Cariera

#dezvoltare personala #perfectionism #acceptare sine #puncte forte #calitati defecte

Expertul Acasa.ro, consultantul in cariera Eduard Ezeanu: 3 cai sa te accepti pe tine insuti

In mod paradoxal, avem tendinta de a-i accepta mult mai usor pe ceilalti asa cum sunt, cu bune si cu rele, decat pe noi insine. Cand vine vorba despre propria noastra persoana, suntem cel mai aspru judecator posibil. Iar asta nu este deloc bine. Pentru ca, atunci cand nu te poti accepta asa cum esti, esti nesigur(a) pe fortele proprii, iti este frica sa iti asumi riscuri, iti este mult mai greu sa iti atingi obiectivele si iti creezi singur(a) frustrari inutile.

A te accepta pe tine insuti nu inseamna ca nu vrei sa te imbunatatesti. Cele doua nu se exclud reciproc. Inseamna insa ca esti in armonie cu propria ta persoana, ceea ce reprezinta o conditie psihologica esentiala pentru a avea succes si fericire. Iata trei cai de a atinge aceasta conditie:

1. Cunoaste-ti punctele forte

Majoritatea persoanelor care nu se pot accepta pe sine nu isi cunosc mai deloc punctele forte. Motiv pentru care cred ca nici nu le au. Au impresia ca au doar defecte si nici o calitate, asadar le este imposibil sa se accepte. Acest lucru este insa fals. Toata lumea are un mix de calitati si defecte. Asta inseamna sa fii om. Este responsabilitatea ta sa incerci sa te cunosti cat mai bine si sa iti descoperi propriile calitati. Sunt sigur ca le vei gasi daca vei cauta suficient de adanc. Si poate ca vei fi surprins sa afli cat de multe sunt.

2. Renunta la perfectionism

O alta problema care sta in calea acceptarii de sine este perfectionismul. Cand vrei sa fii perfect(a), nu te poti accepta decat atunci cand atingi aceasta stare. Iar cum starea perfecta nu o poti atinge in mod realist vreodata, asta inseamna ca niciodata nu te vei accepta asa cum esti, oricat de impresionata este persoana ta. Din acest motiv este crucial sa renunti la perfectionism. Inceteaza sa ceri de la tine sa fii intruchiparea perfectiunii. Este o expectanta desarta si inutila. Da, cauta sa cresti ca persoana zi de zi, insa nu iti cere sa atingi starea de perfectiune.

Sursa foto: cbduk.wordpress.com

3. Obtine suportul celorlalti

Cercul tau social poate juca un rol-cheie in acceptarea de sine. Insa acesta in masura in care esti inconjurat(a) de oameni care te accepta la randul lor asa cum esti si se accepta pe sine asa cum sunt. Daca oamenii din jurul tau din acest moment nu indeplinesc aceste doua conditii, este util sa incepi sa iti modifici cercul social.

Invinge-ti orice urma de timiditate pe care o poti avea, implica-te in activitati sociale, cunoaste oameni noi, vorbeste cu ei, leaga prietenii si reconstruieste-ti cercul tau social. Cu cat ai mai multi oameni pozitivi in jurul tau si mai putini oameni negativi, cu atat te vei placea si accepta mai mult pe tine insuti.

Sursa foto: 123rf.com

Acceptarea de sine este un proces care se poate intampla pe perioade de saptamani si luni. In tot acest proces este important sa aplici ideile discutate aici si sa fii perseverent(a). Imaginea ta de sine se va imbunatati vizibil, si intreaga ta viata odata cu ea.

Eduard Ezeanu

Coach pentru ArtOfConfidence.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Eduard Ezeanu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea