Casa

#materiale #amenajari interioare #finisaje #costuri amenajari interioare

Expertul Acasa.ro, Marian Stefan, arhitect: Managementul costurilor unei amenajari interioare

Pentru ca un proiect de arhitectura sau de amenajare interioara sa decurga fluid si fara blocaje trebuie sa avem in vedere un factor important, mai exact managementul costurilor unei lucrari. Acestea se pot stabili din fazele incipiente ale procesului de design. Cu ajutorul unui designer sau arhitect care au experienta si expertiza necesara, putem reduce multe din costurile lucrarii inca din faza de design sau de proiect.

O compartimentare si o organizare eficienta a spatiului pot duce la scaderi semnificative ale costurilor materialelor si manoperei unui proiect. Tot la partea de compartimentare trebuie sa avem in vedere pozitionarea spatiala a functiunilor unei cladiri, astfel prin gruparea traseelor de instalatii putem obtine o reducere semnificativa a costurilor lucrarii.

Un alt capitol important este cel al materialelor si finisajelor folosite in cadrul unei lucrari sau proiect de amenajare, efecte interesante se pot obtine si cu materiale si finisaje mai putin costisitoare. Prin adoptarea unei strategii de design, putem regla costurile finisajelor si partii de manopera interioara pentru orice tip de proiect. Prin strategie de design intelegem stabilirea unei directii clare pentru designul interior si crearea unui proiect care sa cuprinda pana la cel mai mic detaliu fiecare aspect al amenajarii.



Foarte important de retinut este ca un management bun de proiect duce la un management bun al costurilor.

In ultimii ani, maturizarea pietei imobiliare i-a determinat pe investitori sa angajeze firme specializate pentru administrarea costurilor unui proiect . Aceasta externalizare a administrarii proiectelor a generat la proiectele mari reducerea costurilor cu aproximativ 10%-20% si o crestere a nivelului calitativ al executiei.

Managementul unui proiect se face etapizat prin pachete de lucrari care utilizeaza tehnologia de tip fast-traking . Aceasta are rolul de a scapa de asa-zisi jefuitori de timp, mai exact de oamenii sau firmele care nu respecta termenele de executie ale unui proiect. Aceste intarzieri produc pierderi atat finaciare, cat si materiale, o structura lasata la rosu poate suferi degradari semificative in timp.



In multe cazuri, managerul de proiect este chiar beneficiarul proiectului, in acest caz este bine ca beneficiarul sa fie bine sfatuit si sa fie hotarat in momentul inceperii lucrilor de executie. Este bine sa evitam in aceasta faza modificarile majore, fiindca aceste modificari in proiect pot deturna costurile stabilite initial.

Pentru a putea controla un proiect de la cel mai mic detaliu pana in fazele determinate trebuie sa existe sinergie intre actorii principali ai proiectului. Fara o comunicare si coordonare buna, un proiect nu poate avea rezultate bune din punct de vedere al managementului de proiect si de executie.

Marian Stefan
arhitect
designer de interior
Tel.:
0731.48.04.43
Tel/fax:  0257- 270510
Web: cerbulalbastru.ro
E-mail: cerbul_albastru@yahoo.com
Adresa:  Arad, Str Poetului nr. 1 C
Facebook: Cerbul Albastru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marian Stefan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea