Casa

#panouri solare # izolatie termica # arhitectura sustenabila #case green #locuinte verzi

Expertul Acasa.ro, Marian Stefan: De ce arhitectura sustenabila este investitia perfecta

Tot mai des auzim cuvantul sustenabilitate vehiculat in media, politica si arhitectura. In arhitectura, termenul sustenabilitate se refera la modul in care interactioneaza un obiect construit cu mediul inconjurator si mai exact la relatia de echilibru pe care o stabileste cu ecositemul din care face parte . Arhitectii secolului al XXI-lea trebuie sa se reorienteze, sa construiasca si sa gandeasca ecositeme green, in loc de case, cladiri si orase care consuma si polueaza mediul inconjurator.

 



O casa sau o cladire sustenabila este in primul rand un partener de nadejde pentru noi si familia noastra, dat fiind modul in care functioneaza si consuma energie pe termen lung.

Cateva dintre motivele pentru care trebuie sa incepem sa construim verde sunt legate de factorii economici, beneficiile legate de sanatate personala si beneficii pentru mediul inconjurator.

O casa sau o cladire green poate sa ne aduca beneficii imediate prin returnarea investitiei facute intr-un timp relativ scurt. Astfel, o casa sustenabila ne poate aduce banii investiti inapoi prin modul in care se face consumul energetic si incazirea sau racirea casei sau a cladirii cu pricina.

 O cladire construita sustenabil este orientata in functie de punctele cardinale pentru a beneficia de un sistem de iluminat cat mai natural si o incalzire a spatiilor interioare care se poate face cu ajutorul orientarii spatiilor interioare catre soare.

Izolatia exterioara a casei este la fel de importanta, este cunoscut faptul ca o izolare proasta ne produce pierderi termice care duc la un consum ridicat energetic si la zone unde poate aparea condesul.

Izolatia termica mai are si rolul de a pastra o temperatura optima in anotipurile calde, mai bine zis vara functioneaza ca un sistem de racire pentru locuinta, micsorand temperatura interioara casei.

 Alte sisteme auxiliare care pot insoti o casa green sau pasiva sunt panourile fotovoltaice, panourile solare si pompele de caldura, toate aceste sisteme ajuta la aportul energetic al locuintei dumneavoastra.
 

Panourile fotovoltaice asigura energia electrica care se consuma, panourile solare si pompele incalzesc apa si pot contribui la sistemul de incazire a casei sau cladirii in care sunt instalate.

La capitolul economie a fost demonstrat de catre World Green Building Council ca, in cazul cladirilor care inglobeaza in designul lor sisteme sustenabile, consumul energetic pe metru patrat scade cu pana la 4-16 dolari, iar consumul de apa menajera cu 2 dolari.

Un alt studiu facut de cei de la Earth Advantage Institute ne arata ca valoarea casei sau cladirii construite dupa parametrii green creste in timp, valoarea sa pe piata imobiliara fiind cu 8% mai mare decat valoarea cladirilor care nu sunt certificate ca fiind sustenabile.

Cel mai important impact care il au cladirile sustenabile este asupra sanatatii noastre si asupra modului in care relationam la mediul inconjurator. Studiile facute in aceasta directia de catre Boston Housing Autority arata ca persoanele care traiesc in cladiri sustenabile au raportat cu 47% mai putine cazuri de imbolnavire cu gripa sau raceala in perioadele de sezon rece decat celr care traiau un case sau cladri construite dupa metode clasice.

Un alt atu care il au aceste cladiri si locuinte este dat de izolatia groasa, care actioneaza ca o bariera fonica intre locuitor si mediul exterior care, de multe ori poate fi galagios sau cu temperaturi scazute.

Toti acesti factori fac din locuintele de tip sustenabil un loc ideal pentru a duce o viata mai buna si mai curata atat pentru noi si familiile noastre, cat si pentru ceea ce numim mediu inconjurator, dat fiind faptul ca emisiile si amprenta de carbon a cladirilor de acest tip este foarte mica, astfel impactul asupra ecosistemul in care este construita este minim.

Arhitectii, designerii, proiectantii, constructorii si tot cei care sunt implicati in procesul de constructie a caselor, locuintelor, cladirilor si oraselor in care traim trebuie sa fie constienti de faptul ca o cladire verde face bine intregului mediu inconjurator nu numai celor care o ocupa si o folosesc.

 

Marian Stefan
arhitect 
designer de interior
Tel.:
 0731.48.04.43 
Tel/fax:  0257- 270510
Web: cerbulalbastru.ro 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marian Stefan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea