Casa

#chirie #locuinte #cumparare locuinte #inchiriere locuinte

Expertul Acasa.ro Alexandru Pricop: Chirie vs achizitie: trei avantaje pentru fiecare

Chiar daca poate fi considerata o tema perena sau o intrebare care apare de regula la un anumit moment in viata – spre exemplu, in momentul intemeierii unei familii – comparatia dintre achizitionarea unei locuinte sau locuirea intr-o casa inchiriata nu poate fi mai actuala ca acum. Sa vedem de ce!

Rata lunara a unui credit pentru achizitionarea unei locuinte a ajuns la un nivel similar sau chiar mai mic, in unele cazuri, comparativ cu cea a chiriei pentru aceeasi locuinta

Argumente PRO achizitionare:

1. "Anii pierduti" pe plata chiriei. Criza economica a dus la o prabusire a preturilor de vanzare, valorile actuale fiind la aproximativ 40%-50% din cele inregistrate in perioada de boom a pietei rezidentiale. Pe de alta parte, chiriile au scazut intr-un ritm mai scazut, pe fondul cererii noi constante formate din studenti. Altfel spus, rata lunara a unui credit pentru achizitionarea unei locuinte a ajuns la un nivel similar sau chiar mai mic, in unele cazuri, comparativ cu cea a chiriei pentru aceeasi locuinta. Chiar daca dobanzile vor creste pe termen mediu-lung, ar trebui sa luati in calcul perioada de timp – poate fi si de 5 ani – in care chiria pe care o platiti acum ar putea fi de fapt rata pentru propria locuinta.

2. Preturile de vanzare sunt la minim! Chiar daca tendinta actuala este in continuare de involutie, preturile au arat semne de stabilizare in ultimii doi ani, scaderea anuala fiind de aproximativ 4%-5%. Daca aveti acum o nevoie, puteti astepta inca un an pentru o scadere de 5% sau puteti sa va cautati locuinta mult visata acum, mai ales ca o scadere anuala poate fi obtinuta pe loc din negociere.

3. Eliminati toate neplacerile specifice locuirii in chirie. Vizite neanuntate ale proprietarului? Mobila care nu este pe gustul dumnevoastra? Imposibilitatea de a face investii in locuinta? Stresul mutarii intr-o alta locuinta? Toate acestea vor disparea in momentul in care veti locui in propria dumnevoastra casa.

Argumente PRO inchiriere:

1. Mobilitate. Sunteti in etapa profesionala in care estimati ca va veti schimba locul de munca in curand? Compania in care lucrati urmeaza sa isi relocheze activitatea din zona de vest in zona de nord? Locuirea in chirie va va oferi mobilitate, veti putea schimba locul de munca, domeniul de activitate sau chiar orasul in care locuiti.

2. Evitati riscurile care pot aparea pe termen lung. Chiria este accesibila pe moment, presupune cel mult o luna de avans sau garantie care, de regula, reprezinta luna de garantie din locuinta inchiriata anterior. Un credit presupune un avans, costuri de analiza a dosarului si alte comisioane si vine la pachet si cu eventuale riscuri pe termen lung, ca o crestere a dobanzilor, o devalorizare valutara sau o scadere a salariului.

3. Veti putea locui in zone centrale. Cum preturile locuintelor din zonele centrale sunt cele mai ridicate dintr-un oras, rata pentru eventuala locuinta va fi de regula mai ridicata comparativ cu chiria unei locuinte din aceeasi zona. Deci, daca doriti sa locuiti in centru, chiria este in continuare mai atractiva.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea