Familie & Relatii

#mobilitate #infertilitate #spermatozoizi #spermograma # morfologie #infertilitate barbati

Expertul Acasa.ro, dr Marilena Baluta, medic specialist obstetrica-ginecologie, embriolog: Infertilitatea masculina

Infertilitatea masculina reprezinta aproximativ 40% din totalul infertilitatilor. Acest procent cuprinde atat patologia masculina singulara, cat si asocierea cu infertilitatea feminina. Multi dintre barbati refuza sa creda ca pot fi cauza infertilitatii in cuplu, confundand virilitatea cu fertilitatea si isi trimit partenerele sa se investigheze folosind scuza ca “eu nu am nicio problema” sau “mai am un copil dintr-o alta relatie”.

Spre deosebire de femeie, unde investigatiile sunt mai complexe, singura investigatie care transeaza diagnosticul in prima faza in ceea ce priveste factorul masculin este spermograma. Daca rezultatul spermogramei este normal, se trece la investigarea partenerei.

Spermograma ofera relatii cu privire la numarul de spermatozoizi, mobilitate, morfologie, aspectul lichidului seminal, pH-ul spermei, timpul de lichefiere, nu obtinem informatii si despre “functionalitatea” spermatozoizilor. Asta inseamna ca o sperma care are parametri normali, in cadrul unei proceduri de fertilizare, poate sa nu fertilizeze ovocitele (esec de fertilizare) sau rata de fertilizare sa fie scazuta.

In astfel de situatii se largeste paleta de investigatii cu analize functionale ale spermei.

Cele mai utile din punct de vedere clinic sunt testele genetice din sperma.

  1. Analiza fragmentatiilor ADN din sperma (metoda TUNEL) – acest test evalueza procentul de fragmentatii ale ADN-ului din sperma, procentul acestor fragmentatii este un bun predictor al rezultatului unei proceduri de fertilizare in vitro. Nu este suficient ca un spermatozoid sa fertilizeze un ovocit, el trebuie sa aiba capacitatea de a “activa” ovocitul pentru ca diviziunea embrionului sa aiba loc.
  2. Analiza non-disjunctiei cromozomilor din sperma – in timpul diviziunii unui spermatozoid, numarul de cromozomi continut trebuie sa se imparta egal in celulele fiice. Daca acest lucru nu se intampla, absenta sau castigul unui cromozom poate afecta diviziunea si calitatea unui embrion. Cromozomii implicati frecvent in astfel de erori de separare sunt cromozomii 13, 18, 21, X, Y.
  3. Investigarea apoptozei – apoptoza reprezinta moartea celulara programata. Ea este un proces fiziologic in evolutia unei celule, este programata genetic si se produce prin autoliza celulei. Apoptoza poate fi indusa si de factori externi care pot duce la pierderi celulare, acest lucru fiind evident in boli generative sau poate fi insuficienta si poate duce la proliferari celulare (cancer). In sperma, un indice apoptotic crescut a fost corelat cu embrioni de calitate scazuta sau oprirea in evolutie in orice stadiu al diviziunii embrionare.

Dupa criteriile Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2010 editia a V-a, o spermograma normala are urmatoarele valori:

  • Volum – 1,5 ml sau mai mult
  • Timp de lichefiere – intre 30-60 de minute
  • Aspect – opalescent
  • pH – 7,2-8.0
  • Concentratie spermatozoizi – minim 15 de milioane/mililitru
  • Motilitate – A+B – minim 32 %
  • Leucocite – sub 1 milion
  • Morfologie – mai mult de 4%
  • Volumul ejaculatului – mai mult de 2 ml. Un volum mai mic de 2 ml, chiar cu o concentratie normala, poate influenta conceptia.
  • Aspectul – aspectul ejaculatului trebuie sa fie opalescent. Aspectul laptos sau transparent poate indica disfunctii. Aspectul roz pana la rosu indica prezenta hematiilor in ejaculat.
  • pH – pH-ul normal este alcalin 7,2-8.
  • Concentratia spermatozoizilor – este criteriul esential care intereseaza in analiza lichidului seminal. Concentratia se exprima in milioane/mililitru.
  • Motilitatea – la fel ca si concentratia, motilitatea este un criteriu important in evaluarea lichidului seminal. Sunt 4 grade de progresie (“A” – progresie foarte rapida, “B” – progresie rapida, “C” – motilitate nonprogresiva - spermatozoizi sunt mobili, dar nu progreseaza, “D” – imobili).
  • Morfologia – criteriile includ – capul, piesa intermesiara (gatul) si coada spermatozoidului.

 

Date de contact:

Dr Marilena Baluta

Spitalul Clinic de Obstetrica-ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”

Web: panaitsarbu.ro/sectii/fertilizare-in-vitro

EcoPara-Diagnostic

Web: ecoparadiagnostic.ro

Telefon:  0733.015.573  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Marilena Baluta