Familie & Relatii

#divort #divort parinti #separare copii #conflicte #mediere parinti #drepturi parintesti

Expertul Acasa.ro, Dorin Ilie: Protejarea copilului in razboiul parintilor. Ce face mediatorul?

Momentul despartirii parintilor se rasfrange inevitabil asupra copiilor. Despartirea parintilor trebuie sa regularizeze si relatia post-despartire dintre copil si fiecare parinte. Este un moment greu de identificat si asezat in relatiile dintre parinti si copilul minor. Cu cat apele au fost mai tulburi, cu atat limpezirea e un proces mai lung.

 


Pana in 2011, tatal era obligat la o suma lunara pentru copil, insa nu I se dadeau drepturi consistente in ceea ce priveste exercitarea autoritatii parintesti. Uneori nu i se dadeau drepturi deloc; tatal avea obligatia de a plati pensia de intretinere si atat. Nu e de mirat de ce atatea si atatea cereri in instanta pentru neplata pensiei de intretinere. Majoritatea tatilor se aparau prin faptul ca sunt obligati la ceva fara sa primeasca in schimb dreptul la legaturi personale cu copilul, un drept natural. Ceea ce era contrar normalitatii, contrar legislatiei europene, dar contrar si firii.

 

Firescul imi spune ca un tata e tata si dupa despartire si are atat obligatii, cat si drepturi de tata - depline privitoare la copil, iar legatura afectiva dintre el si copil, chiar daca e incipienta ori slab dezvoltata, trebuie mentinuta si intarita, si nu retezata. Aceasta nu doar pentru sanatatea si integritatea psiho-morala a copilului, ci si pentru dezvoltarea psiho-sociala normala a acestuia.

Spuneam pana in 2011, dar am omis de cand. Anul nu il stiu, poate ma ajuta vreun cititor printr-un comentariul la aceste scurte randuri. Oricum - de zeci de ani. De zeci de ani, tatal era privat de drepturile sale asupra copilului. De zeci de ani, mama lua, benevol sau obligata de instanta, sarcina cresterii si educarii copilului, acesta traind fara tata, fara a avea voie la un tata, fara educatia paternala atat de necesara fie unui baiat, fie unei fete.

Dar de ce mamele refuzau si refuza tatalui dreptul la legaturi personale cu copilul, chiar si acum cand legislatia stipuleaza in mod clar ca ambii parinti au drepturi si obligatii egale referitoare la cresterea si educatia copiilor, dincolo de obligatiile financiare? De ce si acum mamele refuza drepturile natural si fireste ale tatalui in ceea ce priveste copilul? De ce se i se taie copilului aripile spre tata?

De cele mai multe ori conflictul dintre parinti referitor la despartire se resfrange asupra copilului, fara motiv, dar cu un scop precis: razbunarea. De cele mai multe ori, copilul este o arma in razboiul impotriva partenerului/sotului care din diverse motive doreste despartirea/divortul. Conflictul dintre parinti se muta in conflictul dintre parinti si copil, conflict nascut si intretinut de un parinte sau uneori de ambii. Asta deoarece atunci cand ne certam cu cineva si nu dorim sa cautam si negociem o solutie amiabila, dorim sa atacam, si atacam in punctele cele mai vulnerabile.

Pentru un tata ori pentru o mama, legaturile cu copilul sunt cele mai importante si cele mai pline de afectivitate, sunt aproape tot ceea ce conteaza dupa despartirea de partener, punctele afective sunt si punctele cele mai slabe in conflict. Tocmai acest lucru este stiut de parintele care poarta razboiul, si tocmai in acest punct ataca: in relatia celuilalt cu copilul. Astfel il priveaza pe parintele celalalt de legaturile cu copilul, nu ii da voie sa discute cu el la telefon, nu ii da voie sa iasa in parc, nu ii da voie sa isi petreaca cateva zile pe saptamana cu el, il pozitioneaza pe copil impotriva celuilalt parinte, il denigreaza pe celalalt parinte in fata copilului, spunandu-i doar lucrurile rele despre el, tot ce a facut rau ori ce n-a facut bine, ii picteaza copilului un tablou in care este un parinte rau si nu este de stat cu el.

Parintele asupra caruia se poarta razboiul este cel mai rau de pe pamant, si parintele care are copilul intretine aceasta imagine al celuilalt de parinte rau, absurd, malefic, om cu care nu se poate sta, devreme ce si despartirea de partener pare sa fi avut aceleasi motive. In fata unui copil, argumentele cele mai mici si firave il fac sa creada orice. Nu are simtul or ratiunea de a discerne, ce i se spune crede.

Cele doua pozitii de parinte care declara si intretine razboiul si cel care este atacat si restrictionat pot fi intersanjabile. Atat tatal, cat si mama pot fi pe oricare din pozitii. Insa de cele mai multe ori, in practica, mama este cea care porneste si intretine acest razboi cu tatal, razboi in care copilul este o arma a razbunarii. Poate ca de cele mai multe ori in relatia sot-sotie (partener-partenera) care tocmai este pe cale de a se rupe sau s-a si intamplat deja, tatii gresesc de cele mai multe ori si cer despartirea, si mamele cauta razbunarea. Poate ca acesta ar fi substratul conflictului dintre ei. Insa,
daca sunt de accord cu conflictul dintre ei si cu greutatea unei solutii amiabile la el, nu pot fi nicicum de acord cu introducerea copilului in razboiul dintre ei.

Un copil ar trebui separat de problema dintre parinti, fie ea cat de grava. Un copil ar trebui menajat de conflictul ori certurile dintre parinti. Un copil ar trebui sa capteze de la parinti armonie, pace, intelegere, iar, daca acestea nu exista intre ei, pot exista macar cu privire la copil, in ceea ce il priveste
pe acesta. De dragul copilului lor, si pentru binele lui, s-ar putea abtine catusi de putin in a se certa ori scandaliza reciproc cata vreme copilul este prin preajma. Pentru copilul lor ar trebui sa gaseasca o modalitate proprie pasnica de a se vedea cu copilul lor, ori in momentele in care iau copilul ori in
aduc inapoi de la/ la parintele care are copilul in mod regulat.

Din articolul urmator aflati cum sa evitati drumuri prin instanta de judecata!

Date de contact:
Web: mediatoru.ro
Telefon: 0757.398.923
E-mail: dorin@mediatoru.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dorin Ilie

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea