Casa

#semineu #design interior #decoratuni interioare #psihologia spatiului

Expertul Acasa.ro, Ioana Heredea, designer de interior: Cum ne afecteaza starea de spirit spatiul in care traim

Spatiul in care traim ne poate influenta comportamentul, gandirea si starea generala, lucru care a fost testat de multe ori si care il simtim zi de zi pe pielea noastra in momentul in care pasim intr-un spatiu gresit proportionat sau intr-un spatiu care este frumos decorat si echilibrat din punct de vedere compozitional.
 

Designul interior este procesul prin care dam forma experientei spatiului interior prin manipularea volumetrica a spatiului si prin tratarea suprafetelor si detalilor interioare intr-un anume fel. Pe langa elementele traditionale de decoratiuni interioare, designul interior lucreaza cu elemente din psihologia spatiului, arhitectura, design de produs si din artele vizuale.

Pentru a intelege mai bine ce inseamna designul interior si cum actioneaza un designer de interior trebuie sa incepem de la cateva principii de baza care ne afecteaza starea de spirit si perceptia in general.

Principiile pe care se construieste melanjul de idei, culori, texturi si obiecte sunt foarte simple, ele fiind la baza fiecarui proiect de amenajare interioara. Daca inlaturam tot ce inseamna texturi, unele obiecte de mobilier si patternuri dintr-o amenajare conceputa de un designer ne vom da seama ca vom ramane cu cateva principii pe care este construit intregul concept al amenajarii interioare.

Ritmul, extrem de important

La fel ca si in muzica, in designul ambiental este foarte important principiul ritmului. Modul in care sunt folosite sau repetate unele elemente in cadrul unui proiect de design ambiental poate crea un laitmotiv al amenajarii interioare. De multe ori vedem inglobat in peretii, pardoseala sau tavanul unui spatiu interior un blazon, un logo sau o anumita forma care se repeta. Aceasta repetitie are rolul de a sublinia sau de a ridica la un rang superior imaginea respectiva.

O alta subcategorie a principiului ritmarii este folosirea contrastului ca si ideea de design. De exemplu, zona de intrare la o casa poate fi stramtata din punct de vedere spatial pentru a creste importanta zonei de zi, care este mai larga si incapatoare. Acest joc spatial voit poate crea o iluzie vizuala si a modului in care percepem spatiul, in momentul in care trecem din spatiul de intrare in zona de living, vom tinde sa exageram dimensiunile zonei de zi.

Tot la capitolul ritm putem gasi subcategoria progresiei. Aceasta subcategorie are rolul de a face trecerea gradata intre scara spatiilor, coloarea si ierarhia lor.

O compozitie vizuala care nu are echilibru nu poate crea o stare de confort privitorului. Din aceasta afirmatie putem sustrage faptul ca echilibrul este foarte important modul in care concepem o amenajare interioara.

Principiul echilibrului poate fi si el impartit in subcategorii in echilibru simetric, care se poate fi gasit in compozitiile clasice, baroce, neoclasice si in cele de tip new baroc, iar compozitiile asimetrice pot fi intalnite in amenajarile in stil modern si minimalist. Ideea de baza a echilibrului asimetric este miscarea, ea fiind obtinuta prin dinamizarea spatiilor atat vizual, cat si volumetric. Daca in stilul clasic avem de-a face cu simetria incepand de la planimetria casei, in stilul modern/asimetric gasim o abordare mult mai lejera a spatilului care este construit si aranjat dupa un concept unde primeaza functiunea spatiului si nu forma.

Al treilea principiu de baza in crearea unui concept coerent pentru orice amenajare interioara este crearea unor centri de interes in casa sau locuinta pe care o amenajam. Un centru de interes poate fi un loc sau o zona in casa care concentreaza sau focalizeaza mai multe trasee sau activitati. Un bun exemplu este semineul din zona de zi a casei. Semineul ca si obiect este o dominanta in spatiul cu pricina avand, pe langa rolul functional de a incalzi incaperea, si un rol vizual si estetic. Semineul in sine ca si obiect este tratat de multi designeri cu o atentie sporita, acesta indeplinind si rolul unui obiect care decoreaza camera/incaperea in care este amplasat.

Sursa foto: americanpac.com

Ca si concluzie putem spune ca designerul “se joaca” cu simturile si perceptiile clientilor sai. Cu ajutorul ideilor de baza enumerate mai sus, designerul
de ambient poate construi o intreaga lume cu propriile ei legi si reguli vizuale care sa ne imbunatateasca calitatea vietii pe plan functional si vizual.

Date de contact:

Ioana Heredea
designer de interior
Tel.:
0745.25.95.51; 0744.55.55.86
Tel/fax:  0257- 270510
Web: cerbulalbastru.ro
E-mail: cerbul_albastru@yahoo.com
Adresa:  Arad, Str Poetului nr. 1 C
Facebook: Cerbul Albastru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Heredea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea