Casa

#cosmopolis #piata rezidentiala # stabilizarea preturilor #Militari Residence #Adama

Expertul Acasa.ro, Alexandru Pricop: Cum a mers piata rezidentiala in 2013

Anul spre al carui final ne indreptam cu pasi repezi poate fi considerat cel mai bun an pentru piata rezidentiala de la declansarea crizei economice, cu preturi care au continuat traiectoria de stabilitate din anii precedenti sau cu numerosi dezvoltatori care au (re)inceput dezvoltarea. Toti acesti factori nu puteau sa nu isi arate influenta si asupra numarului de tranzactii, un alt factor pozitiv pentru piata rezidentiala din 2013. Astfel, potrivit ultimelor date oficiale publicate, numarul tranzactiilor imobiliare crescuse in primele opt luni din acest an cu aproape 18% comparativ cu perioada similara din 2012.

Poate cel mai important factor care a dus la aceasta crestere a fost tendinta de stabilizare a preturilor, care, desi s-au mentinut in continuare pe o panta descendenta, nu au mai scazut in acelasi ritm ca in perioada 2008-2010.

In 2012, preturile au scazut cu aproximativ 3%, potrivit indicelui imobiliar calculat de catre Coldwell Banker in parteneriat cu Ziarul Financiar, alti indici indicand scaderi similare, diferentele fiind de maxim unul-doua procente.

Daca raportam o scadere de 3%-5% la perioada unui an intreg, dar si la faptul ca, de regula, preturile de tranzactionare sunt cu 5%-10% mai mici fata de cele de listare – fapt ce determina multi cumparatori sa nu mai astepte un an pentru un procent de scadere care poate fi chiar mai mic decat ce pot obtine prin negociere – cresterea numarului de tranzactii pare normala. Traiectoria preturilor a fost similara si in acest an cu un procent de 3,5% pana in luna septembrie, potrivit indicelui Coldwell Banker & Ziarul Financiar.

Acest context general pozitiv comparativ cu anii precedenti a determinat numerosi dezvoltatori sa reia dezvoltarea sau sa lanseze proiecte noi pe piata. Spre exemplu, Militari Residence a continuat sa livreze sute de locuinte in piata, Cosmopolis a accelerat constructia de noi apartamente pe fondul unor vanzari foarte bune, in timp ce Adama a reluat dezvoltarea unor proiecte deja existente in piata. In acelasi timp, o serie intreaga de noi proiecte sau planuri de dezvoltare au fost puse in piata, 2013 fiind din acest punct de vedere cel mai efervescent an de la declansarea crizei economice.

Ultimele doua luni au adus numeroase semne de intrebare privind impactul trecerii programului Prima Casa pe finantari exclusiv in lei. Dupa cum s-a intamplat in fiecare din momentele de final ale unei etape de Prima Casa si trecere la o noua etapa, numarul de dosare aprobate a scazut semnificativ, insa ultima luna a adus o crestere inspre ritmul normal de dosare aprobate – si implicit de tranzactii. Cea mai buna imagine ne-o vom putea forma probabil la inceputul anului viitor, dupa ce potentialii clienti se vor obisnui cu noua varianta de program si dupa ce bancile finantatoare isi vor adapta oferte de credite la cererea existente.

Deocamdata, 2013 poate fi considerat un an pozitiv pentru piata rezidentiala si poate reprezenta si o baza de temelie pentru un an 2014 si mai bun – evolutii predictibile, oferte avantajoase pentru cumparatori, investitii semnificative in piata care sa-si lase impactul asupra economiei nationale, lucruri care ar putea fi influentate de contextul macroeconomic international sau de faptul ca 2014 va fi un an electoral pe plan local.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea