasca noutatile din pediatrie.

In sistemul de stat, atunci cand medicul de familie simte nevoia sfatului unui pediatru, va trimite copilul la medicul specialist pediatru sau la spital. Astfel, pentru a ajunge la medicul specialist pediatru in sistemul public (si prin urmare gratuit), micutul pacient trebuie fie sa primeasca bilet de trimitere de la medicul sau de familie catre pediatru, fie ca afectiunea sa sa reprezinte o urgenta si astfel sa justifice prezentarea directa la o unitate de primiri urgente/camera de garda pediatrica a unui spital.

Acestea fiind spuse, este de presupus ca un medic specialist pediatru va avea un background, o experienta si o pregatire medicala continua in pediatrie superioara medicului de familie.

Mai trebuie mentionat ca, odata ajuns la un pediatru din prespital din sistemul de stat, copilul va fi consultat in limita a 15 minute, interval de timp uneori insuficient pentru o anamneza, consult si decizie terapeutice corecte.

Sistem public sau privat?

Alternativa sistemului public (gratuit pentru copii, dar cu limitele expuse) este cel privat, in care parintii se pot adresa impreuna cu micutul lor direct unui medic specialist pe care il poate gasi intr-un cabinet propriu sau intr-un centru medical multidisciplinar.

Ideea avantajului ca un copil sa aiba un medic pediatru ca medic curant, “daca este posibil”, este sustinuta de eterna sintagma conform careia, din punct de vedere medical, “un copil nu este un adult in miniatura”.

Mai mult, este in beneficiul sau sa aiba un medic pediatru “propriu”, care sa il cunoasca din prima zi de viata, si astfel sa fie la curent cu toate aspectele legate de trecutul sau fiziologic (dezvoltarea psiho-somatica si neuro- motorie, imunizari), dar si patologic.

Intr-un timp care e de dorit sa fie cat mai scurt, in aceasta situatie se creeaza o legatura intre medic si copil (precum si cu parintii acestuia), care inlatura teama copilului si stanjeneala de a pune intrebari a parintilor ducand intreaga familie intr-o zona de confort si incredere vizavi de pediatru, extrem de necesara in cazul unei eventuale situatii de afectare a starii sanatatii micutului.

Sursa foto: blog.kendallmed.com

Sursa foto: infanthearing.org

In acest context apare intrebarea: “Ce este de preferat, un pediatru cu cabinet propriu sau unul dintr-o clinica multidisciplinara, in care exista si alti pediatri?”.

Desigur, in ambele situatii copilul si familia sa vor beneficia de cunostintele, experienta, disponibilitatea si empatia medicului ales.

Diferenta apare fie cand pediatrul nu este disponibil (concedii, conferinte, cursuri etc.), situatie in care medicul cu cabinet propriu se poate afla in situatia in care, din cauza concurentei, sa nu prezinte parintilor o varianta de rezerva, lasandu-i pe acestia sa o gaseasca. Acest inconvenient nu se intalneste intr-o clinica cu mai multi pediatri, copilul fiind consultat la nevoie de un pediatru din aceeasi echipa.

Mai mult, in cazurile in care este necesara parerea unei echipe multidisciplinare, aceasta se poate reuni mai repede in cazul unei clinici cu mai multe specialitati decat in cazul in care parerea mai multor specialisti este solicitata de un pediatru cu cabinet individual, existand o bariera fizica in defavoarea copilului.

Un alt avantaj adesea intalnit in clinicile multidisciplinare este ca proprietarii isi permit o investitie initiala mai mare, fiind de asteptat ca si aparatura (ecograful) sa fie mai performanta decatcea dintr-un cabinet medical propriu.

Mai trebuie spus ca o consultatie de pediatrie ideala ar trebui sa aiba durata de minim 30 de minute, timp in care pediatrul poate face anamneza si consultul cu atentie la detalii, examinand copilul in intregime si nu doar  strict pentru afectiunea pentru care s-a prezentat la cabinet, iar anamneza poate surprinde date noi de la ultima vizita si nu doar cele tintite, legate de afectiunea curenta.

Acestea ajuta medicul sa fie precis in diagnosticul formulat si in decizia terapeutica pe care o ia, explicandu-le parintiilor fiecare pas al examenului si logica sa in formularea diagnosticului, existand un timp alocat intrebarilor parintilor care sunt astfel mult mai implicati in ceea ce se intampla copilului lor.

Mai mult, timpul acordat ii lasa libertatea medicului sa-l ajute pe cel mic sa se familiarizeze cu ceea ce se va intampla, prin explicatii adaptate varstei, reusind astfel sa indeparteze fobia acestuia vizavi de vizita la medic.

Ideal este ca, in afara manevrelor dureroase, pe obrajii celui mic sa nu existe lacrimi in timpul vizitei la pediatru. Cel mic ar trebui sa ajunga (si datorita familiarizarii cu medicul-asistenta-personalul de la receptie – cabinetul in timpul vizitelor profilactice si de evaluare a dezvoltarii) sa perceapa intalnirea cu pediatrul ca pe intalnirea cu un prieten al familiei.

Reciproc, medicul trebuie sa le  acorde copilului si familiei sale atentia profesionala pe care ar arata-o copilului unui prieten bun, ruda sau, de ce nu, propriului sau copil.

Aflati saptamana viitoare ce alte criterii este bine sa aveti in vedere atunci cand alegeti medicul pediatru pentru micutul dumneavoastra, astfel incat sa fiti convinsi ca ati facut cea mai buna alegere.

 

Dr Ruxandra Petrescu

 

Medic specialist pediatru

 

Family Clinic

 

Str. Erou Erou Iancu Nicolae nr. 124

Pipera-Voluntari, Ilfov

Tel. clinica: 0374.200.300

Web: familyclinic.ro

E-mail receptie: reception@familyclinic.o

 

E-mail personal: xandra1410@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Petrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea