Cariera

#depasire plafonare #plafonare la locul de munca #demotivare #plafonare #job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Toata lumea este de acord ca plafonarea la job diminueaza energia, compromite randamentul, anuleaza satisfactiile profesionale si afecteaza chiar si relatiile cu cei din jur. Dar ce inseamna, de fapt, a te plafona?

Plafonarea inseamna ca am reusit sa atingem plafonul de sus al performantei. La urma urmei am ajuns aici prin propriile noastre eforturi. Nu asta ne doream? Sa ajungem sus?... Daca esti manager si ai observat ca echipa ta s-a plafonat, bucura-te! Inseamna ca ai reusit sa o conduci pana la punctul maxim.

Atentie insa! Plafonarea capata un sens negativ doar atunci cand angajatii aflati in aceasta situatie nu-si mai pun problema cum sa sparga acest plafon si sa treaca, astfel, la urmatorul nivel. Daca 30 de zile la rand mergi la birou si nu reusesti sa te mobilizezi, sa-ti termini treaba asa cum o faceai inainte si nici nu mai gasesti solutiile atat de usor, atunci e cazul sa iei masuri. Poate va intrebati care este diferenta dintre plafonat si demotivat. E simplu. Cand esti demotivat nu mai ai chef sa faci nimic. Cand esti pe cale sa te plafonezi, faci tot ceea ce ai facut si ieri, dar rezultatul nu te mai multumeste.

6 sfaturi pentru a depasi plafonarea

Rezumand, plafonarea poate insemna un lucru bun, pentru ca ea atesta atingerea maximului de competenta intr-o anumita functie sau pozitie profesionala. in schimb, plafonarea devine nociva atunci cand angajatul se complace in aceasta stare, fara a incerca sa “sparga plafonul atins”.

Iata cateva sfaturi pentru a depasi aceasta stare, cuvantul cheie fiind “provocarea”.

  1. Incearca sa inveti ceva nou. Mergi la cursuri de specializare sau de dezvoltare personala.
  2. Fa-ti planuri noi (tinde spre plafoane mai inalte) chiar daca au legatura cu activitatea ta profesionala sau nu.
  3. Convinge-ti seful sa te implice in proiecte noi.
  4. Provoaca-ti colegii la un schimb de experienta pentru cateva ore.
  5. Implica-te, alaturi de colegi, intr-un proiect de voluntariat.
  6. Si, nu in ultimul rand, ia-ti cateva zile libere, poate un weekend prelungit. Meriti o pauza!

Ai ajuns sa te plafonezi pentru ca ai muncit, ai depus efort, ai oferit tot ceea ce era mai bun in tine. Acorda-ti cateva zile in care sa-ti faci un nou plan, sa-ti restabilesti urmatorul plafon de atins. Ai grija doar ca noul plafon sa fie mai sus decat cel pe care tocmai l-ai atins.

Sursa foto: businessnewsdaily.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Busila

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea