Casa

#constructie casa #incalzire in pardoseala #finisaje # tencuiala #finisaje casa #placare cu rigips

Expertul Acasa.ro, Marian Stefan: Controlul executiei in constructii te scuteste de neplaceri! Iata la ce finisaje sa fii atent!

Dupa ce in articolul precedent,  am vorbit despre detaliile la care trebuie sa fim atenti in momentul in care constructia se executa la rosu/gri, astazi vom vorbi despre interioare si despre modul in care trebuie executate finisajele in functie de caz.

 

Din momentul in care am terminat construirea “la rosu” a casei sau a constructiei de care ne ocupam, putem trece la faza de instalatii electrice/termice si la partea de finisaje. Dupa ce stabilim, in functie de proiectul de instalatii si proiectul de electrice, care este traseul ideal pentru toate sistemele care vor fi inglobate in casa putem trece la intalnirile cu echipele de constructori care se ocupa de partea de finisaje.

In momentul in care se incepe executia trebuie sa fim atenti la unele detalii care pot sa ne spuna multe despre modul in care se executa lucrarea.
In cazul in care avem tencuiala pe partea de interior, este bine sa fim atenti la ce granulatie are si la modul in care este aplicata si daca “in camp” este dreapta. Aceste trei aspecte pot influenta mai departe modul in care decurge lucrarea atat din punct de vedere al costurilor, cat si ca si timp si manopera de executie.

O tencuiala executata prost ne va obliga ulterior sa folosim inca un finisaj sau inca un strat de glet care sa fie folost la randul sau ca si strat-suport pentru tapet sau perntru vopseaua de interior care va fi folosita ulterior.

In cazul in care avem de a face cu o placare cu rigips trebuie sa fim atenti la modul in care sunt montate placile, daca sunt drepte si in acelasi plan si daca gletul care se aplica ulterior pe imbinarile dintre placi este bine slefuit si bine uscat inainte de a se merge mai departe cu lucrarea.

In cazul in care avem o casa care necesita incalzire in pardoseala trebuie sa fim atenti la modul in care se face montajul de polistiren cu nuturi, daca
este respectat protocolul de montaj si de verificare a instalatiei inainte de a se turna sapele aditivate pentru transfer termic si daca suprafata pe care  se face montajul este curata.

Dupa ce se face testul de presiune pentru instalatia de incalzire in pardoseala se incepe pregatirea suprafetelor de lucru pentru turnarea sapelor aditivate peste instalatia de incazire. Aceste sape se vor turna cu o bordura de spuma poliuretanica care va crea un rost de dilatare intre sapa propriu-zisa si supafata peretelui. Acest rost de dilatare are rolul de a permite sapei sa se aseze si sa se dilate in perioada urmatoare pana se usuca complet pentru a se putea incepe executia finisajului final. In cazul in care nu lasam sapa sa se usuce cum trebuie, ea va ramane tesionata transmitand tensiunile in finisajul final, acestea manifestandu-se sub forma de crapaturi sau umflaturi, de la umiditate, in parchetul aplicat prin lipire pe sapa.

Sursa foto: arhiva personala

Tot la acest capitolul sape trebuie sa fim atenti la modul in care este aditivata sapa, fiindca, daca nu se amesteca cu un aditiv special care sa permita transferul termic, vom avea probleme ulterioare cu incalzirea si temperatura pardoselii.

Un alt loc in care trebuie sa fim atenti sunt baile si modul in care sunt executate incepand cu felul in care este pusa gresia, daca este respectata asezarea sa in plan si daca este data panta spre scurgere - daca este cazul. Tot in bai putem avea plinte sau un brau care sa faca separarea intre zona de gresie si zona de faianta. In acest caz trebuie sa monitorizam felul in care se imbina colturile din brau fiindca in majoritatea cazurilor acestea au un model care nu trebuie intrerupt.

Daca nu putem face impartirea modelului conform dimensiunilor baii, este indicat sa incepem cu colturile si sa continuam cu piesele de brau pe sectiunea de perete care o finisam, dar cele mai importante sunt muchiile de colt, fiindca acestea se vad cel mai bine in cadrul unei bai. 

Un alt detaliu important este modul in care se fac finisajele exteriore, mai precis placarea cu polistiren si finisarea acestuia.

Inainte de a incepe orice lucrare, cel mai bine este sa citim manualul tehnic pentru a intelege modul in care se aplica si functioneaza fiecare finisaj dupa aplicare.
In momentul in care ne apucam de o constructie trebuie sa fim constienti ca rapiditatea nu inseamna neaparat calitate si daca ne dedicam putin din timpul personal pentru a analiza modul in care se face executia putem tine lucrurile in frau si sa evitam pierderi de timp, manopera si materiale.

Marian Stefan
arhitect 
designer de interior
Tel.:
 0731.48.04.43 
Tel/fax:  0257- 270510
Web: cerbulalbastru.ro 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marian Stefan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea