Familie & Relatii

#joc #scutec #frate #dragoste #parinti #discutii #diferente #Expertul Acasa.ro psiholog # psihoterapeut Keren Rosner

Expertul Acasa.ro, psiholog, psihoterapeut Keren Rosner: Cum il faci pe cel mic sa accepte aparitia unui frate

Cand familiile care au deja un copil decid ca isi mai doresc un copil este foarte important ca, pe langa celelalte pregatiri, sa se ingrijeasca psihologic si de copilul mai mare. In functie de varsta copilului i se explica si se lucreaza cu el pentru a preveni competitivitatea, gelozia, alte comportamente si/sau sentimente negative.

Acceptarea nu este doar la inceput, ea trebuie cultivata permanent de parinti intr-un mod calm, intelept, nepartinitor, plin de iubire si intelegere.

Multi parinti se intreaba cand este cel mai indicat sa aiba un al doilea copil in functie de varsta primului nascut.

Exista studii care indica un ideal de 3 ani decalaj intre primul si al doilea copil, dar experienta profesionala arata ca este discutabil, pentru ca fiecare familie stie cel mai mai bine cand este pregatita pentru planificare avand in vedere considerente economice, de sanatate si altele specifice fiecarei familii, legate de starea de bine.

Sursa foto: Copilul.ro

Consecintele momentului ales sunt importante pentru copii. In functie de perioada de timp intre un copil si altul cel mare se poate pregati intr-un mod specific si i se poate furniza raspunsuri legate de viitorul eveniment.

Daca diferenta este sub 3 ani:

  • Memoria pe termen lung nu este inca dezvoltata, ceea ce face mai usor pentru copil sa primeasca noul frate. El nu isi va aminti timpul fara fratele lui si i se pare ca au fost tot timpul crescuti impreuna. I se va spune copilului mai mare despre aparitia in familie a unui alt frate. I se insufla cu ceva timp inainte de nasterea celui de-al doilea copil dorinta de a avea un frate.
  • Copilul este in faza de dezvoltare a capacitatilor de investigatie de sine si altele. Un alt copil la aceasta familie devine imediat obiectul de interes in continuare si de investigatie.
  • Este convenabil pentru parinti pentru ca amandoi copiii sunt in acelasi stadiu de dezvoltare: pot sa se joace impreuna, pot sa participe aproximativ la aceleasi activitati.

 
Sursa foto: Perfecte.ro
 
Pentru a preveni aparitia unor conflicte intre frati generate de sentimente de gelozie, invidie, frustrare:
  • Incercati sa oferiti fiecarui copil un timp personal cu voi. Acest obicei sa fie chiar o rutina cu frecventa minima de doua ori pe saptamana.
  • Fiti constienti de nevoile personale ale fiecarui copil in parte si dati-le raspunsuri separate dorintelor fiecarui copil. Descoperiti-le talentele naturale diferite si dezvoltati-le. Identificati zonele de interes si cultivati-le la fiecare in parte.
  • Incurajati copiii sa isi faca prieteni separat, prin intalniri in afara orelor de gradinita.

Diferenta de trei ani:

  • Copilul este mai independent, separat de parinti. El deja arata interes pentru jocuri sociale cu colegii sai, cunoaste cuvinte pentru exprimarea dorintelor, obtine pe cont propriu beneficii. In acest fel este mai usor pentru parinti sa se ocupe de un nou-nascut.
  • La aceasta perioada se poate dezvolta o cooperare sransa intre frati. Fratele mare este solicitat sa participe la activitati legate de fratele lui.
  • Parintii trebuie sa fie atenti pentru ca fratele mare a fost 3 ani printul casei si acum privilegiul ii este retras, acel micut aparut in casa le acapareaza atentia adultilor si ii perturba lui echilibrul cu care a fost obisnuit. El isi vrea locul inapoi si incearca sa-si recastige aura pierduta prin regresie (de exemplu, reincepe sa faca in pantaloni), furie pe parinti, atacuri de furie pe obiecte, gelozie, competitivitate.
  • Timpul dedicat copilului cel mare este esential. El are nevoie sa petreaca timp cu mama si tata, un timp fix in care sa se joace, sa iasa afara, sa asculte povesti, sa i se adreseze cuvinte calde, imbratisari exclusiv lui.
  • Cererea de ajutor pentru cel mic pentru a-i aduce o jucarie sau scutec contribuie la un sentiment de maturitate si responsabilitate . Este important in dezvoltarea independentei lui si pentru increderea lui in sine, dar mai mult in satisfactia lui ca cererea este insotita de o rugaminte. Copilul simte o valoare si mandrie si ii diminueaza astfel anxietatea. Daca solicitarea este insotita si de zambet, satisfactia va fi imediata.
  • Discutati cu copilul cel mic despre fratele cel mare minunat in prezenta acestuia, dar intr-un mod care sa sporeasca continutul si sa ii accentueze aptitudinile, abilitatile in felul “fratele tau cunoaste toate culorile, intr-o zi o sa te invete si pe tine“ sau “fratele tau mai mare stie sa joace fotbal cu tata, el o sa iti arate cum sa fii un jucator bun“ etc. Asta ii va reduce nevoia de lupta pentru locul sau sau pentru a atrage atentia intr-un mod negativ.
  • Evitati ca ambii parinti sa fiti concentrati pe cel mic, unul sa ramana preocupat de cel mare. Puteti apoi alterna rolurile.


Sursa foto: Avantaje.ro

Diferente mai mari de 3 ani:

  • Copilul are varsta pentru a constientiza problemele de mediu. Este curios si dornic sa invete. El invata si internalizeaza codurile sociale si promoveaza ceea ce invata, isi dezvolta abilitatile de a-si face prieteni si de a amentine prieteniile.
  • Copilul poate recunoste diferenta intre bine si rau, corect si gresit, interesant sau banal. El dezvolta auto reglementare si autocontrol, exprima sentimentele, nevoile si gandurile prin verbalizare.
  • Este bine cand se stie ca va aparea un alt copil in familie, cel mai mare sa fie consultat si sa i se cultive beneficiile de a avea un frate. Informatia sa fie suptil indusa astfel incat parca sa vina de la capil cererea de a avea un frate.
  • Diferenta de varsta mai mare intre frati permite cultivarea si investitii de resurse pentru copilul mai mare. El deja intelege nevoile celorlalti, asa ca el va fi mai cooperant in satisfacerea nevoilor celui mic, dar in acelasi timp este sensibil la propriile nevoi, asa ca parintii sa fie abili si sa nu le neglijeze.
  • Relatia dintre frati va fi nu va fi egala. Diferenta de varsta le separa interesele, nu vor petrece mult timp impreuna, pentru ca cel mare prefera prietenii de afara. Aici nu este bine sa fie fortat sa petreaca timp cu cel mic pentru ca parintii sa aiba alte activitati. Va deveni o corvoada si va dezvolta aversiune pentru fratele mic asociindu-l cu o forma de restrictie sau responsabilitate nedreapta.

Sursa foto: unica.ro

  • Incurajarea poate veni prin activitati comune de genul de a merge la film, de a face puzzle-uri, de a juca la calculator, faceti excursii.

Indiferent de diferenta de varsta intre copii, pentru a facilita acceptarea celui mic de catre cel mare este nevoie de investitie bogata de dragoste in inima parintilor. Dragostea este autogeneratoare si molipsitoare. Nu cred ca este corect sa amintiti fratelui mai mare ca ii veti face un cadou un frate mai mic, el nu are nici o legatura cu asta. El este bine sa participe la vizita la spital, la aducerea acasa a nou-nascutului. Excluderea celui mare de la desfasurarea unor evenimente asa importante il vor face sa se simta respins. El trebuie sa fie impreuna cu parintii, nu sa vina de la scoala sau gradinita si sa gaseasca un copil in casa. Mesajul transmis nu trebuie sa fie marginalizarea, ci din contra interesul si colaborarea.

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea