Familie & Relatii

#simptome #tratament #Expertul Acasa.ro psiholog Ingrid Schiffer #tulburare de hiperactivitate si deficit de atentie

Expertul Acasa.ro, psiholog Ingrid Schiffer: Cum iti dai seama ca ai un copil hiperactiv?

Este la moda diagnosticarea copiilor cu tulburare de hiperactivitate si deficit de atentie, pe scurt ADHD. Ba mai mult de-atat, daca ai un copil vioi si nu-i prea place sa stea locului sau se inscrie in categoria copiilor oarecum mai “greu educabili”, ai toate sansele ca acesta sa primeasca diagnosticul de ADHD si o reteta care sa rezolve problema.

Dupa ce Statele Unite ale Americii s-au confruntat cu o adevarata epidemie de copii hiperkinetici, care au adus un urias profit marilor companii farmaceutice, iata ca epidemia se extinde acum in Europa.

Statisticile din 2013 arata ca, in Germania, fiecare al cincilea copil primeste “eticheta” de ADHD, iar unul din zece copii este “servit” cu Ritalin (un stimulant al sistemului nervos central foarte asemanator cu cocaina, insa cu efect si mai puternic si reactii adverse grave).

Aceasta cocaina sintetica a fost descoperita intamplator in anul 1944 de catre un chimist numit Leandro Panizzon, a carui sotie, Rita, obisnuia s-o “guste” cu placere, astfel incat psihostimulantul a primit numele sotiei, Ritalin. Cert este ca medicamentul nu a fost creat pentru a vindeca o boala.

Exista voci care sustin ca o boala a fost creata mai tarziu in mod artificial pentru acest medicament. Boala a primit numele de Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, pe scurt ADHD.

Cum se manifesta copiii cu ADHD

Criteriile de diagnostic prevad simptome persistente de neatentie si/sau hiperactivitate-impulsivitate, care apar inaintea varstei de 7 ani.

Problemele de atentie pot fi de ordin cantitativ si/sau calitativ. Copilul poate fi incapabil sa-si concentreze atentia asupra unor detalii sau poate face erori prin neglijenta. Activitatea sa este adesea dezordonata, efectuata neglijent si fara un plan dinainte gandit.

Copilul poate avea dificultati de mentinere a atentiei, ii este greu sa duca o sarcina la bun sfarsit, el sare de la o activitate la alta.

Copilul poate lasa impresia ca este cu mintea in alta parte si nu aude ce i se spune, nu urmeaza exact cererile sau instructiunile si este incapabil sa-si efectueze temele sau alte sarcini care ii revin.

Exista tendinta de a evita activitati care cer un efort mental sustinut. Copilul are adesea dificultati in organizarea sarcinilor si activitatilor si este usor distras de stimuli irelevanti.

Hiperactivitatea copilului lasa impresia ca ar fi “impins de un motor”, el este in continua miscare, se foieste, se joaca cu mainile sau sau cu picioarele, nu poate sta linistit in pozitia asezat si isi paraseste locul, se catara sau alearga in situatii inadecvate, vorbeste excesiv de mult.

Impulsivitatea se manifesta prin nerabdare, dificultati in a-si astepta randul, trantirea raspunsurilor inainte ca intrebarile sa fi fost complet formulate, intreruperea sau deranjarea altora, angajarea in activitati periculoase fara a lua in considerare pericolul de accidentare sau alte consecinte posibile.

Cand se pune diagnosticul de ADHD?

Pentru a primi diagnosticul de ADHD, copilul trebuie sa prezinte sase sau mai multe simptome de inatentie sau hiperactivitate-impulsivitate timp de sase luni. Ma intreb daca nu cumva orice copil energic si activ poate insuma sase dintre cele prezentate mai sus.

Probabil ca majoritatea copiilor trec prin perioade de activitate excesiva. Copiii anxiosi pot avea performante scazute in sarcini de atentie concentrata.

Test de facut acasa

Un test simplu ne poate da indicii valoroase daca trebuie sau nu sa ne ingrijoram. Se presupune ca simptomele descrise mai sus sunt date de un sistem nervos central hipersensibil.

Copilul raspunde excesiv la stimuli senzoriali minimali sau lipsiti de importanta.

Orice copil angajat intr-o activitate tresare daca batem din palme. insa daca facem acest lucru de repetate ori, copilul se obisnuieste cu stimulul auditiv si dupa patru-cinci repetari va invata sa ignore acest stimul.

Un copil cu ADHD trebuie sa reactioneze de fiecare data, chiar si dupa zece-cincisprezece repetari. El nu poate controla raspunsul la stimuli senzoriali si nu poate refuza un stimul repetat de multe ori.

Ce efecte poate avea

Complicatia cea mai grava a acestei tulburari este sentimentul de esec si proasta imagine de sine ale copilului. El invata treptat ca este greu acceptat, se asteapta sa esueze si va dezvolta comportamente care il vor expune esecului. Rolul parintilor este in primul rand acela de a fi suportivi, calmi si de a rasplati orice mic progres.

Ei pot invata copilul sa constientizeze cand se apropie punctul in care descarca tensiunea acumulata si pot ajuta la dezvoltarea unor modalitati de linistire. Astfel, copilul poate fi incurajat sa isi insuseasca strategii valoroase de autocontrol. Copiii care invata astfel de tipare de comportament pana la varsta de 6 ani vor avea toate sansele de a se descurca bine la scoala.

Daca aveti ingrijorari, adresati-va unui specialist de incredere pentru a evita un diagnostic gresit. Comportamentul copilului poate fi un raspuns la probleme emotionale induse de situatia de viata (probleme in familie, inceperea scolii la varste mai mici, dificultati de adaptare, suprastimularea copilului, o educatie laxa sau excesiv de riguroasa etc.). Tratamentul in ADHD include psihoterapia copilului si consilierea parintilor.

Ingrid Schiffer

psiholog, psihoterapeut

Telefon : 0728.042.470

E-mail: schiffer.ingrid@portrait101.ro, schiffer.ingrid@gmail.com

Adresa: Timisoara, judeţul Timis, Calea Dorobanţilor nr. 34

Web: www.portrait101.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ingrid Schiffer

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea