Familie & Relatii

#scoala #copil #fobia scolara # teama scoala

Expert Acasa.ro, psiholog Alina Chifu: De ce nu vrea copilul tau sa mearga la scoala

Copilul tau nu vrea sa mearga la scoala? Vezi ca isi schimba total comportamentul, intra in panica atunci cand stie ca trebuie sa plece la cursuri? S-ar putea ca toate acestea sa nu fie un moft, ci chiar o problema serioasa, pentru care este nevoie de sfatul unui specialist. 

Fobia şcolara în general apare la copii cu vârste cuprinse între 7- 13 ani. Situaţia debutează deseori cu lamentări ale copilului, cu formulari critice, negative cu privire la şcoală.

Fobia scolara este definită ca o tulburare de adaptare aparută la copiii care din motive iraţionale refuză să meargă la şcoală, manifestând reacţii anxioase, sau panică în situaţia în care sunt nevoiţi să participe la cursuri. Unii copii prezintă dificultăti în momentul începerii frecventării pentru prima dată a şcolii, ei plâng înainte de a merge la ore,în drum spre şcoală, se agaţă de părinţi în momentul separării, o parte dintre ei plâng mult timp aşteptând ora de terminare a cursurilor într-o stare de tensiune, care îi împiedică să participe adecvat la activităţile şcolare.

Psihologul, cadrele didactice alături de părinţi vor acorda sprijinul şi o atenţie deosebită copilului pentru a face tranziţia de „acasă” la „şcoală” în cel mai bun mod posibil. De cele mai multe ori primul test de independenţă pentru copil este în momentul în care trebuie să participe zi de zi la şcoală şi să facă faţă singur activităţilor şcolare, această situaţie dând naştere unor motive de îngrijorare micuţului.

Altă situaţie care ar putea genera teamă copilului de a merge la şcoala este atunci când în familie apare o situaţie mai dificilă (un deces, divorţ, probleme financiare). Unii copii se tem că ceva „rău” se poate întâmpla în timp ce ei sunt la şcoală. Un alt factor favorizant pentru această tulburare apare în situaţia în care copilul a fost agresat în drum spre şcoală sau la şcoală.

Copiii care au pierdut mai multe zile de şcoală, ca urmare a unei intervenţii chirurgicale, sau după o lungă perioadă de convalescenţă, pot avea dificultăţi în momentul revenirii la cursuri.

Fobia şcolara în general apare la copii cu vârste cuprinse între 7- 13 ani. Situaţia debutează deseori cu lamentări ale copilului, cu formulari critice, negative cu privire la şcoală, cu reticenţa sa de a participa la cursuri sau de a ramâne la şcoală, în pofida încercărilor de convingere din partea părinţilor sau a cadrelor didactice sau a pedepselor aplicate.

Comportamentul poate fi însoţit de semne manifeste de anxietate sau chiar de panică. Simptomele de anxietate sunt de cele mai multe ori însoţite de tulburări neurovegetative de tipul: cefalee, dureri abdominale, greaţă, ameţeală, pierderea poftei de mâncare, care se manifesta în momentul în care trebuie să meargă la şcoală şi dispar atunci când le este permis să rămână acasă.Copilul trebuie încurajat şi ajutat să participe zilnic la ore.

Terapia cognitiv-comportamentală – are ca scop corectarea comportamentelor maladaptative şi neadecvate.

Desensibilizarea sistemică – este o tehnică prin care micuţul în mod gradat este ajutat să îşi modifice reacţiile emoţionale legate de şcoală, aşa încât să se reîntoarcă la cursuri fără a mai experimenta anxietatea.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea