Familie & Relatii

#experienta #partener #relatie #Expertul Acasa.ro psihologul Keren Rosner

Expertul Acasa.ro, psiholog, psihoterapeut Keren Rosner: 5 semne ca esti pregatit/a pentru o noua relatie

De multe ori, chiar daca relatia nu mai este actuala nu o inchidem, sarim momentul, dar nu rezolvam conflictele interioare, traumele sau problemele lasate de acea experienta. Purtam uneori greutatea resentimentelor, supararilor, neimplinirilor, dezamagirilor ca un balast care nu ne permite sa evoluam. Nu putem spune ca suntem pregatiti pentru o noua relatie daca nu solutionam acest bagaj lasat de ultima sau chiar ultimele relatii.

Curajul de a trece mai departe intr-un mod sanatos ne va scuti de repercusiuni similare in viitor.

Ca sa putem trece mai departe, ca sa putem construi o noua relatie armonioasa, echilibrata avem nevoie de o “igiena” interioara si de o strategie care sa ne ajute in acest sens.

La finalul unei relatii, indiferent de motivele care ne-au condus spre destramarea legaturii, sugerez sa se urmeze niste pasi care privesc pregatirea pentru o noua experienta. La final o sa fii pregatit sa initiezi o noua apropiere de o persoana potrivita.

1 Lasa-ti un anumit timp pentru a te deconecta de vechea relatie

In aceasta perioada o sa se limpezeasca multe neintelegeri despre tine si despre fostul partener. Este ca o perioada de purificare si reincadrare a ta. Bineinteles ca aceasta perioada are un minim de cateva luni si un maxim de pana la un an. Daca este mai scurta perioada, nu iti va permite sa iti lamuresti tot ce ai nevoie, iar daca depasesti timpul inseamna fie ca pastrezi anxietati nerezolvate, fie o sa fii tentat sa prelungesti nepermis de mult singuratatea pana cand o sa iti fie greu sa intri intr-o noua relatie. O sa te obisnuiesti cu un confort care o sa iti ingreuneze reintrarea in viata de cuplu.

2 Ocupa-te sa analizezi fosta sau fostele relatii

Aduna ce ai invatat din experientele anterioare. Fa-ti un bilat cu ce ai repeta si ce ai evita in viitor. Accepta lectia si straduieste-te sa nu repeti greselile din trecut. Autoanaliza te face sa te cunosti mai bine pe tine si te conduce spre o reprezentare obiectiva a ceea ce iti doresti. Nu te lasa tentat sa revii la fostul partener cu toate bunele intentii din ambele parti. Experienta dovedeste ca relatia nu este una functionala in viitor daca deja s-a ajuns la un moment critic de despartire. Acesta incercare nu va face decat sa amplifice problemele si implicit suferinta.

3 Nu intra intro “relatie-pansament”!

Sunt persoane care considera ca intrarea rapida intr-o alta relatie ajuta la vindecarea interioara. Nu este adevarat! Daca gasesti un umar pe care sa te sprijini sau sa plangi, el este al unui eventual prieten sau al unei persoane care a trecut printr-o experienta similara. Nu este nicidecum varianta cea mai buna pentru o noua relatie care are nevoie sa fie cladita pe alte temeiuri decat pe rani inca dureroase. Nu te lasa descurajat de un insucces, considera ca este o treapta in evolutia ta, in actul cunoasterii de sine.

4 Analizeaza in conformitate cu varsta si nevoile prezente ce fel de partener ti se potriveste

In descrierea ta nu uita sa pui pe o lista imaginara criteriile principale care nu pot sa fie incalcate. Fa-i un portret partenerului ideal pentru tine si incearca sa il gasesti pe cel care se apropie cel mai mult de acel profil. Nu cauta pe cel perfect, pentru ca el nu exista, dar sigur exista cel care satisface nevoile tale cele mai importante. Nu te lasa ademenit de amanunte fara sa pui pret pe aspectele insemnate in selectarea viitorului partener.

5 Fa un efort sa-ti gasesti un nou partener

Dupa ce ai trait doliul de despartire, dupa ce ai lasat timp suficient introspectiei, dupa ce ai investigat cognitiile si comportamentul tau functional legate de relatie, dupa ce ai schitat portretul partenerului potrivit este timpul sa il gasesti. Nu conta pe faptul ca norocul o sa-l aduca pe cel dorit la usa ta! Fa un efort sa il gasesti. Chiar daca esti sceptic, sigur exista cineva potrivit tie, undeva in preajma.


Nimeni si nimic nu iti garanteaza o relatie exceptionala, dar fiecare relatie este speciala si unica. Daca esti onest vei recunoaste ca in fiecare caz ai avut parte de momente minunate. Nu te descuraja daca incercarea trebuie repetata, vei gasi pana la urma ce iti doresti daca esti increzator si perseverent. Motivele atractiei difera de la varsta la varsta, tine cont de asta!

Nu te rusina sa apelezi la un specialist daca intampini greutati in a parcurge aceste etape . Este spre binele tau sa te ajute cineva sa reusesti sa fii fericit si implinit.


Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea