Animalute

#stomatologie pisici #stomatologie caini #dentovetro #stomatologieveterinara #Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Stiati ca si animalele de companie au probleme dentare?

Statisticile la nivel global situeaza bolile cavitatii orale pe locul intai in morbiditatea animalelor de companie. La varsta de 3 ani un procent de 70% dintre pisici vor prezenta semnele clinice ale bolii parodontale. Un procent mai crescut, 80% dintre caini vor prezenta atat boli parodontale cat si afectiuni dentare. Daca pana nu demult, stomatologia veterinara se rezuma doar la detartraje si la extractii ale dintilor mobili, de cativa ani, realizam interventii complexe de stomatologie veterinara la Cluj-Napoca.

Odata ajuns in sanul familiei copilul patruped vine si cu un bagaj de nevoi. Pe langa vaccinari, deparazitari, hrana si toaletaj, trebuie sa acordam o atentie deosebita cavitatii orale. Cavitatea orala prezinta o paleta larga de patologii. Acestea, daca nu sunt depistate la timp, scad calitatea vietii, producand complicatii locale si la distanta. Boala de focar dentar, atat de cunoscuta in stomatologia umana, ocupa un loc important si in stomatologia veterinara. Pisicutele sunt cele care prezinta cel mai frecvent astfel de patologii, afectiunile cavitatii orale potentand afectiunile renale. Mai mult, s-a constatat o crestere a ratei mortalitatii pisicutelor care prezentau asocierea de boala renala-boala parodontala.

Considerente legate de igiena orala a animalelor de companie

Animalele de companie necesita realizarea unui periaj dentar de minim trei ori pe saptamana. Este foarte important sa nu incercati sa realizati periajul dentar pe o gura dureroasa. Asa ca, inainte de toate, trebuie sa treceti pe la cabinetul de specialitate care sa va confirme lipsa durerii dentare la nivel oral. Poate cel mai important pas al acestui proces, este obisnuirea parintilor cu ideea ca si copilul patruped necesita 60 de secunde la fiecare doua zile. Dar, cele 60 de secunde, in timp, vor fi percepute ca timp de calitate, de relatie unu-la-unu. Ca o curiozitate, 80% dintre caini permit proprietarilor sa ii spele pe dinti. Din procentul de 20% restant, dupa rezolvarea problemelor stomatologice dureroase, ramane un procent extrem de scazut de caini care nu pot fi periati pe dinti. Pastele de dinti care le sunt dedicate au ca si principala caracteristica faptul ca pot fi ingerate si nu necesita clatire. Pentru cresterea compliantei la periajul dentar, pastele de dinti pentru animalele de companie vin intr-o paleta larga de arome si forme. Asa ca nu va ramane decat sa alegeti o pasta care pe langa compozitie, sa ii faca placere animalutului dumneavoastra. Periutele vin si ele intr-o mare varietate. In functie de dimensiunile dintilor, de numarul acestora vom alege o periuta mai mare sau mai mica, cu numar de peri variabili. Pentru a creste rata acceptarii periutei va recomand, ca in primele zile, sa le oferiti diverse pateuri dedicate lor, direct de pe periuta. Copilul patruped va dezvolta in timp o frumoasa asociere intre periuta de dinti si timpul de calitate petrecut cu parintele. Este o legatura intima, de incredere, tocmai de aceea este important ca reflexul periajului dentar sa se fixeze pe o gura nedureroasa.

Foto: Shutterstock

Semnele suferintei in tacere de cauza dentara

Nu vorbim acelasi limbaj cu animalele de companie, de aceea cazurile care ni se adreseaza, sunt cazuri care ajung in stadiu avansat al bolilor cavitatii orale. Pentru a oferi sprijin proprietarilor de animale de companie in depistarea precoce ale semnelor bolilor cavitatii orale, am sintetizat cele mai des intalnite semne indirecte ale durerii dentare. Avem capitol dedicat acestora pe site-ul nostru. Dar, atat prin medicii veterinari  care ne recomanda, cat si prin pacientii care ne-au trecut pragul am oferit pliante cu imagini ale principalelor semne ale durerii dentare. Astfel, adresabilitatea a crescut avand si bucuria unor pacienti care s-au prezentat de la primele semne ale durerii dentare si nu dupa ani de suferinta in tacere.

Cel mai des intalnit simptom al durerii dentare este mirosul gurii. Nu este normal ca pisicutei dumneavoastra sau cainelui sa ii miroase gura, indiferent de varsta acestuia. Refuzul hranei se situeaza pe locul doi in simptomatologia cel mai des intalnita in bolile cavitatii orale la animalele de companie.

Foto: Shutterstock

O data pe saptamana este indicat sa examinati cavitatea orala a animalelor de companie. In timp va veti obisnui cu ce este normal, fiind primii care veti depista modificarile patologice aparute la acest nivel. Un control stomatologic anual pentru pisicuta sau cainele familiei, este indicat sa se realizeze in cabinetul veterinar de specialitate.

Foto: Shutterstock

Raspunsuri la mituri existente in gandirea colectiva

Varsta nu reprezinta un impediment pentru rezolvarea problemelor dentare ale animalelor de companie. Varsta biologica si afectiunile medicale asociate vor fi cele care ne indica oportunitatea interventiei stomatologice.

Toate forurile internationale de specialitate recomanda ca interventiile stomatologice sa se realizeze in anestezie generala. Explicatia acestui fapt se datoreaza greutatii examinarii unui pacient cu dureri dentare in stare de constienta. Este imposibil sa explici unui animal de companie ca dintele dureros trebuie inspectat, palpat sau radiografiat, ca mai apoi dupa stabilirea unui diagnostic, dintele sa fie tratat. Apare reflexul de aparare si inevitabil nu se pot realiza interventii de calitate. In plus, stomatologia implica un camp de lucru ingust cu instrumente taietoare, rotative. Turbina dentara are 200 000 rotatii pe minut. Orice miscare necontrolata a pacientului duce la leziuni suplimentare. Nu exista stomatologie veterinara de calitate fara anestezie generala.

Foto: Dentovet.ro

Indiferent de varsta, animalele de companie prezinta probleme orale. In primul an de viata cele mai des intalnite probleme sunt tulburarile de eruptie sau de numar. Primul an de viata este un an plin de energie care in patologia cavitatii orale se reflecta prin fracturi ale dintilor permanenti tineri. Un procent ridicat de pacienti ai cabinetului nostru este reprezentat de adolescentii patrupezi agitati care fie rod crengi, fie pietre, fie oase fierte. In functie de localizarea fracturii dentare decidem daca restauram prin tratament endodontic si reconstructie coronara dintele implicat, fie il extragem.

Foto: Dentovet.ro

Pe masura ce inainteaza in varsta, afectiunile se diversifica, un procent crescut fiind reprezentat de bolile parodontale in diverse stadii de evolutie.

Pisicile au o patologie orala bogata si extrem de dureroasa. Explicatia, atat in cazul lor, cat si in cazul raselor mici canine rezida in raportul volum dentar/volum osos de implantare net, in favoarea volumului dentar. Astfel orice inflamatie gingivala, va avea un ecou mult mai crescut la nivel osos decat in cazul raselor mari de caini.

In concluzie, aveti caine sau pisica? Nu uitati de cavitatea orala a acestuia!

Foto principala: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea