Familie & Relatii

#relatie amanta #psihologia amantei #infidelitate #amanta

Expert Acasa.ro, Simona Ghinea: Psihologia amantei

Studiile arata ca peste 25% dintre barbatii casatoriti au amante. Desi in psihologia infideliatatii personajul principal devine cel care este parte dintr-un angajament, din punct de vedere social blamul, indiferent cum, pare a fi directionat  mai mult catre ea, amanta.
 
Poate pentru ca istoria a promovat acest gen de relatie ca fiind un atribut al puterii si al virilitatii, marcand legaturile adultere din viata multor lideri. Cert este ca acceptiunea colectiva este mai permisiva fata de amant decat fata de amanta.

Amanta este un subiect tabuu care a starnit dintotdeauna controverse. Cu o psihologie care variaza de la femeia fatala la victima, nevoia ei va fi deseori competitia cu cealalta femeie.

Psihologia femeii care devine amanta este complexa si in parte diferita, miza atractiei in aceasta competitie nefiind intotdeauna aceeasi. Nu toate amantele isi doresc sa devina sotii. Ca o reactie impotriva amentintarii libertatii de a alege, unele femei vor doar ceea ce pot obtine cu dificultate; ele intra in acest joc, lupta, obtin, renunta si apoi o iau de la capat intr-un alt joc, dar cu aceeasi miza.

In pozitia de victima a propriilor credinte, in primul rand, se afla femeia care devine amanta doar ca sa-si confirme ei insasi ca nu merita - in general - si in acest caz, particular, statutul special de sotie. O tipologie foarte prezenta este si femeia care devine amanta deoarece isi doreste ascensiunea catre un statul social superior, fie ca vorbim despre cadouri, mai multi bani sau despre obtinerea unei pozitii profesionale importante pentru cariera sa.

Se spune ca acolo unde este loc intre doi, poate aparea al treilea, mai exact, atunci cand un cuplu nu este matur se poate transforma in “triplu”. O relatie de cuplu matura inseamna doi parteneri maturi din punct de vedere psihic, care isi impartasesc intimitatea, pasiunea, decizia si angajamentul unul fata de celalalt, dar si fata de societate. Cand oricare dintre aceste trei elemente nu este suficient sau lipseste apare fisura. Amanta isi face loc in relatie umpland golurile si acceptand ceea ce sotia respinge sau nu satisface, fapt care nu duce neaparat la destramarea cuplului de baza ci poate la consolidarea lui.

Fie ca destrama sau consolideaza aceasta este intotdeauna vazuta ca un pericol, ca o amenintare iar blamarea ei este un mijloc de manipulare a sotiei/partenerei oficiale in lupta sa de a si recupera casnicia, putem vorbi in acelasi timp de o recunoastere e elementelor cu minus. Amantele mai istete nu isi blameaza niciodata rivala, ele profita si implinesc ceea ce deplange partenerul in relatia de baza castigand in acest fel din ce in ce mai mult teren si mai multa intimitate.

Eu cred ca in fiecare dintre noi sta o amanta, pare logic cand avem in vedere anumite teorii cum e cea a evolutionismului care avanseaza ideea ca femeile tind sa-si doreasca barbatul puternic cu cele mai multe calitati si cum nu fiecare barbat indeplineste aceste caracteristici putem, iata, satisface putin din paradigma competitiei. Mai avem in vedere natura poligama a omului, tendinta sa catre fragmentare a loialitatii, lipsa tendintei intrand in registrul patologiei.

Si psihanaliza vine cu teoria sa despre psihologiei amantei oferindu-ne o perspectiva asupra trairilor sufletesti ale femeii aflate in aceasta pozitie si de ce nu, ne poate apropia, macar la nivel de intelegere.

Citeste aici continuarea articolului.

 

Date de contact:
Simona Ghinea
psiholog/ psihoterapeut
Spitalul Metropolitan

Adresa:Calea Serban Voda nr 95-101, Sector 4, Bucuresti
Web: MentalHealthClinic.ro
Telefon: 0724.041.000

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Simona Ghinea