Casa

#iris #stil amenajare #stil japonez #stilul Meiji # stil arhitectura #stil european

Expertul Acasa.ro, Camelia Papp, designer de interior: Stilul Meiji sau imbinarea elementelor traditionale japoneze cu elemente europene

Meiji este un stil de arhitectura si amenajare japonez, strans legat de perioada domniei imparatului Meiji (Mutsuhito) (1852-1912). Perioada Meiji este inceputul epocii moderne in Japonia. Aceasta deschidere brusca a Japoniei catre restul lumii a insemnat, in mod evident, un soc cultural.

 

In acea perioada, elita japoneza adopta, pe langa schimbari politice si sociale majore, numeroase “imprumuturi” de elemente arhitecturale si decorative de influenta occidentala, cu precadere victoriene.

Stilul Meiji este un stic eclectic, in care elementele nationaliste, tipic japoneze (mobilier traditional scund cu linii drepte, caroiaje, tonuri neutre si calme, culori de pamant, alb si negru, armonie generata de lipsa mobilierului masiv si de atentia sporita in fluidizarea spatiului) se imbina cu elemente moderne, unele considerate agresive de catre traditionalisti.

Atitudinea elitei japoneze mergea, in acea perioada, pana la negarea elementelor traditionale si imitarea a tot ceeea ce era nou si vestic. Se vorbea despre o asa-numita “vesternizare”. De aceea, atitudinea europenilor era una de condescendenta fata de naivitatea cu care japonezii copiau fara discernamant elemente din Europa, ea insasi aflata intr-o perioada de eclectism accentuat. Este considerat un stil eclectic “de imitatie”.
 

Cele mai multe marturii ale acelei perioade se regasesc azi in Muzeul Meiji Mura din Nagoya.

In muzeul Meiji Mura se afla prima lampa electrica din Japonia, de influenta victoriana, lampa preluata din Palatul Imperial Nijubashi (1888).



Casa de oaspeti a lui Marquis Tsugumichi Saigo (1877), un general japonez din perioada Meiji, a fost contrusita si amenajata dupa aceste tendinte.

Irisul, simbolizand succesul, din cauza frunzelor ca o sabie, a devenit un laitmotiv foarte intalnit in arta mestesugarilor japonezi din era Meiji.



Influentele Meiji se mai pot manifesta azi sub forma unui eclectism ce imbina elemente traditionale japoneze cu elemente europene din perioada victoriana.



Date de contact:

Camelia Papp
Interior Designer
Timisoara
Telefon:
0720.403.463; 0755.450.544

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Camelia Papp

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea