Casa

#locuinta #apartament #credit #prima casa #Noua Casa

Expertul Acasa.ro Alexandru Pricop: Doriti sa va cumparati o locuinta noua si nu aveti bani? Exista solutii!

Vine un moment in viata fiecarei persoane cand isi intemeiaza o familie si doreste sa aiba o proprie locuinta – cum spunem noi, romanii, sa ne mutam la casa noastra. Criza economica declansata in 2008 a inlaturat insa aceasta dorinta de pe listele de prioritati ale multor persoane, viitorul economic incert fiind principalul factor din pricina caruia achizitia unei locuinte este amanata.

Momentul actual este insa unul bun pentru achizitia unei locuinte! Preturile sunt acum la jumatate fata de momentul de varf si, in acelasi timp, scaderea din ultimii doi ani a fost foarte redusa, ceea ce indica semnale de stabilizare. In plus, rata la un credit a ajuns in multe cazuri sa fie mai mica decat chiria lunara!

Prima Casa, o prima solutie

Daca nu dispuneti de fondurile necesare cumpararii unei locuinte noi, cea mai buna varianta ar fi sa apelati la un credit prin programul Prima Casa. Este cel mai avantos tip de credit prin prisma avansului redus – doar 5%, adica o suma de aproximativ 3.000 de euro pentru o valoare a locuintei de 60.000 de euro.

De asemenea, dobanzile sunt printre cele mai mici de pe piata, avand un nivel fix, de unde rezulta ca ratele vor avea un nivel redus, fiind similare cu o chirie pe care poate ati alege sa o platiti.

Fata de primele variante ale programului, acum puteti obtine un credit prin Prima Casa si daca detineti deja o cota parte dintr-o proprietate sau chiar o alta locuinta, atat timp cat aceasta din urma nu are mai mult de 50 de metri patrati utili.

Tinand cont ca dosarul dumnevoastra va fi aprobat dupa o perioada de aproximativ o luna, exista, mai ales pe piata apartamentelor vechi, vanzatori care nu doresc sa astepte un cumparator pana la momentul in care i se aproba finantare prin Prima Casa, dar vestea buna este ca toti dezvoltatorii accepta tranzactii prin Prima Casa.

Programul Prima Casa va mai functiona cu siguranta cateva luni, pana la epuizarea fondurilor disponibile si exista semnale serioase ca autoritatile vor prelungi acest program.

Un alt program, de tipul Noua Casa, care sa permita doar achizitionarea de locuinte nou construite, a fost de asemenea o varianta anuntata, insa pana in acest moment nu s-a facut niciun pas concret in acest fel, totul ramanand la stadiul de intentie. Prima Casa este insa functional!

Daca nu sunteti eligibil pentru un credit prin Prima Casa trebuie sa stiti ca majoritatea bancilor au lansat oferte de creditare complementare ale caror rate sunt, in unele cazuri, similare cu cele ale unui credit Prima Casa. Diferenta cea mai importanta si practic principalul dezavantaj este cel legat de nivelul avansului: acesta este de 15% daca creditul este in lei si de 25% daca creditul este in euro – luand in calcul ca veniturile dumnevoastra sunt obtinute in lei. Majoritatea bancilor au calculatoare de rate pe site-urile proprii si le puteti utiliza pentru a face comparatii intre diferitele tipuri de credite.

Sursa foto: blog.creditkarma.com

Dincolo de tipul finantarii trebuie sa aveti in vedere ca cel mai bun moment pentru achizitia unei locuinte noi tine in primul rand de contextul dumnevoastra! O familie mai numeroasa, dorinta de a nu mai locui cu parintii sau in chirie. Printr-o documentare temeinica si cu ajutorul unui consultant, puteti lua cea mai buna decizie, una care sa va faca viata implinita!

 

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea