Casa

#amenajare casa #design interior #culori 2016 moda #culori 2016 design interior #culori 2016

Expertul Acasa.ro, designerul Mioara Stoenica: Culorile anului 2016 in moda si in designul interior. Pe tine care te inspira?

In comparatie cu anii trecuti, abundenta si varietatea de culori desemnate pentru 2016 de diferitele autoritati in materie deschid in design o perspectiva exploziva, si asta intr-o lume tot mai bulversata pe plan economic si social.

Opiniile designerilor in ce priveste tendintele de culoare pentru 2016 in moda si design de interior, doua capitole intens personale care ne valideaza existenta si potentialul de a fi diferiti, sunt atat de distincte si cu atata bogatie de expresie, incat oricat se publica si se vorbeste pe acest subiect, tot va mai ramane ceva de spus.

Acum, ca s-au incheiat prezentarile de moda pentru 2015-2016 de la New York la Londra si de la Milano la Paris, culori de la negru, griuri si bejuri la rozuri de casmir si verde salvie, culori de pietre pretioase si tonuri indraznete ale anilor ’80 au fost intruchipate pe podium in cele mai magnifice piese si cele mai nebunesti stiluri, pentru toate gusturile si personalitatile.

Pe de alta parte, pentru designul de interior, Institutul Pantone Color, cu cel mai apreciat sistem de identificare cromatică din lume, anunta nu mai putin de noua palete-cheie de culori pentru 2016, ca rezultat al studiilor despre modul in care culorile influenteaza procesele de gandire, emotiile si reactiile fizice ale oamenilor. "Cum media tinde sa dea culorii valente tot mai evocative, imaginative si inovative pentru a cuceri consumatorii, game surprinzatoare de culori iau nastere”, declara Leatrice Eiseman, director executiv al Institutului Pantone Color.

Cele noua palete de culori sunt inspirate din diferite surse si concepte, menite sa fie pe placul tuturor. Oricat de pretentios ai fi, nu poti sa nu-ti gasesti preferintele in noile tendinte de culoare:

Forme naturale (culori inspirate din surse naturale ca rozul cald al lutului, bejul pielii de oaie);

Dihotomie (bazat pe conceptul atractiei contrastelor – combinatii de argintiu metalic cu galben insorit sau albastru cobalt deschis cu versiuni mai calme ale acestei nuante);

Efemer (pasteluri, albastru sters, piersic palid si galben pai);

Descendenta (nuante de bleumarin, negru, cafeniu si verde combinate cu nuante de culori tari);

Soft Focus (culori estompate, fumurii, foarte versatile);

Bijuterii (culori intense de pietre pretioase si bijuterii);

Explozie de veselie (nuante tari, vibrante, de verde si galben contrastand cu rozuri si nuante de portocaliu);

Libertate ( gandul la vacanta - nuante de albastru, albastru-verzui, rozuri);

Amestec (combinatie eclectica de motive si imprimeuri, in culori unice cum ar fi negru cu rosu mandarin sau violet cu portocaliu intens).

 

O alta prestigioasa companie americana producatoare de vopsele, Benjamine Moore, aduce in atentie albul! Albul poate fi peste tot, dar e totusi destul de dificil de ales nuanta potrivita de alb pentru un interior sau altul; sunt nenumarate posibilitati, de la tonuri de abastru rece la crem unt… Echipa Benjamine Moore a petrecut timp indelungat pentru a alege albul “vedeta”: Simply White OC-177, din 250 de variante de alb. Simply White OC-177 a fost ales deoarece este o nuanta versatila: se combina bine cu palete in nuante reci sau calde, isi mentine neutralitatea si ramane constant sub diferite surse de lumina. Parte din frumusetea albului este afinitatea sa pentru alte culori. Intreaga paleta coloristica desemnata de Benjamine Moore include 23 de nuante, din care cinci sunt albe. Simply White se potriveste cu toate.

Daca ar fi sa amintim o culoare vedeta a anului, asa cum anul trecut a fost Marsala, se pare ca aceasta ar fi Culoarea Biscay Bay 18-4726TPX, desemnata de Pantone, o culoare indrazneata si sofisticata, inspirata din profunzimea turcoazului. Cred ca ar merita sa revenim asupra ei intr-un articol viitor!

Aceasta ar fi o trecere succinta in revista a opiniilor unora din cei mai important specialisti in culoare pentru designul de moda si interior pentru 2016. Speram sa va inspire!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mioara Stoenica

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea