Casa

#locuinta #prima casa #locuinta noua #achizitie locuinta #preturi locuinte #case romani

Expertul Acasa.ro, Alexandru Pricop: Cumpar acum o locuinta sau mai astept?

Scaderea preturilor pe segmentul rezidential a incetinit puternic in ultimii trei ani, existand chiar semne de stabilizare in ultimul an, iar oferta de proiecte noi a devenit tot mai variata si mai atractiva, fapt care a dus, in 2013, la o crestere a numarului de tranzactii cu aproximativ 16% potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Chiar si primele luni din 2014 au dus la o noua majorare. Practic, tot mai multe persoane se intreaba daca acum este momentul potrivit pentru a isi cumpara o noua locuinta, numarul celor isi raspund afirmativ fiind din ce in ce mai mare.

Cum decizia de a achizitiona o locuinta este una dintre cele mai importante luate in viata, este normal ca aceasta sa fie atent cantarita, iar factorii care ar trebui luati in calcul pot fi impartiti in doua categorii: cei personali, specifici fiecarui context social si familial in parte al potentialului cumparator, si cei generali, care se refera la evolutia pietei rezidentiale si a economiei in general.

Preturile locuintelor vechi din Bucuresti au scazut, potrivit indicelui calculat de Coldwell Banker si Ziarul Financiar, cu aproximativ 4% pe parcursul anului trecut, luna februarie din acest an aducand chiar o usoara crestere (+0,75%). Alti indici au dat o scadere aproximativ egala pentru 2013, aceasta incadrandu-se in marjele de negociere obisnuite, ceea ce a facut ca achizitia unui apartament sa fie mai atractiva.

Dupa socul initial al trecerii finantarilor prin Prima Casa de la euro la lei, lucrurile s-au stabilizat, mai ales in ultimele luni, pe fondul masurilor luate de Banca Nationala. Practic, creditele in lei s-au ieftinit, in acest moment existand destule oferte atractive din punct de vedere al finantarilor.

Si segmentul proiectelor noi a avut o evolutie buna anul trecut, fiind lansate cel mai mare numar de proiecte de la inceputul crizei. Aceste proiecte au adus in piata o oferta variata si de multe ori atractiva comparativ cu locuintele vechi, preturile fiind setate pentru a se incadra in baremurile stabilite prin Prima Casa.

Cum evolutia generala a economiei a fost una buna, peste asteptari chiar (+3,5% in 2013), sentimentul general de incredere in viitor a devenit mai bun. Desigur, nu vom vorbi poate niciodata de un boom imobiliar similar celui din perioada 2005-2008, insa conditiile generale din piata sunt semnificativ mai bune in acest moment, fapt ce a determinat  peste 40.000 de romani sa achizitioneze o noua locuinta in ultimii doi ani, cifra fiind valabila doar pentru cei care au accesat un credit Prima Casa.

Astfel, criteriile personale au devenit decisive. Urmeaza sa imi intemeiez in curand o familie sau familia mea va deveni mai numeroasa in viitorul apropiat, un numar mai mare de camere fiind necesar? Locuiesc deja cu chirie de foarte multi ani si, tinand cont de evolutia personala a carierei, as putea sa imi achizitionez propria mea locuinta? Doresc sa stau intr-un ansamblu rezidential care sa ofere multiple facilitati? Vreau sa fiu mai aproape de locul de munca sau de punctele personale de interes din oras?

Acestea sunt principalele intrebari pe care un cumparator ar trebui sa si le puna pentru a afla raspunsul la intrebarea ”Cumpar acum sau mai astept?”. Si cu o analizare temeinica a tuturor factorilor care implica aceasta decizie, alegerea va fi cea potrivita!

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea