Casa

#pete covoare #intretinere covoare #covoare

Expertul Acasa.ro, designerul Mioara Stoenica: Asigurati viata lunga covoarelor! Sfaturi utile

Cu o ingrijire corecta si mici masuri de precautie, puteti asigura viata lunga covoarelor din casa dumneavoastra. In plus, veti avea un mediu mai curat si mai sanatos.


Unele greseli frecvente care se fac cand vine vorba de intretinerea covoarelor pot manca ani buni din viata acestora, dar cateva sfaturi utile va vor ajuta, sper, sa pastrati covoarele ca noi cat mai mult timp posibil!

Sugestii generale

  • Aspirati bine covorul pe ambele parti, o data pe saptamana (in mod ideal); daca nu este posibil, aspirati macar o data la doua saptamani.
  • Este recomandat sa rotiti covoarele cel putin o data pe an, adica sa le intoarceti la 180 grade; in felul acesta covorul sa va uza cat mai uniform posibil. Puteti considera si posibilitatea rearanjarii periodice a mobilierului astfel incat sa schimbati traseele de trafic.
  • Curatati covoarele doar atunci cand este necesar. Pentru covoarele din unele zone, acest lucru este necesar doar o data pe an; sunt insa zone unde covoarele pot rezista cativa ani sau mai mult fara a necesita o curatare profesionista.
  • Daca aceasta corespunde cu stilul dumneavoastra de viata, lasati pantofii de exterior la intrare, asa cum este obiceiul in tarile unde se tes covoare… Picioarele goale sau sosetele sunt de departe un tratament mult mai gentil pentru covoare decat talpile dure ale pantofilor de exterior…
  • Covoarele trebuie rulate, nu indoite! Indoirea poate cauza pliuri sau sifonari permanente covorului.

In cazul cand sunt transportate in camionete, covoarele rulate se vor plasa deasupra mobilierului! Nimic greu nu se va pune peste covoare!

Detergenti usori

Pentru inlaturarea unor pete sau pentru spalarile realizate acasa, incercati sa folositi detergenti usori, important mai ales pentru cei care aveti copii mici sau sensibilitati la anumite chimicale! Atunci cand covorul necesita o curatare profesionista, de asemenea, incercati sa apelati la curatatorii ecologice, fara impact agresiv asupra mediului!

Cand folositi o solutie pentru indepartat pete, puneti solutia pe o carpa alba din bumbac si tamponati pata. Daca puneti solutia direct pe covor, pata s-ar putea transforma intr-una permanenta sau mult mai dificil de inlaturat.

Inundatie

Daca covorul se uda in urma unei inundatii, de exemplu, duceti-l urgent la o curatatorie profesionista pentru a preveni deteriorarea permanenta a acestuia!

Guma de mestecat

Puneti un cub de gheata timp de un minut peste guma de mestecat (sau o punga cu gheata, timp de 15 minute); guma se va intari si se va putea desprinde cu atentie de pe covor. Daca nu iese cu totul din prima, repetati operatia. Ceea ce mai ramane pe covor se poate indeparta cu un detergent usor si clati cu putina apa calduta.

Covoare orientale

In cazul acestor covoare, in mod special as atrage atentia asupra a doua stricaciuni care apar mai frecvent, si anume cea cauzata de umezeala si cea cauzata de molii.

Cu toate ca multe din stricaciuni se pot repara, prevenirea lor este mai facila si mai ieftina decat reparatia, asa ca evitati plasarea plantelor in ghiveci direct pe covor si aveti grija de animalele de companie!

Este bine sa inspectati periodic covorul pentru semne de uzura, de molii sau alte stricaciuni si sa il curatati doar atunci cand este necesar cu adevarat (aspirarea si rotirea la fel ca mai sus). Repararea unei arii mici mancate de molii nu este dificila ,dar reteserea unei portiuni mai mari de covor va fi mai scumpa. Desigur, repararea va trebui incredintata unui specialist in covoare orientale.

Pentru depozitare mai mult de cateva luni, covorul se va curata, da cu insecticid (atentie la calitatea acestuia, deoarece este pericolul ca materiale ca naftalina  sa imprime un miros care nu mai iese din covor) si inveli in folie de plastic. Nu se vor folosi ziare sau hartie maron de impachetat pentru ca nu au stabilitate chimica si nu protejeaza covorul de umiditate si insecte. Se va depozita intr-un loc curat si uscat departe de orice rozatoare. Specialistii recomanda inspectie periodica!

Date de contact:
Mioara Stoenica
Tel.
0723 376 276
Web:
mioarastoenica.com
E-mail: mioarastoenica@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mioara Stoenica

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea