Familie & Relatii

#parinti #copii #comunicare #echilibru #bun simt #asertivitate #fermitate

Expertul Acasa.ro psihologul Keren Rosner: Fermitatea si bunul-simt, calea spre echilibrul interior al copiilor

Multi copii nu au curaj sau nu stiu sa refuze sa faca anumite lucruri, sa refuze anumite persoane cand le cer favoruri sau nu stiu sa refuze sa dea obiecte sau sa presteze anumite servicii. Aceasta teama de a spune “nu” intr-un mod politicos, dar ferm este consecinta educatiei si a comportamentului parintilor fata de copii.

Daca copilul este santajat emotional, daca atunci cand parintele ii cere ceva si copilul respinge, iar parintele i se adreseaza conditionat “daca nu ....atunci..”, copilul invata ca nu este acceptat, nu este iubit decat daca duce la indeplinire anumite sarcini. El va trai cu teama ca nu va fi acceptat, ca va fi respins in cazul in care nu accepta ce i se cere.

Acesti viitorii adulti vor dori de multe ori sa nu se impovareze cu sarcini prea grele, sa nu fie de acord cu activitati care nu le fac placere, dar vor constata ca nu stiu sa refuze. Au convingerea ca refuzurile lor vor deteriora relatiile cu ceilalti.

Ca sa evitati sa se perpetueze acest deficit de conduita si sa se nasca convingeri irationale de tipul “daca nu fac tot ce vrea cineva, atunci el/ea ma va desconsidera si ma va ocoli”, ar fi bine sa dezvoltati in copiii vostri capacitatea de a fi asertiv:

  1. Dezvolta-i stima de sine! Accentueaza calitatile, lauda-i realizarile, nu-l compara cu alti copii, nu scoate in evidenta greselile!
  2. Invata-l sa-si castige respectul celorlati printr-o conduita corecta si demna! Dovedeste-i prin exemple de viata ca o persoana integra este una apreciata.
  3. Imbunatateste-i abilitatea de comunicare! Nu limita conversatiile cu el la nevoile si sarcinile cotidiene, ci ajuta-l sa se cunoasca si sa-si defineasca si sa-si exprime ideile clar.
  4. Imbunatateste-i abilitatea de a lua decizii! Nu lua exclusiv tu decizii pentru el. Responsabilizeaza-l prin alegerea de variante, insa prezinta-i avantajele si riscurile. El va invata sa inteleaga situatii si sa gaseasca solutiile dezirabile.
  5. Fii onest si educa-l sa fie onest si direct in privinta emotiilor, nevoilor si convingerilor proprii. Nu-i criticati opiniile, dialogati despre ele, aduceti argumente, dar nu luati in derizoriu dezvaluirile lui.
  6. Invata-l sa spuna “nu “ la cerintele celor din anturaj, fara sa-l certi! Daca iti prezinta alternative rezonabile ia-le in consideratie. Nu considera ca detii cheia adevarului si nu-i impune fortat puncte de vedere fara argumente viabile.
  7. Fa-l sa recunoasca si sa respecte drepturile celor din jur! Nu-l determina nici sa lase capul plecat nici sa dea din coate, varianta cea mai recomandata este echilibrul.
  8. Foloseste un ton adecvat, nu il cicali, mentine contact vizual cu el, cere-i acelasi lucru cand vorbeste cu tine si corecteaza-i postura corporala! Sunt elemente importante in forma de exprimare si atitudine.
  9. Foloseste “eu” si “tu”, cand vorbesti despre tine si despre copilul tau, nu folosi ”noi” cand este vorba doar despre el. “Noi mergem la scoala” nu te include si pe tine! Separarea il va ajuta sa isi delimiteze dorintele, actiunile, consecintele.
  10. Arata-i cum sa ceara celorlalti sa ii vorbeasca clar si direct! Chiar exemplul vostru de comunicare poate sa il inspire. Interpretarile sunt subiective si de multe ori deformeaza informatia sau mesajul. Asigurarea ca ai inteles bine este cel mai simplu si mai eficient.

Daca esti atent si dibace in a-i inocula copilului cum sa fie asertiv copilului tau, te asigur ca va deveni o persoana respectata si puternica, care va sti ce vrea, dar, ce-i mai important, va sti sa si obtina ce-si va propune! Succes!

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea