Cariera

#joburi #contabili #joburi de viitor #ingineri IT #aplicatii software

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Care sunt joburile de viitor?

In zilele noastre, multi dintre tinerii absolventi intampina dificultati atunci cand vine vorba despre ocuparea unui loc de munca. Unii dintre ei se reorienteaza spre domenii de activitate diferite fata de specializarea obtinuta. In acelasi timp, angajatorii sunt din ce in ce mai putin interesati de diploma si se orienteaza mai degraba spre profilul candidatului, impresia pe care o lasa in ansamblu, cultura generala, potentialul si increderea pe care o inspira. Sunt insa meserii care necesita o certificare academica completa (medicina, arhitectura, drept etc.), dar pentru altele nu conteaza facultatea absolvita (IT, vanzari, marketing etc).

 

Un studiu privind necesarul de forta de munca calificata realizat intre 2010-2013, pe baza analizei datelor ANOFM si INS, stabileste o lista de meserii preponderente pe piata fortei de munca.

Astfel, principalele surse de locuri de munca au fost si vor ramane vanzarile, unde si numarul de aplicatii este mare. Principalele joburi in care se cauta oameni sunt cele de reprezentant in vanzari, consilier, dar si de contabil si reprezentant executor.

Pe locul doi se plaseaza companiile care ofera servicii de business si servicii clienti.

Inginerii in constructii, de dezvoltare, proiectare, tehnicienii si inginerii IT mai ales software sunt posturi pentru care va exista cerere in viitorul apropiat. Inginerii cu dubla pregatire tehnica si comerciala isi gasesc si acum si isi vor gasi usor de lucru si in viitor deoarece exista un grad de mobilitate profesionala pronuntat in pozitiile foarte specializate.

Industria IT&C va continua sa fie in topul celor care angajeaza in Romania. Cele mai frecvente joburi pentru care exista cerere sunt cele de programator de sistem, web developer, consultant IT, tester aplicatii software.

 

Serviciile financiare vor continua sa se dezvolte

Chiar daca recesiunea economica din 2008-2012 a afectat industria bancara si cea a asigurarilor, acestea isi vor reveni in urmatorii ani. Desi in aceste industrii, joburile de baza sunt relativ modest platite, perspectivele de promovare si de dezvoltare pe termen lung sunt atragatoare. Un job in banking, asigurari, consultanta financiara sau in audit reprezinta o decizie buna pe termen lung.

Industria farmaceutica

La nivel global, sanatatea este unul dintre domeniile cel mai bine finantate, iar preocuparea pentru sanatate si cresterea bunastarii individuale este in expansiune in toate statele dezvoltate. Industria farmaceutica si tot lantul de distributie a produselor beneficiaza de finantare generoasa in multe tari si au un viitor sigur inainte. Oamenii vor consuma bani pe sanatate, orice job in acest sistem, de la cercetator la producator si pana la cei implicati in vanzari si marketing, fiind platit peste medie. Un reprezentant de vanzari, spre exemplu, cu facultate, este platit cu 500-600 de euro, la inceputul carierei, si poate ajunge la peste 1.000 de euro.

Cercetarea software

Impactul tehnologiei asupra vietii noastre este din ce in ce mai mare. Astfel, nu e deloc surprinzator ca numeroase cereri de angajati in momentul de fata vin din industria de dezvoltare software, dar, de asemenea, si din alte ramuri ale cercetarii si dezvoltarii ca, de exemplu, proiectare electrica, proiectare mecanica sau design de produs.

De cele mai multe ori, aceste joburi sunt in cadrul companiilor multinationale, beneficiarii proiectelor de cercetare sunt consumatori globali, iar productivitatea per angajat este mult mai ridicata decat in alte sectoare, salarizarea in aceste domenii fiind peste medie. Salariul de pornire este de 700 de euro, putand ajunge la 2.000-3.000 pe luna, in functie de post si de companie.
 

Cristina-Andreea Dumitras

Telefon: 0730.643.789
E-mail: office@clarismart.ro
Web: clarismart.ro
Facebook: Clarismart - Recrutare si selectie personal

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreea Cristina Dumitras

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea