Casa

#corpuri de iluminat #renovare locuinta # amenajare locuinta

Expertul Acasa.ro, Camelia Papp, designer de interior: Cum sa-mi renovez locuinta?

Astazi vorbesc cu fetele. Daca te numeri printre norocoasele care au simt artistic si esti curajoasa, poti sa te apuci singura de renovarea apartamentului. Bun. Esti in faza in care te-ai hotarat. Parca te vad fix in mijlocul livingului, scarpinandu-te cu degetul aratator in crestetul capului. Hai sa vedem cum se fac lucrurile, de fapt!

 

1. Primul pas este sa stabilesti un buget cat mai realist. Stabileste clar ce vrei sa faci cu banii. Doar sa zugravesti sau vrei sa schimbi si mobila? Stiu, femeie fiind, te inteleg perfect cand te gandesti “daca s-ar putea, as vrea sa ramana bani si pentru o pereche de pantofi”… Dar acum vorbim despre amenajarea locuintei.

 

2. Masoara-ti locuinta. Noteaza-ti unde sunt usile si ferestrele, prizele, unde sunt grinzi, masti pentru tevi, cum iti intra soarele in casa (cat mai multe detalii).

 

3. Defineste stilul. Alege un obiect drag din casa (pensula de machiat si laptopul nu se iau in considerare). Sa fie decorativ. Daca sunteti mai multi, faceti consiliu de familie, sa vezi daca le place si celorlalti. Daca scorul e 2:2, ai nevoie de vecina de alaturi, care va inclina balanta in favoarea ta.

Scrie cum iti doresti sa arate locuinta ta dupa amenajare. Asta iti va clarifica niste lucruri. Pentru ca probabil nu stii ce e aia “stil eclectic”, rezuma-te la respectarea regulilor stilului din care face parte obiectul ales de tine. Daca nu stii carui stil apartine, descrie-l in bara de cautare Google. Vei gasi caracteristicile stilului respectiv.

4. Aloca-ti un timp determinat in care sa faci research pe Internet, ca sa intelegi cat mai multe despre stilul ales. Printeaza imaginile care iti plac. Dupa care roaga-ti copilul sa-ti paroleze computerul si sa nu-ti dea parola nici daca-i promiti bicicleta. Pentru ca, nesigura pe tine, vei cauta continuu informatii care te vor face din ce in ce mai confuza. Din experienta am constatat ca lipsa hotararii duce la cresteri de costuri si la prelungirea termenelor.

5. Stabileste gama cromatica si texturile. De exemplu, la stilul traditional, ai nevoie de texturi naturale, iar la cel modern, ai voie metalice si 3 D.

6. Fa un tablou. Micsoreaza-ti ochii, ca nu va fi nevoie sa pictezi.

Inca nu semna cererea de concediu! Chiar daca doar sambata ai timp de mers la magazine, pune-ti cei mai comozi pantofi si du-te la cules informatii pe teren.

Fa-ti cartonase albe de 4/5 cm  si ia-le cu tine in poseta. Iti va lua 5 minute sa le gasesti, dar e important sa le ai. Ai nevoie de mostre de vopsea (maximum 5). Daca nu reusesti sa obtii pete de culoare pe cartonasele pregatite de acasa, fa poze in paletarul de culori nuantelor care crezi ca se potrivesc. Fa poze corpurilor de iluminat, mobilierului, tapetului si elementelor decorative pe care le vrei in amenajarea ta.

Incearca sa iei mostre de tesaturi, daca nu le primesti gratis, cumpara 10 cm din cele mai reprezentative (maximum 5).

Pe un carton de 50/70 cm (il gasesti la magazinele mari de decoratiuni), cere-i copilului sau iubitului (sa se simta implicati, nu?) sa lipeasca, cat mai creativ, cartonasele cu mostre de culoare, mostrele de tesaturi si pozele printate color.

Ei bine, deja incepe sa se contureze treaba in cap. Inca nu-ti lua concediu.

7. Plateste o ora sau doua de consultanta unui designer bun, caruia sa-i arati tabloul de texturi, pozele si toate informatiile culese de tine (inclusiv hartia pe care ai scris cum vrei sa arate locuinta la final). Designerul ti le va “cerne”. Iti va sugera furnizori unde sa gasesti tot ce ai nevoie, ca sa te descurci singura mai departe. Nu cauta in toata zona geografica si altii, ca o sa innebunesti. Limiteaza-te la cativa. Intereseaza-te de termenele de livrare si da avansurile de plata.

Stabileste termene clare, scrise cu mesterii care iti vor lucra in casa.

8. Cand mai ai doua zile pana la start, ia-ti concediu si odihneste-te!

Poate ca nu va fi cel mai relaxant concediu al tau, dar, cu siguranta, va fi plin de satisfactii!

Date de contact: 

Camelia Papp

Interior Designer

Telefon: 0720.403.463; 0755.450.544
E-mail: office@kmdesign.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Camelia Papp

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea