Casa

#rol culori #culori casa #amenajare casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Rolul fiecarei culori in casa noastra

Daca exista o convingere populara ca „viata fara culoare” nu are niciun farmec, atunci o amenajare folosind culoarea potrivita cu siguranta iti poate face viata mai frumoasa. Culorile alese pot schimba si induce stari emotionale, intr-un spectru foarte larg, de la energie si pana la relaxare. Desi exista culori preferate si, in general, culorile au o influenta diferita in functie de varsta, sex, nationaliotate si clima, anumite culori au tendinta de a trezi emotii
similare, indiferent de aceste considerente.

 

Daca va doriti un design placut, cel mai bine este sa tineti cont de cateva reguli. Este frumos sa aveti mai multe culori intr-un spatiu, dar cand depasiti numarul de trei sau patru s-ar putea ca spatiul sa devina prea incarcat. 

Culorile deschise sunt expansive si pot face camerele sa para mai mari si mai insorite.

Culorile inchise pot aduce un plus de caldura si sofisticare in spatii. O culoare inchisa poate face ca o camera mare sa para mai intima. Culorile calde cresc nivelul de energie si buna dispozitie, pe cand culorile reci calmeaza si uneori aduc un pic de tristete. La fel de importanta este si semnificatia pe care o anumita culoare o are pentru dumneavoastra.  De aceea, puteti folosi culori din trecutul dumneavoastra ce va  trezesc amintiri placute.

Rosu este o culoare puternica, ce ridica nivelul de energie. Folosita ca o culoare dominanta, poate amplifica starile fizice prin cresterea tensiunii, accelerarea pulsului sau accelerarea respiratiei. Asadar, nu alegeti aceasta culoare pentru dormitor, unde trebuie sa va relaxati si sa scapati de stres, pentru un somn placut. Cu siguranta nu este o alegere buna daca sunteti o persoana mai colerica. Totusi, rosu este cel mai bine folosit atunci cand va doriti sa lasati o impresie puternica, ca de exemplu in cazul unei intrari (un hol sau un windfang). De asemenea, aceasta culoare stimuleaza conversatia si apetitul, deci poate fi una dintre culorile folosite pentru decorarea livingului si a diningului, dar aveti mare grija la dozajul ei.


Sursa foto: messagenote.com

Galbenul, pentru majoritatea persoanelor, inspira fericire, caldura si buna dispozitie. Pentru ca este expansiva, calda si  primitoare, are un efect foarte placut atunci cand este folosita in spatii mici, cum sunt intrarile si baile. De asemenea, fiindca stimuleaza apetitul, galbenul poate fi de succes si in bucatarii si dining. La fel ca si rosu, are un efect energizant, dar poate trezi si sentimente adverse, cum ar fi frustrare sau furie. Daca tensiunea ta creste repede, galbenul intens nu este culoarea in care sa-ti vopsesti peretii. Studiile au aratat ca nivelul de iritare creste mai usor in spatiile in care
galbenul este culoarea dominanta.  De asemenea majoritatea copiilor au tendinta sa planga in spatii a caror culoare dominanta este galben. Asadar, folositi galbenul cu moderatie. 

Sursa foto: beautifulinterior.net

Portocaliul este asociat cu entuziasmul si energia. Fiind o culoare foarte puternica, nu este indicata ca o culoare dominanta in living sau dormitor. Daca aveti o zona de fitness, portocaliul va poate ridica si mentine acea stare de energie pozitiva.

Sursa foto: inhabitat.com

Albastrul face parte dintre culorile reci si multi o considera o culoare ce inspira tristete. Dar albastru are si efecte calmante cum ar fi: scaderea tensiunii arteriale,  incetinirea respiratiei si scaderea batailor inimii. Din aceste considerente, este recomandat pentru bai si dormitoare. Daca doriti sa-l folositi in zone de socializare, ati putea lua in considerare o nuanta mai interesanta de albastru cum ar fi turcoaz.

Sursa foto: freshome.com

Verdele este relaxant pentru ochi si potrivit chiar pentru orice camera. Din acest motiv este mai mult decat recomandat pentru birouri si spatii de lucru . In bucatarie, calmeaza si racoreste, iar in living are un efect de relaxare. De asemenea, un accent  verde, placut ochiului, pot fi chiar plantele.

Sursa foto: homedecor.pics

Violetul poate evoca stari diferite in functie de nuanta. Violetul inchis, culoarea vinetei, este bogat, dramatic, sofisticat si evoca luxul si creativitatea. Folosit ca accent, confera adancime camerelor. Nuantele deschise, liliac si lavanda, sunt potrivite pentru dormitor, deoarece sunt odihnitoare si relaxante fara a aduce senzatia de frig.

Sursa foto: trendecoration.com

Culorile neutre, ca alb, bej, roz, gri, maro si negru, pot alcatui cele mai bune scheme de amenajare.  Desigur, folositi negru mai mult ca un accent, in nici un caz ca o culoare dominanta. 

Maro are avantajul de a evoca natura, mai ales prin nuantele alese pentru mobilierul de lemn , parchet sau obiectele decorative. De asemenea, tineti cont ca pentru unii oameni aceasta culoare poate parea deprimanta.

Albul duce cu gandul la curatenie si prospetime si poate fi un fond foarte bun pentru contraste si scheme de culori puternice.

Bejul  are avantajul de neutralitate si in acelasi timp aduce un pic de naturalete. Nu in ultimul rand tineti cont si de faptul ca nuantele diafane de roz  inspira meditatie si relaxare.

Sursa foto: freshome.com

Sursa foto: freshome.com



Sursa foto: home-designing.com

Asadar, fiecare culoare are avantajele si dezavantajele sale, iar in functie de nuanta si proportia in care este folosita, poate induce stari diferite. Nu exagerati cu  folosirea culorilor puternice chiar daca sunt preferatele dumneavoastra, fiindca pot induce sentimente si stari neplacute pe termen lung si pot face ca spatiile sa devina apasatoare. Folositi-le, in schimb, pentru a creea un accent, fie printr-un corp de mobilier, un obiect decorativ incantator sau chiar un singur perete al incaperii. Poate fi un perete galben sau portocaliu pe care sunt proiectate razele soarelui la apus sau poate fi un perete indigo, pe care se afla un mobilier in nuante naturale. Culorile neutre si nuantele naturale va pot crea cea mai placuta ambianta, iar pentru a nu deveni
plictisitoare, nu uitati de accentele in culorile dumneavoastra preferate.

Date de contact:
Arhitect Silvia Maria Teodorescu

Telefon: 0741 68 04 73
E-mail: teodorescu.maria.silvia@gmail.com


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Silvia Maria Teodorescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea