Casa

#aer conditionat #cumparare casa #acte casa # act de proprietate #intabulare

Expertul Acasa.ro Alexandru Pricop: Vreti sa cumparati o casa? Iata cateva lucruri la care sa fiti atenti!

In momentul documentarii si negocierilor pentru achizitia unei locuinte, atentia unui cumparator este indreptata mai ales spre aspecte precum pretul, amplasarea, numarul de camere si starea generala a locuintei. Aditional acestora exista insa o serie intreaga de aspecte care necesita o atentie la fel de sporita pentru a fi siguri ca luati cea mai buna decizie!

Din punct de vedere juridic, trebuie sa va asigurati ca in actul de proprietate sunt trecuti clar toti proprietarii si ca toti sunt de acord cu vanzarea. Proprietatea trebuie sa fie intabulata si este recomandat ca la semnarea antecontractului sa fie prezentat si un extras de carte funciara, pentru informarea dumnevoastra – la semnarea contractului final este obligatoriu.

Proprietarul poate vinde locuinta doar daca detine un certificat de atestare fiscala obtinut de la Directia de Taxe si Impozite si o adeverinta de la asociatia de proprietari prin care se specifica ca nu exista restante la plata intretinerii. Asigurati-va, deci, de existenta acestor acte.

Daca sunteti reprezentant de un broker imobiliar, acesta va verifica toate actele si se va asigura ca totul este in regula. Trebuie in plus sa luati in calcul cheltuielile necesare achizitiei locuintei (cheltuielile aferente serviciilor biroului de notariat si taxa de reintabulare a proprietatii). In general, cumparatorul este cel care alege biroul notarial unde se va incheia tranzactia.

Sursa foto: wikihow.com

Exista si alte aspecte carora ar trebui sa le acordati atentie. Spre exemplu, este recomandat sa cunoasteti mai bine vecinatatile aflate in imediata apropiere - strazi si alei. Astfel veti putea identifica noi caracteristici ale proprietatii si zonei.

In cazul in care aveti copii, un parc in spatele blocului va fi vital, iar amenajarea spatiilor verzi va poate indica tipul comunitatii in care veti locui.

 

Sursa foto: geardiary.com

In plus, trebuie sa aveti in vedere spatiile destinate locurilor de parcare, inclusiv a noilor locuri de parcare dezvoltate recent de catre autoritati.

Nu in ultimul rand, exista si aspecte legate de proprietatea in sine sau de cladirea in care se afla. Spre exemplu, gradul de risc in care este incadrat imobilul – aceasta informatie poate fi verificata cu usurinta pe site-urile primariilor.

In cazul in care veti achizitiona un apartament la extremitatile etajelor (parter sau ultimul etaj), verificati daca, spre exemplu, in cazul parterului, instalatia sanitara a fost refacuta sau daca subsolul este bine intretinut.

In cazul unui apartament amplasat la ultimul etaj trebuie sa verificati si daca terasa blocului a fost refacuta si totodata daca apartamentul este prevazut cu sisteme de aer conditionat deoarece vara va fi mai cald decat in apartamentele situate la alte etaje.

Gradul de atentie sporit acordat cator mai multe aspecte vor face ca la final sa puteti spune cu adevarat ca ati luat cea mai buna decizie.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea