Casa

#executare silita #licitatie #locuinta # pret redus #achizitie casa

Expertul Acasa.ro Alexandru Pricop: Vrei o locuinta noua? De ce ar trebui sa te intereseze o casa executata silit

Criza economica a adus cu ea, din pacate, si situatii nefericite, cum ar fi executarile silite, adica locuinte ale caror rate nu au mai putut fi platite de catre debitori si care au fost scoase la vanzare de catre bancile creditoare. Desi intrarea in executare silita nu reprezinta nicidecum un factor pozitiv din punct de vedere social, trebuie admis totusi faptul ca astfel de situatii sunt prezente in statele occidentale si SUA de zeci de ani, sentimentul fata de achizitionarea unei proprietati executate silit nemaifiind unul negativ de o perioada indelungata de timp.

De ce ar trebui sa fiti interesati de o locuinta executata silit? Primul argument este pretul de vanzare: acesta este stabilit de un evaluator si, daca nimeni nu va licita pentru respectiva locuinta, pretul va fi scazut cu 25% la a doua licitatie. Altfel spus, puteti achizitiona un apartament cu trei camere la un pret chiar mai mic decat al unui apartament cu doua camere. Sau puteti cumpara o locuinta amplasata mai central cu suma pe care o aveti disponibila pentru un apartament situat intr-o zona periferica.

Achizitionarea unei locuinte executate silit poate reprezenta un proces complicat, insa trebuie sa stiti ca exista consultanti specializati care va pot asista pe parcursul acestui proces. Pentru a participa la o licitatie de executare silita trebuie sa depuneti o garantie de 10% din pretul de pornire a licitatiei. Daca nu achizitionati proprietatea, aceasta suma va va fi restituita.

Daca nimeni nu face o oferta care sa fie cel putin egala cu pretul de pornire a licitatiei se va organiza o noua licitatie la un pret de pornire cu 25% mai mic. Ofertele se fac in scris, in plic, inainte de inceperea licitatiei si, daca veti avea cea mai mare oferta, veti fi declarat castigator al licitatiei si veti avea un termen de 30 de zile pentru a achita pretul locuintei.

Tinand cont de termenul relativ redus pentru plata efectiva a locuintei adjudecate – dar si de faptul ca o banca nu va putea realiza evaluarea imobilului in unele cazuri in care debitorul nu a eliberat proprietatea – este recomandat sa nu va bazati pe o finantare bancara (inclusiv un credit prin programul Prima Casa), insa finantarea unei achizitii de acest tip nu este imposibila.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca nu veti putea viziona proprietatea inainte de adjudecarea sa, insa un consultant va poate prezenta o locuinta similara – de la pozitionarea camerelor pana la amplasare. De asemenea, un consultant va poate informa cu privire la eventualele datorii pe care ati putea sa fiti obligat sa le platiti – cum ar fi restantele la intretinere – si la situatia debitorului.

Trebuie insa sa aveti in calcul faptul ca, oricat de mari ar fi datoriile sau costurile de renovare a locuintei, suma totala pe care o veti aloca achizitiei va fi oricum mai mica comparativ cu cea care ar fi alocata pentru o achizitie direct de la proprietar.

De asemenea, trebuie stiut faptul ca este posibil sa intampinati dificultati in momentul intrarii in proprietate, dar in foarte putine cazuri in care consultantii Coldwell Banker au fost implicati (sub 2%) au existat debitori care au evacuat proprietatea cu intarziere.

In final, cu o documentare buna, puteti deveni proprietarul unei case pe care in mod normal nu ati putea sa o achizitionati!

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea