Casa

#imobil #cumparare apartament #ultimul etaj

Expertul Acasa.ro, Alexandru Pricop: Ultimul etaj - temere indreptatita sau prejudecata?

”O priveliste unica deasupra orasului.” Proprietatile rezidentiale de la ultimul etaj al cladirilor cat mai inalte se numara printre cele mai ravnite locuinte in Europa de Vest sau Statele Unite ale Americii. Nu insa si pe plan local!

Cele mai multe cereri pentru o locuinta, fie ca vorbim de un apartament dintr-un imobil construit inainte de 1989 sau de un bloc nou, se incadreaza in sablonul doua camere, mijloace de transport in comun, construit dupa 1977 (daca vorbim de un bloc vechi), etaj intermediar (de regula, 1-4). Daca numarul camerelor poate fi usor explicat prin bugetele disponibile, existenta mijloacelor de transport in comun si anul de constructie sunt de la sine intelese, amplasarea locuintei la un etaj intermediar poate reprezenta o tema care sa nasca numeroase polemici.

Spre deosebire de tarile din Vest, unde o locuinta la un etaj cat mai superior este mai atractiva, apartamentele de la etajul opt, noua, zece sau chiar mai sus sunt de regula ocolite de catre cumparatorii autohtoni? De ce? Principala temere este legata de siguranta locuirii la ultimul etaj. Daca este sa luam in calcul noile norme de constructii introduse in practica dupa cutremurul care a avut loc in Romania in 1977 - dar chiar si faptul ca foarte putine imobile construite dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial s-au prabusit atunci, ceea ce denota normative initiale foarte bune - temerea nu ar putea fi pe deplin justificata. Pur si simplu, un apartament de la etajul noua nu este mai sigur decat unul la etajul doi, starea generala a imobilului fiind cea care conteaza!

Ultimul etaj este de regula ocolit din acelasi motiv si in cazul constructiilor noi desi, in aceasta situatie, ultimul etaj gazduieste de regula apartamente cu o suprafata mai generoasa si implicit cu un pret mai ridicat - ceea ce ar putea reprezenta cu usurinta cauza principala pentru o perioada indelungata de vanzare.

O alta temere a cumparatorilor fata de o proprietate amplasata la ultimul etaj este legata de termoizolarea imobilului. Este adevarat ca apartamentele amplasate la parter sau la ultimul etaj al unui imobil au cel mai scazut grad de eficienta energetica insa nu trebuie nici sa credem ca intr-o locuinta amplasata la ultimul etaj ploua la propriu cand in Bucuresti se anunta cod galben de precipitatii.

Iar ultima temere generala a cumparatorilor fata de locuintele amplasate la ultimele etaje ale imobilelor este legata de presiunea scazuta a apei sau a gazelor, problema care, in 2013, se intalneste foarte rar, tinand cont de investitiile realizate in retele centralizate de distributie a utilitatilor dar si de faptul ca majoritatea imobilelor au trecut prin succesive modernizari in ultimii 20 de ani.

Acesti factori au dus insa in timp la un pret general mai redus pentru o locuinta amplasata la ultimul etaj. Astfel, apartamentele situate la parter sau la ultimul etaj au un pret de vanzare care in general este mai mic cu 10%-15% fata de cel al unui apartament amplasat la un etaj intermediar.

Si cum locuinta perfecta este intalnita in rare ocazii, cei mai multi cumparatori fac mici concesii in realitate fata de ceea ce si-au stabilit initial in legatura cu noua lor locuinta. Aceste concesii pot fi legate de amplasare, compartimentare, suprafata, finisaje sau chiar anul de constructie, toate pentru a se incadra intr-un buget disponibil.

Insa, cand vine vorba de concesii, alegerea unui apartament la un etaj intermediar dar cu 10 ani mai vechi si cu o amplasare mai deficitara poate fi o alegere mai putin fericita comparativ cu un apartament amplasat la ultimul etaj dar mai nou si mai bine amplasat! Cu o documentare ampla si o consiliere adecvata puteti lua cea mai buna si avantajoasa decizie si in final puteti beneficia si de locuinta mult visata care sa va ofere ca bonus si o priveliste unica a orasului.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea