Casa

#fotoliu #brate fotoliu #fotoliu transparent #fotoliu pe un picior

GALERIE FOTO Expertul Acasa.ro, designerul Mioara Stoenica: Fotoliul in decorul casei

Inainte de secolul al XVI-lea, doar regele, ierarhia bisericii sau cea mai importanta persoana dintr-o incapere avea privilegiul de a se aseza pe un scaun. Ceilalti stateau in picioare sau foloseau taburete sau banci. Cum scaunele reprezentau autoritatea, acestea erau incapatoare, puternic decorate si de obicei aurite. De fapt, cu cat persoana era mai importanta, cu atat scaunul era mai inalt si mai bogat decorat. Simbolistica a fost pastrata si in ziua de azi: “primul scaun” in orchestra are un rol important, un “scaun” prezideaza un meeting etc. Doar dupa secolul al XVI-lea insa, scaunul a inceput sa devina accesibil tuturor. De-a lungul timpului, diferitele stiluri de design reflecta indeaproape atat fenomenul social (politic si financiar), cat si gustul artistic al diferitelor culturi.

Tehnologiile avansate si materialele performante au permis designerilor sa conceapa la jumatatea secolului erei moderne a designului de mobilier (jumatatea secolului al XX-lea) piese absolut fabuloase, care reprezentau esenta inovatiei la vremea respectiva.

Devenite deja clasice datorita vigorii designului, foarte multe dintre aceste modele celebre au devenit deosebit de populare. Cu siguranta, va sunt familiare, de aceea mi se pare potrivit sa trecem in revista macar cateva din cele mai cunoscute. Vom vedea si cum puteti plasa in interioarele dumneavoastra astfel de piese de design, pentru un look sofisticat.

Fotoliul sau “scaunul cu brate” este preferat de noi toti... Cu cat este mai adanc si mai confortabil, cu atat este mai prietenos, mai apreciat si mai dorit. Exista fotolii in toate dimensiunile, formele, culorile si gusturile, dar uneori ar putea deveni confuza decizia alegerii unui model sau altul pentru un anumit spatiu. Sa incercam cateva sugestii.

Fotoliu pentru un spatiu mic

Daca va doriti un fotoliu, dar camera este mica, alegeti un model de dimensiuni reduse, cu bratele doar schitate. O culoare uni, discreta este mai potrivita, nepermitand fotoliului sa domine spatiul. Tesatura poate fi si cu motive, daca acestea sunt ton in ton. O alegere buna ar fi si un model de fotoliu lejer, pe un picior .

 

 

Scaune design, ca opere de arta

 

Scaunul in forma de ou (Egg Chair - Arne Jacobsen- 1958)

Pe schetlet din otel, simpaticul fotoliu in forma de ou are spatele inalt si curbat. Are un impact deosebit, fiind impozant, dar in acelasi timp creeaza o atmosfera de intimitate. Este potrivit pentru spatiile moderne, deschise, cu tavan inalt, cum ar fi un loft, o biblioteca,

dar si intr-un spatiu retras, mai intim.

 

 

Scaunul “Diamant” (Diamond Chair - Bertoia 1950)

Acest scaun sculptural, aerian, dar “zdravan” favorizeaza orice spatiu, atat la interior, cat si la exterior.

 

 

Scaunul “Bubble” (Bubble Chair- Eero Aarnio 1968)

Bubble Chair este suspendat si realizat din fibra de sticla transparenta, permitand patrunderea luminii din toate unghiurile. Da astfel, senzatia de obiect foarte usor. Se potriveste in spatii inundate de lumina, cu mobilier simplu si accesorii retro.

 

 

Sezlongul Eames ( Eames 1956)

Intr-un living epurat, pe un covor simplu, inconjurat de accente vintage…poate fi un superb loc pentru lectura si deosebit de confortabil

 

 

Scaunul “Lalea” (Tulip Chair- Saarine 1956)

Faimos pentru linia sa curba, organica, este primul scaun pe un picior. Expresie pura a modernismului, acest scaun foarte cunoscut si intens folosit in designul de interior este deosebit de potrivit si confortabil pentru masa de sufragerie, dar si pentru lucrul la biroul de acasa. Arata frumos combinat cu mobila minimalista, epurata, care il pune bine in valoare.

 

 

Scaunul in forma de inima ( Heart Chair-Verner Panton 1957)

Spectaculosul scaun in forma de inima arata bine oriunde poate fi “vedeta”, proiectat pe suprafete largi uni, in lofturi si in spatii generoase, in general. Este foarte confortabil si ofera o senzatie placuta ocupantului.

 

Fotoliul de langa pat

Sa nu uitam nici de fotoliul de langa pat. Pentru cine si-l permite este o adevarata desfatare! Un minunat loc pentru citit, suport pentru un halat…dar si o senzatie de bine, liniste si calm.

 

Rasfat total…

 

In final, va recomand celor fascinati de aceasta piesa de mobilier, scaunul, expozitia “100 de miniaturi” de la Libraria Carturesti-Mall Promenada. Expozitia prezinta reproduceri in miniatura pentru modele de scaune care marcheaza momente-cheie din istoria designului de la 1800 pana astazi. Deschisa pana in 5 noiembrie. ..

 

Date contact :
Mioara Stoenica
Tel
. 0723 376 276
Web: mioarastoenica.com

E-mail: mioarastoenica@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mioara Stoenica

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea