Familie & Relatii

# dezvoltarea stimei de sine #cum cresti stima de sine # stima de sine

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cat de importanta este stima de sine

Stima de sine este unul dintre cei mai importanti factori ai fericirii. Sa ai o relatie buna cu tine, sa te iubesti neconditionat si sa ai incredere ca poti face fata oricarei provocari reprezinta cu certitudine reteta unei vieti implinite.

Stima de sine este o parere realista si apreciativa despre propria persoana. Realista inseamna adevarata si sincera. Apreciativa implica existenta unor sentimente positive si de acceptare fata de sine.

Oamenii cu stima se sine nu se cred nici superiori, nici inferiori altora. Cunoscandu-si defectele si partile mai putin bune, acestia sunt profund bucurosi ca sunt ei insisi.

De obicei, oamenii cu stima de sine o au cultivata inca din copilarie. Daca insa nu ai avut norocul sa ai niste parinti care sa te ajute in dezvoltarea stimei de sine si a inteligentei emotionale, afla ca o poti face singur!

Cultivarea stimei de sine este un proces amplu de dezvoltare personala si se face in trei etape. Oridinea conteaza pentru ca fiecare se sprijina pe cealalta caracteristica. Prima este intelegerea si acceptarea valorii neconditionate a fiitei umane, apoi iubirea de sine si de ceilalti ca apoi sa fie dezvoltarea personala, dezvoltarea increderii in sine, in abilitatile proprii.

Stima de sine se bazeaza pe 3 factori secventiali :

  1. Valoarea neconditionata umana – Fiecare fiinta este valoroasa si unica. Tu esti la fel de important ca orice alta personala. Sinele esential este partea spirituala si nu este dependent de factori externi precum sex, rasa, educatie, infatisare, etc
  2. Iubirea – Un om are nevoie de iubire, sa ofere si sa primeasca. Primul pas este iubirea de sine. Sanatatea si dezvoltarea psihologica depind de iubirea esentei sinelui. Invata sa te iubesti, gandeste pozitiv despre tine, constientizeaza-ti si accepta-ti calitatile morela si fizice. Apoi ofera iubire catre tot ce te inconjoara.
  3. Dezvoltarea – mai exact dezvoltarea personala care este un proces continuu. Acest proces evolutiv este satisfacator pentru ca incepe de la siguranta interioara a valorii de sine si a iubirii. Dezvoltarea inseamna sa traiesti conform propriilor tale valori, sa inveti si sa iti dezvolti abilitati, sa devii cea mai buna versiune a ta! Aici intra in “scena” increderea in sine si dezvoltarea ei.

Invata deci sa te accepti asa cum esti, sa te iubesti neconditionat ca apoi sa gasesti motivatia si resursele necesare pentru a-ti dezvolta abilitatile, viata, relatii. Totul se invata si cred cu tarie ca oricine poate deveni cea mai buna versiune a lui.

Gandeste pozitiv, actioneaza cu entuziasm!

Sursa foto: huffingtonpost.com/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea